Jos Verheugen

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Jos Verheugen

 

Jos is een toegewijd portretschilder en schilder van het weelderig gerijpte vrouwelijk naakt.  Maar ook zijn passie voor de kookkunst laat zijn sporen na op zijn doeken, in de vorm  van decoratieve 'culinaire mini-stillevens'.     

Recentelijk vond Jos hiernaast een onuitputtelijke inspiratiebron in sprookjes en fabels en de zelfgemaakte dierenverhalen die zijn dochtertje Ella hem vertelt, alsmede het onwaarschijnlijke politieke schouwspel in Frankrijk, waar Jos zich 15 jaar geleden vestigde.  Met zijn directe, naturalistische schilderstijl vind zijn werk aansluiting bij de magisch realistische traditie binnen de Nederlandse schilderkunst.


Het was na het lezen van 'The Portrait of Dorian Gray' van Oscar Wilde, een mooie dag in 1990 en nog in de bloei van zijn leven, dat Jos(1961) argeloos de kwasten ter hand nam en zijn zelfportret schilderde.

Hoewel het niet heeft kunnen voorkomen dat hij ouder werd, zoals in dat klassieke verhaal, ontluikte met dit eerste doek zijn liefde voor de schilderkunst.  Hij is autodidakt, maar schatplichtig aan Hollandse schilders als Kees van Dongen en Charley Toorop.  Hij schildert puur figuratief, zonder een zogenaamde 'diepere boodschap'. Terwijl tevens een toegewijd portretschilder, vormt zijn inspiratiebron vooral het vrouwelijk naakt.  Robuuste lijven, soms hard, soms juist kwetsbaar. Hij zoekt niet naar het volmaakte lichaam of de meest elegante pose. Het zijn sterke, trotse vrouwen, recht doorzee, haast gebeeldhouwd.


Zijn palet bestaat uit slechts vier kleuren: zinkwit, ultramarijn, cadmiumrood en Napels geel. Ondanks dit beperkte gamma is de kleur een belangrijk aspect van zijn werk, alhoewel de uiteindelijke tint van een schilderij zich vaak tijdens het schilderen op een autonome wijze onontkoombaar opdringt.  Schilderen is voor Jos een oneindig rijk en intens spel dat uitgevochten wordt tussen de ondergrond, de verflagen, de kwaststreek, terwijl onder zijn handen het doek gaandeweg gaat leven, de kwast dirigeert en zijn eigen vervolmaking eist.  En dat uiteindelijk al eeuwig lijkt te hebben bestaan.


Jos Verheugen woont en werkt sinds 1994 in Parijs, waar hij aanvankelijk zijn wetenschappelijke carrière heeft voortgezet. Gedurende vier en een half jaar werkte hij als post-doctoraal onderzoeker op het terrein van de elektrofysiologie in het Pasteur Instituut.  Het schilderen, dat zijn voornaamste passie was geworden, werd verbannen naar de avonden en weekeinden.  Maar moe van het gekonkel en gejat, het geknibbel en de achterklap in de wetenschap heeft hij uiteindelijk besloten dat kleine wereldje te verlaten en zich in deze metropool volledig op de schilderkunst toe te leggen.


U kunt werk van Jos zien op de zondagse kunstmarkt Edgar Quinet in het 14 arr. van Parijs.

Bekijk het fotoboek van Jos.  Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Jos werkt ook in opdracht.  U kunt een bericht voor hem achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Jos kan op afspraak bezocht worden. 22, rue Barrault, Pavillon 71bis, 75013 Paris. 

Tel: 01-45.89.08.46 of 06.26.51.47.70.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •