Willy Freriks

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Willy Freriks


Willy is geboren in Rozendaal, vlakbij Arnhem, waar zij de middelbare school doorloopt.  Op haar 18e vertrekt ze naar Groningen, waar ze eerst gaat werken en daarna studeren.  Heel haar werkzame leven als kinder-en jeugdpsycholoog/psychotherapeut blijft ze in deze stad wonen.  Al vanaf heel jong, tijdens vakanties met haar ouders, voelt Willy zich thuis in het mediterrane landschap. De heuvels en zijn olijfbomen, cypressen en wijnstokken getuigen van een harmonie, die haar - nog steeds - verrukt. Veel vakanties brengt ze later dan ook door in Italie, Griekenland, Spanje en Portugal.


Vanaf 1996 is het Frankrijk, wanneer ze, samen met haar man, de vakanties doorbrengt met het renoveren van een voormalige bakkerij/woonhuis in een dorpje in de Aude, vlakbij Narbonne. En sinds 2012 wonen ze er ook, nu in een huis met tuin. De wintermaanden brengen ze nog steeds in Groningen door. Naast het landschap is voor haar ook de architectuur inspirerend: de oude huizen' en pierre' met die 'verschoten ' klleuren', die zo mooi opgaan in het landschap, waaruit ze ook ontstaan zijn.


Dat 'patina' van slijtage bewondert ze ook in oude, handgeschreven papieren, boeken of foto's met gebruikssporen, die niet in verf of ander materiaal te imiteren zijn. Hiervan maakt ze gebruik in haar collages, naast eigen materiaal (verf of anderszins).Willy bezoekt dan ook graag de vele vide-greniers, die hier een ware rage zijn  en ze is blij met de zuinigheid van de mensen, die zelfs schoolschriftjes en kasboekjes uit lang vervlogen tijden bewaard hebben.


Ze houdt van eenvoud in haar werk.  De Zero-beweging uit de jaren 60 van de vorig eeuw spreekt haar aan; zoals het werk van Jan Schoonhoven bijvoorbeeld, met zijn reliefs van witte geometrische figuren.

Of de materieschilderijen van Antoni Tàpies.  Ook de ethnografie is een belangrijke inspiratiebron, de kunst van - vooral-  de Afrikaanse volken.  Je vindt er de eenvoud terug in monumentale vormen tot in de abstractie toe en ook hierbij speelt het 'patina', de gebruikssporen een belangrijke rol.


Willy is autodidact; deed verschillend cursussen. Ze is ooit toegelaten tot de avondopleiding van de kunstacademie Minerva, maar hield dit niet vol naast andere bezigheden.  Langere tijd hield ze het bij fotografie, waarbij ze de technische basis bij de fotovakschool opdeed. Maar ook toen al was een gemaakte foto zelden eindresultaat en was het 'knippen en plakken' geblazen, collages dus. Gelukkig gaat dit met Photoshop een stuk gemakkelijker!  De laatste tijd heeft ze het al bestaande materiaal minder nodig om geinspireerd te worden.  De vormentaal uit de ethnografie geeft genoeg inspiratie om hier een eigen draai aan te geven, waarbij ook kleur een belangrijker rol gaat spelen dan voorheen.

Bekijk het fotoboek van Willy.  Hier kunt u zien welke van haar werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Willy werkt ook in opdracht.  U kunt een bericht voor haar achterlaten in ons Gastenboek.


Het atelier van Willy vlakbij Lezignan-Corbieres in de Aude is uitsluitend op afspraak geopend: wilfrey@orange.fr


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •