Provence Alpes Cote Azur

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

De Côte d'Azur en kunstenaars


Bekijk de Côte d’Azur eens van een andere kant: ontdek de mooie natuur en bewonder de Côte d’Azur door de ogen van beroemde kunstenaars. Welkom aan de Côte d’Azur van de schilders!


Ontdek de 50 borden op plaatsen, in de 8 gemeentes van de Côte d’Azur, waar originele werken gemaakt zijn: Antibes – Juan les Pins, Cagnes-sur-Mer, Grasse, Le Cannet, Menton, Mougins, Saint-Paul-de-Vence en Villefranche-sur-Mer.

Betreed de sporen van Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Raymond Peynet, Chaïm Soutine, Raoul Dufy, Marc Chagall, Pierre Bonnard, Jean Cocteau…


Het diverse landschap, het zachte klimaat, de rijke natuur, de kleuren en de lichtinval vormen allemaal een inspiratiebron voor vele beroemde kunstenaars. De Rivièra wordt gekenmerkt door een overvloed aan cultuur en kunstenaars kunnen hier in alle vrijheid experimenteren, uitrusten en verblijven in de ateliers in Antibes, Cagnes-sur-Mer of Saint-Paul-de-Vence.  Dankzij ″La Côte d’Azur des Peintres″ (Schilders van de Côte d’Azur) krijgt u een ander beeld van de landschappen, de steden en dorpen die allemaal zijn vastgelegd door de grote meesters.


>>>>>>>>Meer info

De tuinen van kasteel Val Seille in Courthezon


Val Seille heet u welkom in zijn schitterende park met vijvers, grotten, fonteinen, rozentuin, oude bomen, banken, volière, rivier… De zalen van het kasteel zijn al even indrukwekkend. Schitterend trap (historische monument), kunstpaleis, glazen dak en wintertuin. Overdag een klein Provençaals paleis van Versailles, 's avonds een sprookjespaleis onder de schijnwerpers in verschillende tinten blauw. In deze idyllische omgeving vinden de hele zomer door voorstellingen, toneel, dans, folklore van hier en elders en concerten plaats... Na afloop van de voorstelling kan het publiek het glas heffen met de artiesten. Het park vrij is toegankelijk.


>>>>>>>>Meer info

Romeinse theater van Orange


Het enige Romeinse theater in Europa waarvan de scènemuur bewaard is gebleven. Het werd gebouwd onder Augustus in de eerste eeuw. Dit monument is beroemd om zijn scènemuur die nog volledig intact is. De noordgevel (37 m hoog en 107 m lang) die door de Zonnekoning werd beschouwd als “de mooiste muur van zijn koninkrijk”, vormt sinds de 19e eeuw het decor van de grootste operavoorstellingen. Het festival “Les Chorégies” geniet wereldberoemdheid. Vrij te bezichtigen met een audiogids in 7 talen en een vertoning van een film in het Frans en in het Engels over de geschiedenis van het monument sinds het Romeinse Rijk.


>>>>>>>>Meer info

Vaison-la-Romaine


Neem de tijd voor een wandeling door voorname woningen uit de oudheid, wijken met winkeltsof ateliers van ambachtslui, openbare of particuliere thermen, straten en tuinen in twee Gallo-Romeinse wijken van 15 hectaren: Puymin en la Villasse. Het bouwjaar van het theater is dankzij het marmeren beeld van Tiber dat voor de koninklijke poort van het bouwwerk werd gevonden, geschat op 20 jaar na Christus. Tegenwoordig vindt hier het jaarlijkse festival van de stad plaats. De meeste standbeelden die hier werden gevonden, worden bewaard in het museum Théo Desplans.  De Romeinse brug vormt de verbinding tussen de middeleeuwse stad en de benedenstad. Het is een symbool op zich van de Romeinse architectonische begaafdheid.


>>>>>>>>Meer info

Van schilderij tot keramiek in Biot


In de jaren 50 gaat de schilder Fernand Léger vaak naar Biot om er te werken met één van zijn oude leerlingen, de keramist Roland Brice.  In zijn atelier, gelegen aan de Impasse des Roses, realissert hij talrijke stukken zoals "la Femme au perroquet". Tegenwoordig ontvangt het museum zijn bezoekers aan de voet van het dorp op het landgoed van het vastgoed Saint André. Met 348 originele kunstwerken van Fernand Léger, schetsen, glas-in-lood ramen en keramiek wordt de beroemde artistieke collectie van Léger gevormd : “daar waar abstracte kunst de muurkunst leidt.”


In de moderne wereld waarin Léger schildert vindt u rust en u kunt er vanuit de tuin genieten van de heuvels van het dorp Biot en van het park van het museum, dat haar deuren in juni 2008 heropenende. Het museum is een opmerkelijk voorbeeld van de architectuur van de jaren 60 en exposeert tevens in de tuinen monumentale werken die volgens maquettes van de kunstenaar gemaakt zijn.


>>>>>>>>Meer info

De Côte d'Azur en kunstenaars


Bekijk de Côte d’Azur eens van een andere kant: ontdek de mooie natuur en bewonder de Côte d’Azur door de ogen van beroemde kunstenaars. Welkom aan de Côte d’Azur van de schilders!

 

Ontdek de 50 borden op plaatsen, in de 8 gemeentes van de Côte d’Azur, waar originele werken gemaakt zijn: Antibes – Juan les Pins, Cagnes-sur-Mer, Grasse, Le Cannet, Menton, Mougins, Saint-Paul-de-Vence en Villefranche-sur-Mer.  Betreed de sporen van Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Raymond Peynet, Chaïm Soutine, Raoul Dufy, Marc Chagall, Pierre Bonnard, Jean Cocteau…


Het diverse landschap, het zachte klimaat, de rijke natuur, de kleuren en de lichtinval vormen allemaal een inspiratiebron voor vele beroemde kunstenaars. De Rivièra wordt gekenmerkt door een overvloed aan cultuur en kunstenaars kunnen hier in alle vrijheid experimenteren, uitrusten en verblijven in de ateliers in Antibes, Cagnes-sur-Mer of Saint-Paul-de-Vence.  Dankzij ″La Côte d’Azur des Peintres″ (Schilders van de Côte d’Azur) krijgt u een ander beeld van de landschappen, de steden en dorpen die allemaal zijn vastgelegd door de grote meesters.


Treed in de voetsporen van Marc Chagall in St Paul.  Saint-Paul is een echt kunstenaarsdorp. Soutine, Léger, Chagall en Calder hebben hier schilderijen en beelden gemaakt waarvan de sporen nog steeds terug te vinden zijn in het dorp en via de Fondation Maeght.  Marc Chagall heeft 19 jaar in Saint-Paul gewoond en dit is terug te zien in zijn werken. Via een circuit van 1h30 komt u langs 3 schilderijen, een mozaïek en het graf van de kunstenaar.


>>>>>>>>Meer info

Comtadin-Duplessis museum, Carprentas


De gemeentelijke schilderijencollectie zijn oorspronkelijk afkomstig van het kabinet van Monseigneur d'Inguimbert, bisschop van Carpentras van 1735 tot 1757. Ze zijn zowel historisch als kunsthistorisch van groot belang en vallen in de smaak bij kunstverzamelaars. Enkele hoogtepunten: de Provençaalse primitieven (waaronder Ontmoeting bij de gouden deur", een meesterstuk van Nicolas Dipre); verschillende doeken van Etienne en Pierre Parrocel en van Jospeh Siffrède Duplessis; doeken van buitenlandse scholen (Savery, Snyders, van Herp, Van der Poel, Carrache, Zuccarelli); een verzameling portretten afkomstig van Dom Malachie d'Inguimbert, vooral het beroemde portret van de abt van Rancé, toegekend aan Rigaud en een geschenk van Paus Clément XII aan de bisschop van Carpentras. En enkele doeken uit de tweede helft van de 18e eeuw en uit de 19e eeuw, waar de regionale schilders worden vergeleken met Parijse kunststromingen: Jospeh Vernet, Turpin de Crissé, Jospeh Bidauld, Gros, Carrière, Gustave Doré, Evariste de Valernes, Bonaventure en Jules Laurens, Etienne Billet en Adda Cabane.


Op de benedenverdieping van museum zijn collecties van volkskunst en volkstradities tentoongesteld. Zegels, muntstukken en medailles roepen de geschiedenis op van de Graafschap Comtat Venaissin, eigendom van de Heilige Stoel van 1229 tot 1791. Klederdrachtkappen, Provençaalse kerstkribben, lokfluitjes, maten en gewichten informeren u over de tradities en de kennis van de Graafschap. Ex-voto's aan OLV van de Gezondheid en schenkingen van het pandjeshuis getuigen van het religieuze vuur en het dagelijkse leven van de inwoners van Carpentras in de 19e eeuw.


>>>>>>>>Meer info

Avignon


In de Middeleeuwen verbleef de paus in Avignon en de stad heeft talrijke prachtige monumenten uit deze periode weten te behouden, die de stad een unieke sfeer geven: pauselijk paleis, brug, stadsmuren, kerken en kapellen. Avignon heeft bovendien een beroemd festival voor hedendaags toneel, was in 2000 Europese cultuurstad en heeft een avant-gardistische reputatie hoog te houden: kortom, het is een verrassende stad vol contrasten.

 

Bezienswaardigheden

- het Palais des Papes, het voormalige pauselijke hof

- het Petit Palais met een bijzondere collectie middeleeuwse schilderijen en beeldhouwwerk

- de kathedraal Notre-Dame des Doms en het park Rocher des Doms

- de Pont-Bénézet of ‘de Pont d’Avignon’

- het musée Calvet en de Fondation Angladon-Dubruheaud waar u het enige schilderij van Vincent van Gogh kunt zien dat nog in de Provence is achtergebleven.


Het Pausenpaleis

Het Palais des Papes is het grootste gotische paleis ter wereld. Het was in de 14de eeuw de verblijfplaats van de heersende pausen. Er zijn 25 kamers in het paleis: ceremoniële kamers, kapellen, klooster, de pauselijke privé-vertrekken met hun schitterende fresco's...         


>>>>>>>>Meer info

Louis Voulan museum Avignon


Dit mooie herenhuis heeft een aangename tuin, en beschikt over de prestigieuze decoratieve kunstcollectie die Louis Vouland, de voormalige eigenaar, zijn leven lang had verzameld, met een voorkeur voor de 18e eeuw. Commodes, meubels, stoelen en fauteuils getekend door de grootste meubelmakers uit de tijd van Lodewijk de 15e en 16e, aardewerk en porselein, edelsmeedkunst, klokkenmakerij , wantapijten, schilderijen, voorwerpen uit het dagelijkse leven enz.


Bezoekers wanen zich in de verfijnde luxe sfeer van het huis enkele eeuwen terug. Een nieuwe collectie kunstwerken van regionale kunstenaars die de School van Avignon aan het einde van de 19e en aan het begin van de 20e eeuw symboliseren met een Provençaals tintje.


>>>>>>>>Meer info

Musee International du Parfum

 

Grasse, het centrum van de franse Parfumindustrie staat ook wel bekend als La Capitale Mondiale des Parfums. Vele 'neuzen' hebben hun opleiding gehad in deze stad.

De ideale plek voor een Parfummuseum dus.  Parfum en kunst, wat hebben die met elkaar van doen? Het antwoord is simpel, de meeste parfumflesjes worden ontworpen rondom een thema en specifieke geur en zijn ontworpen door wereldberoemde (glas) kunstenaars, ondermeer door Lalique.


>>>>>>>>Meer info

Fontaine de Vaucluse


De schitterende locatie Fontaine-de-Vaucluse, ook wel “Vallis clausa” genoemd (gesloten vallei), heeft het departement de Vaucluse zjjn naam bezorgd. De mooiste rivier van het departement, de Sorgue, ontspringt diep in een groene kloof, aan de voet van een steile rotswand gevormd door de erosie. Met een gemiddeld debiet van 630 miljoen m3 per jaar is deze bron de krachtigste van Europa. De fontein is overgeleverd aan de grillen van de natuur, soms rustig borrelend, soms onstuimig bruisen, zoals in het voorjaar. De schoonheid van dit natuurwonder heeft veel schrijvers en dichters geroerd: Petrarca, Boccaccio, Chateaubriand, Frédéric Mistral en René Char.


Bezienswaardigheden: ruïnes van het 14e-eeuwse kasteel; de kerk Notre-Dame et Saint Véran uit de 11e eeuw; het Petrarca museum, het santonmuseum, het Historisch museum 39/’45, het spelologiemuseum, de ambachtelijke papiermolen. Verhuur van kano's en kajaks om de Sorgue af te zakken. 18-holes golfbaan in de omgeving.


>>>>>>>>Meer info

Abbaye de Sénanque bij Gordes, tussen de lavendel


Een veelbewogen geschiedenis, maar nog in verrassend goede staat: Abbaye de Sénanque is een opmerkelijk cultureel pareltje in de Provence. Deze cisterciënzer abdij werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is vandaag de dag nog steeds in gebruik door monniken. Geen monnik, maar wel op zoek naar rust? Het is mogelijk er individueel of met een groepje in retraite te gaan.


Al honderden jaren is het klooster in gebruik door monniken die hun leven aan God wilden wijden. Niet onafgebroken, want tijdens de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie werden de monniken tijdelijk verdreven van hun prachtige plekje in de Provence.


In de 13e en 14e eeuw waren de hoogtijdagen van het klooster, het bezat in die tijd vele landgoederen in de wijde omgeving. Sinds de 16e eeuw was de bezetting van het klooster veel kleiner, amper een paar dozijn monniken. Een groot deel van de twintigste eeuw stond het klooster ook leeg, tot in 1988 een kleine gemeenschap terugkeerde.


De monniken die nu in Sénanque leven verbouwen onder meer lavendel en houden bijen voor honing. Hun producten kun je in de winkel bij de abdij kopen. Verder is het mogelijk een deel van het klooster te bezichtigen, waaronder de kerk, kloostergang en een aantal van de oude zalen. De monniken leven volgens een strikt dagelijks ritme, dat al om 10 over 4 ’s ochtends begint. Als bezoeker kun je hun diensten in de kapel of kloosterkerk meemaken.


Hoe kom je er?

De Abbaye de Sénanque ligt in een vallei ten noorden van Gordes, aan de D177.


Het klooster hanteert strikte openingstijden, en is alleen ’s ochtends van 9.45 tot 11 uur individueel zonder gids te bezoeken. Kom je met een groep en wil je een rondleiding, dan zijn er meer mogelijkheden. 


>>>>>>>>Meer info                                                                                       Bron: FrankrijkPuur.nl

Louis de Funès-museum in Saint-Tropez


Nieuw in Saint-Tropez! Le Musée de la Gendarmerie et du Cinéma: een eerbetoon aan de legendarische gendarme-films van De Funès. Ook kun je er een kijkje nemen in de kleedkamers van Brigitte Bardot en andere Franse filmsterren uit de jaren ’60.


Zes films zijn er gemaakt met de Brigade Tropézienne, tussen 1964 en 1982. Even voor de jongere generatie: Louis de Funès was de Mr. Bean van de jaren 1960, maar dan de ADHD-versie. Hij maakte furore met zijn rol als adjudant van het politiecorps van Saint-Tropez. Plaats van delict: het opvallende geelgetinte hoofdkwartier van politie bij de haven.


Zowel het gebouw als Louis de Funès zelf hadden geen groter eerbetoon kunnen krijgen dan met dit zojuist geopende museum. Want het is superleuk gedaan. Zo kun je letterlijk rondlopen in het oude politiekantoor van in de films. Je mag achter het bureau zitten, de telefoon opnemen, de laden opentrekken… en wie weet ligt er wel een zaak die opgelost moet worden!


Het hele museum is dusdanig ingericht dat je niet alleen hoeft te kijken, maar het ook daadwerkelijk kunt beleven. Stap bijvoorbeeld in de auto en rij mee naar Saint-Tropez of kies een scène die je op het beeldscherm kunt aanklikken. Leuk voor groot én klein!


>>>>>>>>Meer info                                                                                       Bron: Frankrijk.nl


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •