Fred van der Wal

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Fred van der Wal

Frederik Willem van der Wal werd geboren in 1942. Na een extreem liefdeloze jeugd volgt Fred van der Wal van 1960 tot 1966 de Da Costa kweekschool in Bloemendaal. Ondanks zijn hevige drang tot schilderen en tekenen verbieden zijn opvoeders hem om naar de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te gaan. Gelukkig kruipt het bloed waar het gaan kan; In 1964 ontdekt hij het surrealisme. Drie maanden voor het hoofdakte examen haakt hij af en wordt het huis van zijn grootouders uitgezet om kunstschilder te worden.

 

Hij woonde van 1944 tot 1957 in Amsterdam, van 1957 tot 1967 te Heemstede, volgde de kweekschool te Bloemendaal van 1960 tot 1966, woonde van 1967 tot 1978 weer in het centrum van Amsterdam, daarna 24 jaar in Friesland en vanaf 2002 te Couloutre, Frankrijk. Hij vertrekt in mei 1967 met een rijksdaalder op zak naar Amsterdam waar hij een kamer in de Nieuwe Spiegelstraat 48 twee hoog vindt en hij voor een minimum inkomen in een antiquariaat werkt. In 1967 wordt de kunstenaar vaste exposant van Galerie Mokum en hij wordt in mei 1968 opgenomen in de BKR regeling voor kunstenaars. Hij is een van de grondleggers van het vervaardigen van collages met verschillende technieken. In Amsterdam werkt hij vol passie in een atelier aan de Amstel 186, vlak naast het huis waar auteur W.F. Hermans na de oorlog enige tijd woonde. In de maanden juni, juli en augustus, werkt hij aan Ateliers '63 in Haarlem maar Fred raakt in conflict met leraar Edgar Fernhout en directeur Paul Schotel.

 

Hij beheerst zowel olieverf, tekening als grafiek en werkt naast olieverf en potlood ook graag met liquitex. Hij gebruikt deze materialen voor zijn tonale voorstellingen. Wilde taferelen in wilde kleuren zijn niet zijn stijl. Wonen in het departement de Nièvre inspireert hem niet anders dan hij voorheen werd geinspireerd in Nederland, zijn omgeving heeft geen invloed op zijn werk. Inspiratie vindt hij bijvoorbeeld wel in de fotografie. Als een rode draad is te zien dat de organische structuur steeds meer de overhand krijgt. In oudere werken begint deze structuur zeer subtiel en speels en wordt ze steeds een belangrijk element in het oeuvre van deze omstreden zeer bewogen kunstenaar. In het laatst vervaardigde zelfportret van potlood uit 2008 verdwijnt de vorm nagenoeg in deze oeroude verbindingsvorm; het organische.

 

Fred van der Wal, een doorwoelde createur en één van de beste potlood tekenaars van Nederland, exposeerde meer dan 250 keer in Nederland, Duitsland, Zweden, V.S., België en Frankrijk waar hij lid werd van Le Groupe te Nevers. Tevens is hij lid van Artie et Amicictiae in Amsterdam, Pulchri Studio te Den haag, en de Nederlandse Kring van Tekenaars. In september 2002 vertrekt Fred van der Wal naar Frankrijk en emigreert in januari 2004 officieel naar dit land.

 

Bekijk het fotoboek van Fred. Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl

 

Fred werkt ook in opdracht. U kunt een bericht voor Fred achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.

 

Het atelier van Fred is op afspraak geopend: Maison l' Ermitage, Seigne de Pilles, 58220 Couloutre

 

Terug naar menu

 

Art-en-France © 2017 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •