Janna Spil

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Janna Spil.  In memoriam april 2017.


Janna Spil werd in Rotterdam geboren. Zij volgde haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in haar geboortestad.  Tijdens haar opleiding als docente beeldende vorming ontmoette ze haar partner, de beeldhouwer Sjaak van Rhijn.  Na hun opleiding voltooid te hebben en enkelen jaren als beeldend kunstenaar en docent gewerkt te hebben, besloten ze om naar het midden van Frankrijk te verhuizen.  Samen met een aantal gastdocenten gaf  zij zomercursussen in de Bourgogne, waar het land van glooiende heuvels, ultieme vergezichten, kleur en cultuur, een onuitputtelijke bron van inspriratie vormde voor haar werk.


Op de schilderijen zijn interieurs te zien, stillevens en landschappen in prachtige kleuren vol zon en sprankelende warmte. Textuur, stofuitdrukking en patronen, plat en driedimensionaal toegepast, spelen een belangrijke rol in haar werk.  Een intrigerend geheel van dwarrelende en dansende motieven, een feest voor het oog. Een spel van het verschuiven van voor -en achtergrond brengen de toeschouwer in een prettige verwarring.  Het is spelen met vorm en met kleur, zoals Janna het zelf noemde.

 

Janna werkte in acryl, aquarel, litho, papier en gemengde technieken.  Ze had een lichte voorkeur voor de groenen.  Haar inspiratiebronnen kwamen uit haar directe omgeving met mens en dier, verstilde objecten en de natuur.  Ze hield van het laag over laag schilderen, van structuren en haar werk heeft een sterk decoratieve inslag.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •