Harry Dam

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Harry Dam

 

Harry Dam is een kunstenaar die er in is geslaagd met staal driedimensionaal werk te maken. Hij last en smeedt het staal totdat de door hem gewenste vorm of voorstelling bereikt is.  Door zijn vakkennis opgedaan in de metaalsector is hij in staat om in zijn beelden plasticiteit en beweeglijkheid op te roepen.  Als hij een bepaalde vorm in zijn hoofd heeft, veelal geinspireerd door menselijke houdingen, verandert hij die telkens tijdens bewerkingen als smeden en lassen totdat ze hun uiteindelijke vorm aan nemen.  Hij maakt gebruik van het feit dat ijzer 'leeft'.  Het geeft kleur en leven aan zijn beelden.  Harry wil de toeschouwer liever in een gemoedshouding betrekken dan hem een begrensd beeld voorschotelen.


Geboren als mijnwerkers zoon in een gezin van 7 kinderen.  Vader werkte als voorwerker / houwer ondergronds in de steenkoolmijn Laura. Dit betekende dat hij na een aantal jaren werken met zogenaamde stoflongen voor 100 % afgekeurd werd.  Longbloedingen en veel zorg over vader tekende het gezin. Vader had schilderen als hobby.  Enkele jaren later werd Harry’s oudste broer ernstig ziek en overleed vele jaren later.  De weekenden werden doorgebracht aan het ziekbed van broer Sjaak in het verpleegtehuis.


Harry zelf had zijn eigen leventje in en rondom de bossen van Eygelshoven en hielp indien nodig in de groentetuin.  Liever was hij in de natuur en leerde zo goed kijken naar alles wat bewoog en leefde. Tekenen deed hij graag en overal.  De LTS werd afgerond en daarna kon Harry aan de slag bij een smid in Duitsland als constructie bankwerker.  Na 7 jaar in Duitsland te hebben gewerkt, vertrok Harry weer naar Nederland om daar te werken.


En altijd bleef hij tekenen in zijn vrije tijd.  Met fijne pen maakte hij hersenspinsels en de vreemdste gedrochten, daarmee kon Harry uren geconcentreerd bezig zijn. De meeste tekeningen zijn weggegeven, een klein aantal is bewaard gebleven.  Pas toen hijzelf getrouwd was en kinderen had van ongeveer 10 jaar, kwam de mogelijkheid om met zijn vrouw te wisselen, dwz;  Harry thuis bij de kinderen en Charlotte werken.  Het atelier werd gebouwd nadat er belangstelling kwam van een Galerie voor Harry’s eerste laswerkjes. Deze laswerken waren tentoongesteld op een expositie over kunst op de school van zijn kinderen.


Het balletje begon te rollen….  Een tweede Galerie diende zich al snel aan en al gauw zat Harry in het circuit van Galerieën en ontwikkelde zijn werk zich.  Harry heeft les genomen bij de Mierlose, (inmiddels overleden) fijnschilder Jo Manders.  Jo leerde Harry intensief observeren en kijken en daarnaast ontstond tussen hen een fijne vriendschap.  Altijd weer weet Harry inspiratie te vinden in menselijk houdingen en dieren. Tekenen doet hij niet meer.  Schilderen... als hij ouder wordt en niet meer kan lassen en smeden, hetgeen toch zwaar en ongezond werk blijft.


De contacten met diverse Nederlandse Galerieën zijn blijven bestaan, inmiddels aangevuld met contacten in Frankrijk en Zwitserland.  Harry woont nu in Frankrijk waar hij ook zijn atelier heeft. De Fransen weten Harry’s werk te waarderen en zijn altijd belangstellend naar nieuwe werken.Bekijk het fotoboek van Harry.  Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Harry werkt ook in opdracht.  U kunt een bericht voor Harry achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Harry is op afspraak te bezoeken: 12 Rue Neuve  70500 Ormoy  0033-(0) 3 84 95 94 03

 


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •