Reinharda Drijfhamer

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Reinharda Drijfhamer


Feest van de Wind, of Fiesta di biento in het Papiaments.  Reinharda Drijfhamer deed in de periode januari-maart 2010 op Curaçao beeldend onderzoek naar de Noord-Oost passaatwind, die in deze periode over het eiland raast.  Een wind, zonder wie men niet kan leven.  Zij brengt verkoeling.  Er heerst een constante passaatwind, altijd in dezelfde richting, er is zonlicht, het Caribisch licht is helder. In de traditie van land-art gaat het om werken met de natuurlijke elementen: Aarde, Water, Lucht, en Wind.  Je kunt de wind voelen, maar als zodanig niet zien. Je kunt de actie-reactie van de wind wèl zien, bijvoorbeeld in de windmolens en de bomen.


Maar in haar onderzoek wil Reinharda de beweging van de onzichtbare wind, visualiseren in kleur, licht, lijn, vorm en transparantie.  Door middel van lappen organza, in de kleuren van de regenboog en wit,  "wapperde" zij elke dag op een andere locatie met verschillend licht.  De natuurlijke omgeving, met zijn waaibomen, cactussen, zee, koraalbaaitjes, zoutpannen, flamingos en binnenwateren is een fraaie achtergrond om deze transparante stoffen te laten waaien. De temperatuur - met deze wind - die het buiten werken in deze omgeving mogelijk maakt.  Warmte, Wind, Waaien, Wapperen.  Het onzichtbare zichtbaar maken in kleur, licht, lijn, vorm en transparantie...  Een spel met de wind was het, een ontdekkingstocht.  "De wind ging zijn gang, ik ving het gewoon op".


Reinharda volgde de 5-jarige lerarenopleiding Tehatex in de richting tekenen en textiel.  Daarnaast heeft zij de Kunstacademie autonome Vormgeving Eindhoven (huidige design academy) gedaan, in de richting schilderen.  Ze is zeer veelzijdig.  Ze schildert en tekent, is ontwerper van designs, ze werkt in textiel, mozaiek en de eerdergenoemde land-art.  Haar keuze voor materialen hangt af van het project.  Zij gebruikt alle materialen die voor beeldend onderzoek relevant zijn.  Wat betreft haar kleurkeuze kent zij twee uitersten, zowel de koele als de warme tinten.

 

Haar inspiratiebronnen zijn divers.  Natuurlijk haar eigen gedachtenwereld, haar belevenissen en reizen, haar omgeving.  Dat laatste heeft met name een invloed sinds zij in Frankrijk woont en werkt.  Het was daar dat de Land-Art zijn intrede deed en Reinharda steeds meer met en in de natuur ging werken.


Reinharda geeft ook cursussen, meer informatie daarover op onze pagina cursussen.

Bekijk het fotoboek van Reinharda.  Hier kunt u zien welke van haar werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Reinharda werkt ook in opdracht.  U kunt een bericht voor haar achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan haar eigen site. 


Het atelier van Reinharda kan uitlsuitend op afspraak bezocht worden.  La Chapelle de Mareuil - la gare  24370 St. Julien de Lampon, in de Dordogne.  Tel: 0033 (0)565376689.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •