Poitou Charentes

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Poitou-Charentes

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Veel meer dan zon, zee en zand


De Poitou-Charentes is een streek vol verrassingen. De moeraslanden van de Charente-Maritim, de caves de cognac en de kustlijn van de Atlantische oceaan, ze bieden een rijk en levendig decor voor een heerlijke vakantie. Toegegeven, de meeste vakantiegangers bezoeken de streek vanwege de zon, de zee en het zand. De eilanden Ile d’Oleron, Ile de Ré en Ile d’Aix lenen zich daar uitstekend voor. Net als de prachtige havensteden La Rochelle en Royan. Maar Poitou-Charentes blijkt ook een paradijs voor de liefhebbers van kunst en cultuur. Verschillende steden dragen het eervolle predikaat Ville d’Art et d’Histoire. En de keuken? Met de oceaan en het vruchtbare binnenland als toeleveranciers van verse vis, vlees en wijn zit dat helemaal goed.


Veel te beleven

Er is veel te beleven in deze streek. Grootste trekker is het unieke wetenschapspark Futuroscope. Je kunt letterlijk apies kijken in La Vallée des Singes en in het Parc Zoologique de la Palmyre. En in het Aquarium de la Rochelle zie je een adembenemend mooi schouwspel onder water. Er worden ook veel evenementen georganiseerd. La Rochelle heeft jaarlijks het Festival International du Film, in Angoulême wordt ieder jaar het stripverhaal met een eigen festival geëerd en er zijn verschillende maritieme evenementen om de sterke band van Poitou-Charentes met de oceaan te vieren.


Een streek met een rijke geschiedenis

De kuststreek is een paradijs voor liefhebbers van architectuur. Het is een versterkte kust en er zijn steden met een rijke geschiedenis zoals Royan en La Rochelle. Interessant is ook Poitiers. Ooit gesticht als nederzetting voor de Romeinen en onder de naam Limonum verrezen hier lang geleden al thermen, een aquaduct en één van de grootste amfitheaters van Frankrijk. Later, aan het begin van de middeleeuwen maakte Poitiers naam als verzamelpunt voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Schitterende Romaanse kerken herinneren nog altijd aan die tijd.


Druk strandleven

De kust is zeer geliefd. Er is dan ook veel te doen aan deze Côte Lumière, vooral in het bruisende Les Sables-d’Olonne. Ook rond Royan heerst in de zomer een druk strandleven. Hier vind je grote stranden met alle denkbare faciliteiten. Daar komen de eilanden Ile d’Oleron, Ile de Ré en Ile d’Aix nog eens bij. Ook zij hebben alles in huis voor een heerlijke strandvakantie. Goede temperaturen en brede stranden. Om toch een minpuntje te noemen: het kan er hard waaien.


Mooie moeraslanden

Hoewel de streek qua aandacht het vooral van de kustlijn moet hebben, valt de natuur het meeste op in de gebieden die iets naar binnen liggen.  De moeraslanden van de Charente-Maritime worden bewoond door otters, palingen, reigers en waadvogels. Het ‘Groene Venetië’ en de baai van Aiguillon in het marais poitevin zijn een ontdekking. Het gebied mag zich zelfs één van de ‘Grands sites de France’ noemen. Leuk om te bekijken vanaf een ‘batais en toue’, een vaartuig met een platte bodem. Het achterland met zijn vele akkers en weilanden is minder aansprekend.


Fijn' mix van stijl en sfeer

De streek heeft meerdere interessante steden in de aanbieding. De kustplaats Royan heeft net als het gezellige Poitiers, de hoofdstad van deze streek, het label Ville d’Art et d’Histoire. Waar Royan een moderne uistraling heeft - het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd - daar ademt Poitiers juist een historische sfeer met veel monumentale gebouwen. Ook in Angoulême tref je een fijne mix van een oude architectuur en een levendige sfeer. Het stadje La Rochelle maakt met zijn torens en oude haven een schitterend plaatje.


Bron: ANWB

Marais poitevin


Een groene oase van rust, een natuurlijk rustpunt in een jachtig bestaan. Dat is de belofte die het unieke gebied van de Marais Poitevin weet waar te maken.


Dit door de mens gedraineerde moerasgebied met zijn stratenplan van kanalen die het bladerdak weerspiegelen en doordrongen van een bijna mystieke sfeer, is het ideale kader voor een weldadige vakantie die rijmt op onthaasten en genieten.


Hier moet je wel tot rust komen. De schuiten die geruisloos door het water glijden, de vele fietspaden waar het ontspannen fietsen is en de slaperige, authentieke dorpjes bepalen het gezapige levensritme van de Marais Poitevin. De bijna 100.000 hectaren van het moerasgebied strekken zich uit van de poorten van Niort tot aan de Atlantische Oceaan, zowat 60km westwaarts, waar de slagader van het moeras, de Sèvre Niortaise, in de Baie de l’Aguillon vloeit.


Deze baai herinnert er aan dat de Marais Poitevin in een ver verleden een grote baai was. De Marais Poitevin bestaat uit drie gedeeltes: de marais déssechés, het drooggelegde moeras dat vooral voor landbouw gebruikt wordt en bij momenten doet denken aan het polderlandschap, het natte moeras (marais mouillé) waar de vele kanalen en de bijzondere natuur de bijnaam Het Groene Venetië (La Venise Verte) verklaren en tenslotte het kustgebied de Baie de l’Aguillon, een uitverkoren stek voor trek- en watervogels.  Laat u overweldigen door de emoties van het moeras.


>>>>>>>>Meer info

Nuits romanes - Poitou-Charentes, juni-september 2015


Als er één afspraak is in de zomermaanden die je niet mag missen in de Poitou-Charentes, dan is het wel die met de Nuits Romanes. Deze smaakvolle evenementen zijn zeker een van de leukste manieren om het erfgoed van de regio te ontdekken.


Voor veel mensen die verliefd worden op de Poitou-Charentes is dat omwille van de typische, romaanse dorpjes. De kleine kerkjes, vaak uit de 12e en 13e eeuw, en de bijhorende huisjes met hun kalkstenen muren en ronde, rode dakpannen, geven de dorpjes hier hun typische aanzicht en aan deze streek een zuidelijk karakter.


Om dat nog meer onder de aandacht te brengen organiseert de regio een festival tijdens de maanden juli en augustus. De Romaanse Nachten of Nuits Romanes, waarbij tegen de achtergrond van een romaans bouwwerk - voor de gelegenheid uitzonderlijk verlicht - originele optredens plaatsvinden.


Theater, dans, muziek, poëzie … de vele initiatieven zijn heel toegankelijk voor alle publiek. De kinderen zijn er vaak net zo betoverd door het schouwspel als de volwassenen. Zowel bezoekers als dorpsbewoners ontmoeten er elkaar bij deze gelegenheid.


Na het optreden is er steeds een drankje met bijhorende hapjes: allemaal streekproducten. Hier proef je (letterlijk) het Franse leven en de kwaliteit van deze mooie streek. Om de gastvrijheid van dit gebied te onderstrepen, zijn de Nuits Romanes ook gratis (al is reserveren soms aan te raden). Kortom: alle ingrediënten voor een geslaagde vakantieavond.


>>>>>>>>Meer info


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •