Sjosjana Esther Roozendaal

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Sjosjana Esther Roozendaal


In de Franse Nièvre woont en werkt Sjosjana Esther Roozendaal. Het was al heel vroeg duidelijk dat het tekenen een grote rol in haar zou leven zou spelen.  Op 13-jarige leeftijd werd zij aangenomen op Academie de Schans in Amsterdam, waar zij de opleiding modetekenen en ontwerpen en reclametekenen volgde. Vier jaar later startte zij op de Vrije Academie in Den Haag met lithografie en etsen. 


In 1977 exposeerde zij in Den Haag met een opvallend succes, en zij werd daarop door de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag gevraagd een opleiding aldaar te volgen. Sjosjana koos voor de 5 jaar durende opleiding illustratie die zij in tweeënhalf jaar cum laude afrondde. Vervolgens was zij voornamelijk actief met opdrachten voor tijdschriften, boekomslagen en portretten.


In 1986 hield zij samen met haar vroegere klasgenoten opnieuw een expositie in Ars Aemula Naturae in Leiden. In een recensie werd haar werk eigenzinnig en opvallend genoemd. In een interview in de Haarlemmer Courant werd gesteld: “Het sterkste punt van de tekenares is zonder meer het weergeven van situaties en belevingen via gelaatsuitdrukkingen.”  In 1987 volgde een grote overzichtsexpositie in de Anne Frankzaal in de synagoge in Amsterdam.


Het succes was opvallend en de Haarlemmer Courant weidde opnieuw een artikel aan haar waarin haar werk indrukwekkend werd genoemd. Ze kreeg het druk met vooral kaart- en portretopdrachten en er volgde een expositie in Hoofddorp, waar de Gemeente Hoofddorp werk van Sjosjana aankocht. Meer en meer kreeg haar werk een Joods karakter.   Ze loopt niet weg voor het beladen verleden en tekent en schildert ook het verdriet en de trauma’s van de shoah maar haar meeste werk weerspiegelt vrolijkheid en heeft vaak bijbelse of joods-symbolische thema’s. In de loop der jaren werd haar stijl wat vrijer en kleurrijker.  Oranjerood, paars, blauw en geel zijn kleuren die je vaak ik haar werk terug ziet.  Dante Gabriel Rossetti en Marc Chagall inspireren haar.


Sjosjana is een vertellende schilder, tekenaar en graficus. Haar meeste werk heeft een Joodse thematiek, is soms gewoon decoratief, dan weer heel erg realistisch. Kenmerkend is haar soepele lijnvoering en de zachte toonzetting ten opzichte van volle heldere kleuren. 


Karakteristiek is het lef om te kiezen voor onderwerpen die niet alleen schoonheid en vreugde maar ook het menselijk drama weergeven. Zij wil dat de ogen je aankijken en diep raken, haar sterkste punt is dan ook het weergeven van situaties en belevingen via gelaatsuitdrukkingen waarmee ze de toeschouwer deelgenoot maak van diepe emoties. Portretten zijn dan ook haar specialiteit en worden uitgewerkt in allerlei technieken, haar verhalen zijn weergegeven in verschillende disciplines, pen- en potloodtekeningen, goaches en olieschilderingen.


Naast het tekenen en schilderen uit Sjosjana zich in het beeldhouwen, schrijven en theater.

Bekijk het fotoboek van Sjosjana.  Hier kunt u zien welke van haar werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Sjosjana werkt ook in opdracht.  U kunt een bericht voor haar achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan haar eigen website.


Het atelier van Sjosjana is uitsluitend op afspraak geopend: Les Baudins, 58170 Luzy, 03-86.30.55.52.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •