Nord Pas de Calais

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Nord Pas de Calais

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Nord Pas de Calais


Het grensgebied Nord-Pas de Calais waar overvloedig veel bezienswaardigheden aanwezig zijn, en dat zich uitstrekt tussen het Heilig Roomse Rijk en Frankrijk, was tot in 1945 een gebied van invasies.  Deze omstandigheden hebben een industrieel volk voortgebracht dat hard werkte, dat trots was op zijn macht en z’n sterkte, maar dat ook open stond voor alle uitwisselingen en het beste van alle culturen.  Een trots die wordt uitgedrukt door de Belforten, door middel van gigantische stenen wijzers en blokken gebouwd voor de machtigen op deze planeet. Deze belforten overheersen de steden en behoren tot het Werelderfgoed van de Unesco.


De sfeer van weerstand is nog steeds merkbaar op de walmuren van alle versterkte steden en havens, in de dertien burchten van de Pré Carré van Vauban, in de versterkte kerken van Thiérache, tot op de reusachtige slagvelden van 14/18, en in de gigantische blockhaus van de Tweede Wereldoorlog.  Er is ook een diversiteit aan Vlaamse en Picardische censes (censes : boerderijen), en aan strenge maar rijke hallekerques (hallekerques : massieve kerken met 4 hoofdbeuken) in de Westoeck en op de gigantische bestrate pleinen, waarlangs gebouwen zijn opgetrokken waarbij de kleurrijke Vlaamse Renaissancestijl en de strenge Franse stijl uit de gouden eeuw samen voorkomen. 


Dertig musea voor Schone Kunsten fungeren heden ten dage als getuige van de talrijk aanwezige regionale stijlen, via hun prestigieuze collecties en de werken van lokale kunstenaars die niet de eerste de beste zijn: Rubens, Matisse, Carpeaux, Pignon, Mathieu, De Marle... Een honderdtal anderen vertellen over het leven, de oorlogen, de feesten en het werk op de plaatsen waar geschiedenis werd geschreven.  Gedenkplaatsen die komen bij de honderdvijftig industriële en artisanale ondernemingen die hun deuren openstellen voor bezoek om te verhalen over de Geschiedenis van het harde labeur, die dag na dag wordt geschreven.

 

Bron: Noord-Frankrijk Tourisme

Musea in de regio Nord Pas de Calais

 

Arras – Musée des Beaux-Arts

Een prestigieus museum in de abdij van Sint Vaast. Kunst van de Antieke Oudheid tot het eind van de 19de eeuw: archeologische vondsten, wandkleden, schilderijen uit de Contrareformatie, Franse, Vlaamse en Hollandse schilderkunst.

www.musenor.com


Bailleul – Musée Benoît-De-Puydt

Genoemd naar een bijzondere kunstverzamelaar die zijn rijke en gevarieerde collectie aan de stad Bailleul heeft nagelaten. Hier vindt u schilderkunst, meubelen, porselein en andere kunstvoorwerpen uit Italië, Frankrijk, Vlaanderen en Nederland.

www.musenor.com


Bavay – Musée site archéologique départemental

Een rijke collectie van o.a. gereedschap, glaswerk en keramiek én een 3D film tonen u de periode van de eerste eeuw voor Christus tot en met de derde eeuw na Christus.

Bavay was een belangrijke Romeinse stad, hiervandaan vertrokken zeven heerwegen naar o.a. Keulen, Cambrai, Reims en Boulogne. Het enige forum (marktplein) van Frankrijk vindt u hier!

www.cg59.fr


Berck-sur-Mer – Musée de France d’Opale-Sud

Gezien de ligging uiteraard zeegezichten, maar nog veel meer, bijvoorbeeld wapens en sieraden uit de tijd van de Merovingers.

www.2p2m.org


Bergues – Musée Municipal

Hier vindt u naast maquettes van de stad schilderkunst van de 17de tot en met de 19de eeuw, waaronder de fluwelen Breughel, en tekeningen van onder meer Tiepolo.

www.bergues.fr


Boulogne-sur-Mer – Château-Musée

Gelegen in de historische bovenstad en gehuisvest in een kasteel vindt u hier een collectie voorwerpen uit onder andere Griekse, Egyptische, Afrikaanse en Inuit kunst en cultuur.

www.musenor.com


Calais – Musée des Beaux-Arts

Hier worden allerlei verbanden gelegd tussen diverse disciplines, bijvoorbeeld Rodin, fotografie, Turner! Een grote collectie kunstvoorwerpen uit de 19de en 20ste eeuw.

www.musee.calais.fr


Calais – Cité internationale de la Dentelle et de la Mode

Tot voor kort in het Musée des Beaux-Arts gevestigd, nu kunt u de geschiedenis van de kant tot leven zien komen in een voormalige kantfabriek met nieuwe, prachtige entree. Gedreven personeel vertelt boeiend.

www.musée.calais.fr


Cambrai – Musée Municipal des Beaux-Arts

Van prehistorie tot en met de 19de eeuw, om een paar namen te noemen: Boudin, Ingres, Corot, Camille Claudel. De kunstschatten komen prachtig tot hun recht in dit Hôtel de Franqueville uit 1720 met zeer geslaagde moderne uitbouw. Een absolute aanrader.

www.villedecambrai.com

 

Cassel – musée départemental de Flandre

Een nieuw museum over Vlaanderen in al zijn facetten, zowel de historie als de tegenwoordige tijd komen aan bod. Vanwege de vele Belgische gasten zijn er rondleidingen in het Nederlands. Voor blinden en slechtzienden zijn er tastpanelen.

www.museedeflandre.cg59.fr

 

Le Cateau – Cambrésis - Musée Matisse

Dit museum staat in de geboorteplaats van deze veelzijdige meester. Je kunt hier zijn hele ontwikkeling goed volgen: het kopiëren van de groten uit het Louvre, impressionisme, fauvisme, papiers découpés.

Audiotour in het Nederlands. Zeer goede rondleidingen (in het Frans).

www.cg59.fr/matisse


Douai – Musée de la Chartreuse

Schitterend Kartuizerklooster met prachtige beelden, religieuze primitieven, Italiaanse meesters, Franse en Hollandse schilderkunst, Vlaamse barokkunst.

www.musenor.com


Duinkerke – Musée des Beaux-Arts

Gehuisvest in een onaantrekkelijk gebouw uit 1970, maar eenmaal binnen wordt dit direct goedgemaakt! We bewonderen hier Vlaamse schilderwerken in de stijl van Breughel, Delfts aardewerk, Franse, Italiaanse en Hollandse School. In de kelder is een verzameling vlinders, vogels, insecten en mineralen gehuisvest.

www.musenor.com


Hazebrouck – Musée Municipal

Een voormalig Augustijnenklooster uit het begin van de 17de eeuw biedt onderdak aan schilderijen uit de Nederlanden, religieus zilversmeedwerk, Vlaamse School, een traditionele Vlaamse keuken, en niet te vergeten de reuzen van Hazebrouck. www.musenor.com


Lens – Louvre-Lens

Louvre-Lens, een dependance van het Louvre Parijs, dat in 2012 zijn deuren opende.

www.louvrelens.fr


Lille métropole– LaM, Musée d’art moderne, d’art contemporain et d’art brut

Het museum met collecties uit de 20ste en 21ste eeuw is in 2010 heropend. Moderne kunst: o.a. Picasso, Kees van Dongen en Braque. Hedendaagse kunst met grote artistieke stromingen. Art brut, “uitgevonden” door Dubuffet: hij begon kunst te verzamelen gemaakt door personen die vreemd zijn aan de professionele artistieke milieus. Het museum is gelegen aan een stadspark en heeft een fraaie beeldentuin. 1 allée du Musée, Villeneuve d’Ascq.

www.musee-lam.fr

 

Lille – Palais des Beaux-Arts

Een fraai 19e eeuws gebouw huisvest een kunstcollectie van de 12e tot de 20ste eeuw. Het is na het Louvre het belangrijkste museum van Frankrijk! Dit toont de welvarendheid aan van het industriële noorden in die tijd.

Er is een overvloed aan natuurlijk licht. Vlaamse School, Hollandse School, Franse, Spaanse en Italiaanse schilderkunst, altaarstukken. Om een paar namen te noemen: Rubens, Jordaens, Manet, Courbet, Monet, Rodin, Goya, Tintoretti…

Uren kun je hier doorbrengen!

www.pba-lille.fr


Lille – Musée de l’Hospice Comtesse

Gesticht door de gravin Johanna van Vlaanderen in 1237 als ziekenhuis in haar eigen paleis, later is het een klooster, een weeshuis en een bejaardentehuis geweest; sinds 1962 is het een museum. Diverse schilderijen, meubelen, wandtapijten en gebruiksvoorwerpen tonen hoe het er vroeger uitzag in onder andere de ziekenzaal, de eetzaal en de slaapzaal, en geven de geschiedenis van Lille en Frans Vlaanderen weer.

www.musenor.com


Roubaix – La Piscine – Musée d’Art et d’Industrie

Gevestigd in een voormalig art-decozwembad uit 1932, een bijzondere locatie! Het zwembassin is er nog en daarnaast staan beelden opgesteld. Kleedhokjes zijn omgetoverd in vitrines. Er is een belangrijke textielcollectie, Roubaix was immers de belangrijkste textielstad van Frankrijk. Schilderkunst van o.a Ingres en van Dongen en keramiek uit Sèvres.

www.roubaix-lapiscine.com


Saint-Omer – Musée de l’Hôtel Sandelin

Dit museum is gevestigd in een classicistische herenwoning uit de 18de eeuw, bewoond door gravin Sandelin van Fruges. Er zijn drie thematische parcours uitgezet: de geschiedenis van de Audomarais zoals de streek rond Saint-Omer heet; de schone kunsten en keramiek.

www.musenor.com


Valenciennes – Musée des Beaux-Arts

Waardevolle collectie van de Gallo-Romeinse archeologie tot de 20ste eeuw, met als blikvangers de Vlaamse schilderkunst van de 17de eeuw en natuurlijk een grote collectie Watteau die in Valenciennes geboren is, en grote beeldhouwwerken uit de 19de eeuw. Bijzonderheid: in dit museum bevindt zich een tastparcours voor slechtzienden, met 11 beeldhouwwerken om aan te raken.

www.valenciennes.fr

Lille


De authentieke stadscultuur van Lille komt helemaal tot leven in de kroegjes in de oude binnenstad, maar ook de rijk versierde gevels van de mooie huizen in Vlaamse stijl en vooral het gezellig drukke straatbeeld laten een onvergetelijke indruk achter.

 

Bezienswaardigheden:


- de binnenstad met 17de en 18de-eeuwse huizen, traditionele winkels, veel cafés en de grootste boekhandels van Frankrijk

- het Musée des Beaux-Arts, het op het Louvre na belangrijkste museum van Frankrijk met werken van Vlaamse, Franse en Hollandse meesters als Rubens, Van Gogh en Monet

- La Vieille Bourse, het oude beursgebouw

- La Grande Place

- de citadel van Vauban

- de nieuwe beurs, de opera, Euralille en het Lille-Europe TGV- en Eurostar-station


Braderie de Lille in september

33 uur lang om te kopen of te verkopen op de grootste rommelmarkt van Europa: 100 km lang, 10000 verkopers en 1 à 2 miljoen bezoekers.


>>>>>>>>Meer info

Calais, de stad van de kant


De 19e eeuwse kantfabriek Boulart, welke door de architecten Moatti en Rivière is verbouwd, is de thuishaven worden van de permanente expositie over kant. Deze oude kantfabriek is op zichzelf al een bezoek waard. Op meer dan 7800 m2 wordt aandacht besteed aan het thema kant. De permanente expositie biedt enkele thema’s: handgemaakte kant, het proces van de industrialisering van kant in Calais, het beroep van de kantmaker, kant in de mode van de 20ste eeuw. Daarnaast zal een deel van de ruimte, 500 m2, gereserveerd worden voor tijdelijke exposities.


De kantfabriek biedt eveneens plaats voor een auditorium, een ruimte voor modedefilés en een archief voor het raadplegen van samples. Medewerkers van ateliers kunnen hier terecht om uit eigen hand ervaring op te doen in het maken van kant. Een restaurant, een atelier voor jong talenten, een boetiek en een ruimte speciaal gewijd aan het beroep van kantmaker zorgen voor een compleet aanbod.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.citedentelle.calais.fr

Het Historisch Mijncentrum van Lewarde


Het grootste mijnbouwmuseum van Europa is gevestigd in een oude schacht en beslaat meer dan 8 ha. De bezoekers worden begeleid door voormalige mijnwerkers en maken tijdens het afgelegde parcours kennis met de techniek van het delven van steenkool en het dagelijks leven van de mijnwerkers in de regio Nord-Pas de Calais. Van de "zaal der gehangenen" tot de lampisterie, de kroeg en de stal, het mijntreintje dat door 450 meter lange mijngangen voert... 3 eeuwen industrieel en sociaal leven in de mijnindustrie komen in dit museum weer helemaal tot leven.  www.chm-lewarde.com

Les Jardins Henri le Sidaner


In Les Jardins Henri le Sidaner (de tuin van Henri le Sidaner) komt cultuur en historie op een bijzondere manier samen. Toen de schilder de drukte van Parijs een beetje zat was, besloot hij op zoek te gaan naar een wat rustigere omgeving om - in navolging van Monet - de lichtval te bestuderen en te schilderen. Dat werd uiteindelijk Gerberoy, een plaatsje waar hij eerst een huisje huurde en later de grond kocht waar ooit een château had gestaan. Op die grond legde hij de tuinen aan die wereldberoemd zijn geworden dankzij de vele schilderijen die daar door de hand van Henri le Sidaner zijn ontstaan.

 

De restanten van de gesloopte ruïne lagen eeuwenlang verborgen onder de grond, maar Le Didaner maakte van die stenen handig gebruik door er de mooiste plekjes en hoekjes mee te creëren. Stap voor stap werd op deze manier voortgebouwd om telkens als er een prieeltje of rozentuin klaar was, het meteen op doek vast te leggen.

 

Helaas zijn de tuinen slechts op aanvraag te bezoeken. Maar, wie uiteindelijk, na een afspraak met restauranthouder Jean-Pierre His te hebben gemaakt, toegang krijgt tot de tuinen voor een begeleide rondwandeling, beleeft dan ook iets bijzonders. Dan opent zich een sfeervolle tuin met gezellige tafeltjes (mét bloemen uiteraard), gereedschap uit vervlogen tijden en het atelier van de meester zelf. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe Le Sidaner een eeuw geleden hier heeft rondgelopen op zoek naar de maakbare schoonheid. Iedere muur is gedecoreerd met rozen, overal zijn rozen. Die rozencultuur is later dankbaar overgenomen door de bewoners van Gerberoy, waardoor in het hele dorp gedurende de zomermaanden een bedwelmende rozengeur de neuzen verwent.

 

Tegenwoordig is Gerberoy een van de Plus Beaux Villages de France, waar de helft van de bewoners slechts tijdelijk verblijven. In de weekenden is het er dan wat levendiger dan door de week.

 

Henri le Sidaner organiseerde in 1928 voor de eerste keer het Fête des Roses, een bloemenfeest dat nog altijd wordt gevierd op de derde zondag in juni.


Bron: ToutdeFrance.nl


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •