Eric Pijnaken

Eric Pijnaken

 

Van oorsprong journalist heeft Eric Pijnaken altijd als tweede passie de fotografie gehad. Sinds 25 jaar woonachtig in de Ardèche méridionale interesseert Eric zich sterk voor de beweging Arte Povera, in 1967 begonnen door de Italiaan Germano Celant, die zich afzet tegen de consumptiemaatschappij en de dictatuur van de industrie en multinationals die alles in handelswaar veranderen.


De kunstenaars, schilders en sculpteurs, die zich laten inspireren door het idee van deze beweging zijn allemaal terug gegaan naar de basis door te experimenteren met simpele materialen: zand, teer, vodden, oud ijzer etc. om de oorsprong en de ziel van de materialen te vangen.  De fotograaf zoekt ook pure voorwerpen, niet beknot.  Hij probeert met zijn beelden de wereld achter het uiterlijk vertoon te benaderen en het essentiele begrijpelijk te maken.


Sinds zijn jeugd maakt Eric foto's en zelfs een filmpje waarin zijn zus de rol speelde van een piekerende puber, naast het beeld van Jossip Zadkine: De man met het verscheurde hart, symbool van het centrum van Rotterdam dat tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitse bombardementen werd vernietigd.   Geboren in Rotterdam tijdens die oorlogsjaren ontvangt hij al op jonge leeftijd een tweede prijs tijdens een nationale fotowedstrijd met een serie over de constructie van de metro in zijn geboorteplaats.


Jarenlang was de fotografie echter niet zijn belangrijkste bezigheid.  Hij was redacteur moderne kunst voor twee bladen, daarna sociaal-economisch journalist en verslaggever voor een grote Nederlandse krant, het Algemeen Dagblad.  Na zijn pensioen kwam hij in de Ardèche terecht en daar kon hij zich met hart en ziel aan de fotografie wijden.  Hij werd uitgenodigd verschillende exposities te organiseren in de Ardèche, Montpellier, La Rochelle, Zwitserland en in Nederland.


En jawel, hij wordt erg geinspireerd dooe Henri Cartier-Bresson, André Kertész, Willy Ronis, en Jane Evelyn Atwood.  Bij deze laatste volgde hij een stage die hem de weg toonde die hij wilde inslaan. Zoals gezegd  is Arte Povera een andere bron van inspiratie.  Alles is al gezegd, geschreven en verbeeld, maar Eric heeft de durf een klein gedeelte van zijn werk hier te laten zien, simpelweg omdat het leven doorgaat en door het uiten daarvan vindt hij altijd weer nieuwe bevestiging.

Art en France

L'Art et l'Art de vivre


Bekijk het fotoboek van Eric.  Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Eric werkt niet in opdracht.  U kunt een bericht voor hem achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Eric in de Ardèche Meridionale is niet geopend voor publiek.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •