Mercedes Choufoer

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Mercedes Choufoer


Vanaf haar peuterjaren tekent en schildert Mercedes Choufoer (geb. 1953, Amsterdam).  Zij werd daarbij wellicht onbewust geïnspireerd door de kunstenaars waar haar ouders mee bevriend waren. Het kijken naar kunst is haar dan ook met de paplepel ingegoten. De kennismaking op 15-jarige leeftijd met de toen 70-jarige, beroemde kunstschilder Frits Klein  (vader van de wereldberoemde Yves Klein), heeft haar leven onmiskenbaar beïnvloed.


Er ontstond een innige vriendschap, die resulteerde in tientallen reizen naar Parijs, waar Frits Klein tot aan zijn dood in 1990 heeft gewoond. Samen bezochten zij andere kunstenaars en vele musea.


Na jaren als beroepsfotografe actief te zijn geweest, kwam Mercedes Choufoer pas in 1984 toe aan een schilderend bestaan, toen zij met haar echtgenoot naar Parijs verhuisde. Toen pas kwam er tijd voor de Académie des Beaux-Arts. Drie jaar later keerden zij terug in Voorschoten, waar Mercedes een lijstenmakerij opstartte en in 1988 haar eigen Galerie Mercedes.


De promotie van de tientallen exposerende kunstenaars ontnam haar de kans om zelf veelkunstwerken te maken. Echter de drang om te schilderen heeft het gewonnenen sinds eind 1995 is zij intensiever bezig haar schilderstalenten te ontwikkelen.


Lucht en lichtval zijn een nooit aflatende inspiratiebron.   De stand van de zon, de voorbijschuivende wolken. Ieder jaargetijde geeft weer andere kleuren en dit gegeven loopt als een rode draad door haar werken.   Landschappen worden opgedeeld in jaar-getijden of ochtend, middag en avond kleuren.  Een nieuw spel van vlakken en kleuren ontstaat.  Ook het werken met paletmessen geeft een hele andere textuur aan de doeken.


Mercedes Choufoer en glas

 

Toen Mercedes in 1978 voor haar werk als fotografe glasobjecten op de foto zette onstond haar liefde voor glas.  Steeds vaker bezocht zij glasexposities en glasblazerijen.   Zij verkocht in haar galerie werken van de glaskunstenaar Ioan Nemtoi, wereldberoemd en afkomstig uit Roemenie.  Toen Mercedes in 2000 een grote expositie organiseerde met glaskunstenaars in Nieuwegein ontmoette zij Bert Grotjohann en zijn glasfusion objecten  inspireerde haar om volgens dezelfde techniek te gaan werken.  Doordat Mercedes na haar verhuizing naar de Franse Perigord beschikte over een ruim atelier, kon zijn begin 2009 beginnen met het glasfusen en het resultaat ziet u hier op deze pagina en in het fotoboek van Mercedes.  In plaats van het schilderen met acryl op doek, schildert Mercedes nu dus ook met stukjes glas. 


Mercedes geeft ook schildercursussen.  Meer informatie op onze pagina cursussen.

Bekijk het fotoboek van Mercedes.  Hier kunt u zien welke van haar werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Mercedes werkt eventueel in opdracht.  Zij maakt graag grote glazen wanden en ramen voor huizen, kantoren en kerken.  U kunt een bericht voor haar achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan haar eigen site. 


Het atelier van Mercedes: Les Bordes Basses – 46250 Marminiac.  Tel. 05-65.21.41.92.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •