Tineke Hoeksma

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Tineke Hoeksma

 

Tineke Hoeksma woont en werkt in de Franse Lot. Het houtbewerken leerde zij al op zeer jonge leeftijd van haar opa, en het tekenen van haar vader. Volgens haar moeder werd Tineke met een hamer in haar handen geboren. Al snel was zij een volleerde timmervrouw. Later zou zij de Academie Minerva in Groningen volgen in de richting architectonische vormgeving. Tot 2004 had zij haar eigen bouwbedrijf in Nederland; De Bouwvrouw. In oktober van dat jaar verhuisde zij met haar vrouw Marja definitief naar Frankrijk en begon daar haar bedrijf "Mobiwa", wat staat voor mooi, bijzonder en waardevol. Bij voorkeur bedenkt en maakt zij meubels, daarnaast schildert ze en maakt af en toe een beeldend object. De meubels die Tineke maakt zijn uniek en geheel volgens haar eigen ontwerp. Zij decoreert ze zelf met oude verftechnieken. Het moge duidelijk zijn, zij werkt het liefst met hout. Maar als het ontwerp er om vraagt maakt ze ook objecten in metaal. Haar werk vraagt om krachtige ,felle kleuren. Maar Tineke kan ook een krachtig pallet van grijzen en zwarten waarderen.

 

Zij wordt geinspireerd door alle kunstenaars die zich bezig houden met krachtige verbeeldingen, of dit nu in de muziek is, de schilderkunst of de beeldende kunst. Ook de rustige omgeving van de Franse campagne is inspirerend, ze vindt het moeilijk te werken in stedelijke gebieden, met zijn overdaad aan impulsen, geluiden. Het zijn met name de rust en de relaxte manier van leven op het Franse platteland, waar de mensen nog van elkaar en het leven genieten, die inspiratie brengen. In Nederland vragen mensen zoveel van zichzelf, is men altijd bezig de ander te overtreffen. Tineke had in Nederland niet kunnen maken wat haar nu in de Lot wel lukt.

 

De meubels die Tineke maakt zijn een combinatie van een vrije vorm en techniek. Het ontwerp van een meubel begint met de vorm en in dit stadium laat zij zich niet beïnvloeden door de techniek. De uitdaging is om vervolgens bij de technische uitvoer geen consessies te doen aan de vorm en van het ontwerp een mooi en functioneel meubel te maken. Vaak werkt Tineke volgens een thema. Zij begint dan met het maken van een schilderij dat als rode draad dient voor het kleurgebruik, de structuur en de vorm van het bijbehorende meubel. Haar meubels laten altijd een spanningsboog zien tussen techniek en vorm, zijn opvallend door hun niet alledaagse manier van openen en sluiten en hun extravagante decoratie. Maar bovenal blijft ieder van Tineke's kunstwerken altijd een gebruiksvoorwerp.

 

Tineke is lid van de Maison de L'Artisan de Cahors, en de route de Artisanat et des Métiers de d'Art de Midi Pyrénées.

 

Bekijk het fotoboek van Tineke. Hier kunt u zien welke van haar werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl

 

Tineke werkt ook in opdracht. U kunt een bericht voor haar achterlaten in ons Gastenboek.

 

Het atelier van Tineke is op van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur geopend: Le Gignal, 46140 Bélaye, Tel: 0033(0) 565 30 98 55.

 

Terug naar menu

 

Art-en-France © 2017 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •