Jacques van Laar

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Jacques van Laar

 

Jacques werd geboren in 1954 in Barneveld.  Hij groeide op op de Veluwe en is na omzwervingen in Amsterdam, Woerden, Nuenen en Eindhoven al 25 jaar woonachtig in het Zuid-Limburgse Elsloo. Sinds 1983 biedt de Franse Meuse hem een tweede huis waarmee hij zich heel sterk verbonden voelt. In de Meuse ervaart hij meer rust en ruimte. Het is een van de groenste departementen van Frankrijk met afwisselend landbouwgronden en bossen. Bovendien is het landschap glooiend en golvend met weidse uitzichten die je volledig omgeven. In de loop der jaren heeft hij in de Meuse veel geleerd over de natuur en het boerenleven.


Belangstelling voor de kunst zat er al vroeg in. Lezen over kunst, museumbezoek, workshops bij de voormalige Werkschuit en schilderes Annemie van de Ven, tot een langjarig lidmaatschap van Expressiegroep De Ruif. Hier werd hij begeleid door Annette Riezebos en Sándor Sinkó. Sinds 2011 studeert hij schilderkunst (Hogere Graad) aan de Kunstacademie Maasmechelen. 


Natuur en landschap vormen de inspiratie voor zijn schilderijen. De nabije leefomgeving, zowel in Elsoo als in de Meuse, leveren volop materiaal hiervoor. Landschappelijke lijnen, solitaire bomen, planten en bloemen, kabbelend water uit bronnetjes; de natuur is rijk aan essentiële bouwstenen van het leven. Jacques houdt dan ook veel van natuurlijke kleuren waarbij de groenen en bruinen domineren. Hij mengt zijn kleuren zowel op het palet als op het doek. Daarnaast maakt hij veel gebruik van wit.

 

In die ervaring van de natuur zoekt hij naar elementen die ofwel herkenbaar blijven, of worden omgevormd naar meer abstracte vormen. Het is veelal een proces van reductie en inzoomen om uiteindelijk een nieuwe (micro)kosmos te creëren, vrij van het oorspronkelijke beeld.


Zijn werk komt soms heel snel tot stand waarbij expressie en frisheid belangrijke kenmerken zijn. Andere werken ondergaan een langduriger bewerking in verschillende lagen verf en wijziging van de compositie waardoor het werk wint aan intensiteit.


Kleur, sfeer en lijnen spelen in dit proces een belangrijke rol en hebben een grote invloed op de esthetiek en de beleving van het werk.

Bekijk het fotoboek van Jacques.  Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Jacques werkt niet in opdracht.  U kunt een bericht voor hem achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Jacques is niet voor publiek geopend.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •