Hilbert Bolland

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Hilbert Bolland

 

Hilbert Bolland is een Nederlands illustrator die bekend is om zijn gedetailleerde tekeningen en educatieve illustraties. U kent ongetwijfeld zijn werk. 

 

Hij werd in Haarlem in een kunstzinnige familie geboren en groeide op terwijl hij strips als Hergé's 'Kuifje' en Willy Vandersteens 'Suske en Wiske' las. Hij is begonnen als inkleurder bij het stripblad PEP en is langzamerhand steeds meer gaan illustreren en is hij zich gaan specialiseren met de airbrush . Hij begon daarna zijn langdurige associatie met VNU's populaire wetenschapsmaandblad Kijk.  Hij was er vaste illustrator en tekende ook jarenlang de covers. Door de grote publiciteit is daar heel veel ander werk uit voortgekomen voor uiteenlopende uitgaven.  Hij werd ook bekend door  zijn airbrush schilderijen van Carl Barks' illustraties voor het weekblad Donald Duck. Een beroemd Disneystuk door Hilbert is de poster uit 1986 waarop Donald en Katrien in traditioneel Nederlandse klederdracht poseren, naar een tekening van Michel Nadorp. In 1974 maakte hij een kort stripverhaal voor Pep en verder leverde hij het tekenwerk voor een 13 pagina's tellend 'Donald Duck' verhaal, dat in 1994 in het weekblad gepubliceerd werd.

 

Verder Disney-gerelateerd tekenwerk was voor het puzzelbedrijf Jumbo, en overig wetenschappelijk illustratiewerk maakte hij in opdracht van het Amsterdamse Planetarium en Chriet Titulaers "Huis van de Toekomst" in Rosmalen. Hilbert heeft uitgebreid als illustrator van schoolboeken gewerkt en ook een aantal kinderboeken geïllustreerd, waaronder 'Koen de Wolkenvlieger' (2002) door Marianne Notschaele, over bedplassen. Hij maakte verder een reeks kindervakantieboeken voor de  ANWB en illustreerde hun reisgidsen. Vervolgens kreeg hij een aanbieding van Stichting Het Kleine Loo om hun publicaties te illustreren. Dat resulteerde in vele schoolplaten, folders, bladen en folders over de agri- en horticultuur in Nederland.

 

Tijdens de late jaren 1980 werkte hij ook samen met striptekenaar Theo van den Boogaard, als decortekenaar voor de Sjef van Oekel strips. Hij woonde ettelijke jaren in Breda en is sinds 2016 permanent woonachtig in de Franse regio Pas de Calais, waar hij naast het verbouwen en klussen aan de fermette waar hij met zijn vrouw woont ook nog steeds werkt als illustrator voor o.a. Noordhoff schoolboeken.  Daarnaast maakt hij schilderijen in diverse technieken.

 

Illustraties en portretten maakt hij met pen en inkt,  in aquarel, olieverf, acryl of pastel.  Daarnaast gebruikt hij op de Macintosh computer het Wacom tekentablet Cintiq, de programma’s Clip Studio en Photoshop. Qua tekenen en illustreren wordt Hilbert geinspireerd door vele Belgische en Franse striptekenaars; waaronder voornamelijk Hergé, Edgar Jacobs en F’loch. Tekenaars dus, die werken in de stijl die hem het meeste aanspreekt: De Klare Lijn. Wat betreft het schilderen door de Hollandse meesters, en dan voornamelijk Vermeer, en de Franse impressionisten.  En hoewel het wonen in een klein dorpje op het Franse platteland niet direct van invloed is op zijn werk is het er in ieder geval heerlijk rustgevend.

Bekijk het fotoboek van Hilbert.  Voor meer informatie kunt u mailen naar info@art-en-france.nl


Hilbert werkt veelal in opdracht.  U kunt een bericht voor hem achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Hilbert is niet geopend voor bezoek.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •