Herm Driessen


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Herm Driessen

 

Herm Driessen is ruim 30 jaar actief als beeldend-kunstenaar.  In Nederland maakte hij vele kunstwerken in klei, ook in combinatie met andere materialen. Nu woont hij in Frankrijk, in de Lot et Garonne,  en is hij een andere weg ingeslagen en maakt gebruik van hoofdzakelijk oude ijzeren voorwerpen, die hij samenvoegt tot dier- en mensfiguren, maar ook abstracte vormen.  Iedere creatie is uniek.


Herm Driessen werd geboren in een klein dorpje in Limburg aan de Maas. Daar ligt ook een bedrijf gespecialiseerd in luxe keramische bouwmaterialen, door zijn opa opgericht vlak voor de tweede wereldoorlog. Aan dat bedrijf was een kunstatelier verbonden waar destijds vazen en heiligenbeelden vervaardigd werden. Toen de belangstelling voor sacrale kunst wat begon af te nemen, kwamen daar wandreliëfs en vrijstaande beelden voor in de plaats. Deze waren bestemd voor overheidsgebouwen zoals scholen, gemeentehuizen, en bibliotheken. Maar ook het bedrijfsleven en particulieren wisten de weg naar het atelier te vinden.

 

De opdrachten kwamen vaak via architecten. Door de jaren heen werkten in het atelier diverse kunstenaars van naam. De enorme ovens waren natuurlijk uitermate geschikt voor het grote werk en klei en glazuren in overvloed aanwezig.  Als kind kwam Herm veel op het bedrijf en kwam dus al vroeg in aanraking met klei. Als enige in het gezin van zes kinderen had hij een creatieve aanleg. Na de middelbare school volgde Herm de reclame- en etaleursopleiding en werkte vervolgens als reclametekenaar en daarna twee jaar in de Duitse stad Düsseldorf als etaleur/decorateur.  Aan deze periode kwam een einde, toen hij herstellende van een ziekte wat tijd ging doorbrengen in het atelier en zoals bloed kruipt waar het niet gaan kan, bleef hij daar bijna 30 jaar 'hangen'. De onlangs overleden bekende Roermondse kunstenaar Piet Schoenmakers was zijn leermeester en grote voorbeeld.  In de avonduren volgde Herm zes jaar lang de kunstacademie te Maastricht. Door de jaren heen maakte hij in zijn atelier ontelbare kunstwerken in opdracht voor binnen- en buitenland.


Ondertussen brachten Herm en zijn vrouw Anne-Miek jaarlijks de vakantie door in Frankrijk en raakten erg onder de indruk van de sfeer en vooral de rust op het Franse platteland. Tot ze op een gegeven moment wisten 'hier willen wij leven'. Het duurde toen nog twee jaar eer Herm bewust afstand kon doen van zijn geliefde atelier.  Eenmaal wonende in Frankrijk ruimde hij een ruïne leeg. Jarenlang was daar oud ijzer in gedumpt, ja zelfs een halve deux chevaux kwam eruit te voorschijn.  En toen zag hij plotseling mogelijkheden van dat materiaal sculpturen te maken. Inmiddels worden een dertigtal beelden in de beeldentuin geëxposeerd. In het atelier staan kleinere objecten.

 

De oude ijzeren voorwerpen en gereedschappen komen vooral uit oude boerenschuren. Dat kunnen onderdelen van ploegen zijn, maar ook bijv. bijlen, rieken, ringen van tonnen, etc.etc. Daarnaast werkt hij ook veel met plaatijzer en combineert hij graag met andere materialen zoals natuursteen uit de streek.  En vaak is in zijn werk zijn gevoel voor humor te herkennen.  Als een beeld klaar is krijgt het in de open lucht een nieuwe egale roestlaag en dan volgt een speciale behandeling met olie.  Deze olie zorgt voor een heel mooi patin.

Bekijk het fotoboek van Herm.  Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Herm werkt ook in opdracht.  U kunt een bericht voor Herm achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Herm is op afspraak geopend.  Barbeau, 47410 Ségalas, Tel. (0033)-(0)5.53.84.25.88