Midi Pyrenees Languedoc Roussillon


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Midi-Pyrénées/Languedoc-Roussillon

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

TastyLot Oneday Winetour


De ideale manier om het wijngebied rond Cahors te ontdekken, is een dag met uw eigen Nederlandse gids, tevens vinoloog van de Wijnacademie. Zij selecteert de beste wijnhuizen en leidt u met veel plezier rond in deze prachtige streek. TastyLot opent deuren voor u! U krijgt een rondleiding van de wijnboer, met Nederlandse vertaling door uw persoonlijke gids. Hierna is er natuurlijk gelegenheid om te proeven. Tussen de middag geniet u van een uitgebreide lichte lunch op een romantisch landgoed. In de middag bezoekt u een ander wijnhuis met een heel andere stijl. Hier krijgt u ook een rondleiding en een proeverij. Het programma begint om 10.30 uur en eindigt om 16.00 uur.


Wijnworkshop


Bent u met een groepje van 6 personen (18+) of meer op vakantie in de Dordogne, Lot of omgeving? Dan is een wijnworkshop op het terras van uw vakantiehuis een origineel idee. U leert in twee uur de basistheorie van het wijn maken en wijn proeven en de bijzonderheden van de wijnen van Cahors. Na afloop proeft u "blind" een drietal rode wijnen. Vinologe Birgit de Wolff komt de workshop graag bij u op lokatie verzorgen. Zij woont sinds 1998 in de Lot en zij is erg gecharmeerd geraakt van Cahors. Ook een zeer geslaagd idee voor een verjaardag of trouwdag!


>>>>>>>>Meer info

Handschoenen in Millau


Het in 1892 opgerichte bedrijf ‘Causse’ is de laatste werkzame handschoenenmaker in Millau.  De stad Millau heeft zich door de eeuwen heen gespecialiseerd in het handschoenen maken op ambachtelijke wijze. Het is dan ook de wereldhoofdstad van de handschoen en Causse houdt deze naam hoog door met de savoir-faire van meester handschoenenmakers de handschoenen te vervaardigen met de hand en uit het mooiste leer.  Het atelier is al net zo mooi als wat er in gemaakt wordt. Dit atelier is ontworpen door architect Jean-Michel Wilmotte en ligt in het centrum van Millau. Hier kan je precies zien hoe de handschoenen worden gemaakt en de grote collectie van het merk is in de boetiek te koop.


>>>>>>>>Meer info

Katharen en Tempeliers


Wie waren die mysterieuze tempeliers die bijdroegen aan het succes van de wereldwijde bestseller de Da Vinci Code? Misschien vind je de geheime sleutel in de kastelen van de Katharen in Ariège of in Larzac, de stad van de tempeliers. De Midi-Pyreneeën is een geheimzinnig land vol mythes, spiritualiteit en duistere verschijnselen


De Katharen

De Midi-Pyreneeën was de belangrijkste thuisbasis van de Katharen. Deze religieuze groepering, verboden door de paus, kreeg vanaf 1209 vele geweldadige tegenslagen te verwerken tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen.

Symbool van defensie is het Katharenkasteel Château de Montségur in Ariège. Veel historische informatie over de Katharen vind je ook in het Château de Foix (Ariège), in het Musée de la Mémoire du Catharisme Occitan de Mazamet (Tarn), in het vestingdorp Cordes-sur-Ciel (Tarn) en op vele andere plaatsen in de Midi-Pyreneeën.

 

Chemin des Bonshommes

Deze route (GR 107) start in Montségur en voert over de bergpaden die de Katharen gebruikten om te ontsnappen aan de inquisitie. Deze wandeltocht, barstensvol historie, trekt door magnifieke landschappen naar Spanje. Als je de hele route volgt ben je 7 dagen aan het wandelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een stukje van deze route te doen.


Legendarische ridders

Treed in de voetsporen van de legendarische Tempeliers en de Hospitaalridders van Larzac. De Tempeliers bouwden in de 12e eeuw, vlakbij Millau, de commanderij van Sainte-Eulalie de Cernon en de dorpen La Cavalerie, La Couvertoirade, Viala du Pas de Jaux en Saint-Jean d’Alcas.

Begin 14e eeuw, tijdens de onderdrukking van de Orde van de Tempeliers door de paus, werden deze bezittingen overgedragen aan de Hospitaalridders die er in de 15e eeuw vestingen van maakten om hun militaire orde op Cyprus, Rhodos en Malta in stand te houden. Al deze dorpen kun je te voet bezoeken langs de route van de Tempeliers en Hospitaalridders van Larzac via de GR 71.


>>>>>>>>Meer info

Glaskunst


Het glas was vroeger een bron van welvaart in Languedoc-Roussillon. Zes gemeentes van Causse de l’Hortus, in het achterland van de Hérault, hebben zich dan ook verenigd om de traditie van de ‘Gentilhommes Verriers’ te laten herleven.

 

De "Chemin des Verriers" nodigt uit om kennis te maken met de glaskunst vanaf de renaissance tot aan de dag van vandaag. Momenteel zijn er twee plaatsen opengesteld voor het publiek: de oude glasblazerij van Couloubrines waar de dynastie van de glasblazers van La Roque ontstond en de glasblazerij van Claret, een centrum voor onderzoek, opleiding en expositie.


Op 15 km van Perpignan bevindt zich, tussen de Middelandse Zee en Albères, op een steenworp afstand van Spanje met de Canigou in het vizier, Palau del Vidre, een klein Catalaans dorp uit de 11e eeuw. Deze plek is altijd het favoriete oord geweest van de glasblazers. Om de banden met zijn cultuur en erfgoed aan te halen, organiseert het dorp elk jaar in augustus het internationale glasfestival waar glasmeesters uit alle landen elkaar ontmoeten, creëren en tentoonstellen. Tel: 00 33 (0)4 68 22 13 02.


>>>>>>>>Meer info

Regionaal Museum voor Moderne Kunst


In Sérignan, in de buurt van Béziers, toont het Regionaal Museum voor Moderne Kunst van Languedoc-Roussillon in verschillende ruimten een permanente collectie en drie of vier tijdelijke exposities per jaar.  Van de jaren '60 tot aan de meest eigentijdse periode biedt het MRAC een overzicht van werken uit vooral bepaalde kunstgeschiedenisperiodes (Abstracte Landschappen, Conceptuele Kunst, Support/Surface, Verhalende Vormgeving, actuele artistieke taferelen ...).  Het museum organiseert ook verschillende andere activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, voorstellingen, workshops en cursussen voor kinderen ...


>>>>>>>>Meer info

Canal du Midi


Het Canal du Midi, door de Unesco omschreven als ‘één van de meest bijzondere bouwkundige realisaties [...] van het moderne tijdperk’, is het oudste kanaal van Europa dat nog in werking is.


Het idee om een rechtstreekse rivierverbinding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan te creëren, ontstond reeds in de oudheid. Alle overwogen projecten stuitten op problemen voor de watervoorziening van het toekomstige kanaal. De oplossing is bedacht door Pierre-Paul Riquet, een rijke ingenieur afkomstig uit Béziers. In 1662 stelt hij een verhandeling voor aan Colbert. De Intendant van Financiën van Koning Lodewijk XIV begrijpt snel de economische, politieke en militaire belangen van een dergelijk werk en in 1666 wordt een koninklijke beslissing opgesteld voor de start van de werkzaamheden van ‘het Koninklijke Kanaal’.


Dan begint een buitengewoon bouwwerk voor dat tijdperk dat tot tienduizend arbeiders bijeenbrengt en meer dan 14 jaar zal duren! Men telt 328 bouwwerken: bruggen, aquaducten, bassins. 65 sluizen met 103 overgangssassen werden gebouwd en tijdens het traject werden 45.000 bomen geplant om de hoge oevers te handhaven en passagiers en goederen tegen de zon te beschermen. De werkzaamheden zijn bijna afgerond wanneer, op 1 oktober 1680, Pierre-Paul Riquet in Toulouse overlijdt. Het ‘Koninklijke Kanaal’ wordt in mei 1681 ingewijd en zou verschillende miljoenen pond hebben gekost.  Vervolgens, van de 17de tot de 19de eeuw, worden andere werkzaamheden gerealiseerd, zoals het doortrekken van de Cesse door Vauban, het aquaduct van Fresquel in Carcassone of de Kanaalbrug over de Orb in Béziers. Gedurende twee eeuwen zal het kanaal, dat tijdens de Franse Revolutie de naam ’Canal du Midi’ kreeg, bijdragen tot de economische ontwikkeling van de streek. In 1856 bereikt de handelsactiviteit zijn hoogtepunt met 110 miljoen ton goederen en bijna 100.000 vervoerde passagiers. Maar de concurrentie van de spoorwegen en vervolgens van het wegennet, duwt de activiteit onverbiddelijk achteruit en de commerciële binnenvaart verdwijnt in de jaren 70.


>>>>>>>>Meer info

Kunst in Montpellier


Montpellier kent een oude architectuur historie.  De beste architecten ter wereld (Ricardo Bofill, Paul Chemetov, Claude Vasconi, Jean Nouvel)hebben hier hun sporen nagelaten.  De historische stad herbergt meer dan 70 authentieke herenhuizen met binnenhoven die vaak nog uit de XVIe eeuw stammen.  Het is een ideale stad voor architectuur liefhebbers.  Deze hoofdstad van de Languedoc, met zijn Arc de Triomphe, de oudste botanische tuin van Europa kent ook een modern gedeelte met een monumentale neo-klassiek wijk aan de oevers van de Lez.  Daar vindt u ook het Odysseum, een modern winkelcentrum met een bijzondere architectuur.


Het belangrijkste museum van de stad, het Fabre museum toont u een van de belangrijkste collecties "Beaux Arts" van Frankrijk.  Niet alleen oude meesters zijn er te bewonderen, ook nieuwe collecties zijn er te zien.


>>>>>>>>Meer info

Collioure


Gelegen in het uiterste zuiden van Frankrijk. bevindt Collioure zich in het gebied wat Frans Catalonie wordt genoemd. Dit is de plek waar de Pyreneeën en de Middellandse zee zich samenvoegen.

 

Ontdekt door impressionisten

Het kleurrijke Coullioure, door land en zee gezegend, is rond 1900 ontdekt door impressionisten Matisse en Derain, na een veelbewogen geschiedenis waarin zowel Grieken al Romeinen, Arabieren en de koningen van Mallorca een grote rol speelden. Het plaatsje is altijd nog zeer populair onder vele kunstenaars en volgens Matisse is de lucht nergens zo blauw als in Collioure.


Zonnige streek

De meest zuidelijke en warmste streek van het Franse vaste land is de Côte Vermeille en dat is ook meteen de kust waar Collioure aan gelegen is. Er heerst hier een mediteraan klimaat, wat inhoudt dat de zomers warm zijn en de winters mild. De zon schijnt hier gemiddeld 300 dagen per jaar. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Collioure, zo kunt u maar liefst drie oude forten bezoeken: het Château Royal de Collioure, het Palais des Rois de Majorque en het Prieuré de Serrabona. Verder kunt er langs de vele wijngaarden slenteren, de pastel kleurige huizen bekijken die in schilderachtige straatjes staan, maar natuurlijk ook gewoon lekker op het mooie strand liggen relaxen en een bruin kleurtje kweken. Natuurlijk telt ook Collioure vele restaurants en terrassen in en rond de baai en rond de oude stad. Behalve het strandleven zijn er ook genoeg andere activiteiten die u in deze stad kunt ondernemen als zeilen, duiken, snorkelen, wandelen en nog veel meer! Natuurlijk kan een bezoekje aan de Zuid-Franse stad Perpignan niet ontbreken, die zowel de Franse, Spaanse en Oosterse sfeer ademt met een glimlach naar de toekomst.

 

>>>>>>>>Meer info

Wandelen op de Mont Caroux in de Hérault


In de volksmond staat deze berg bekend als ‘de liggende dame’, en als je van veraf met de ogen half gesloten naar de Mont Caroux kijkt en je fantasie aan het werk zet, dan zul je misschien ontdekken waarom. Het is een uitloper van het Centraal Massief, met als top een uitgestrekt plateau op ruim 1.000 meter hoogte. Vanaf de Mont Caroux heb je bij mooi weer uitzicht tot aan de Middellandse Zee bij Béziers en kun je de toppen van de Pyreneeën zien liggen. Met een beetje geluk kun je zelfs het puntje van de Mont Ventoux in de Provence ontwaren.


Het Parc du Haut Languedoc is een ideaal gebied voor een middelzware wandeling over rotsachtig terrein en door nauwe kloven met snelstromende riviertjes. Het plaatselijke bureau voor toerisme heeft een mooie rondwandeling uitgezet die je in zo’n drie uur naar de hoogtepunten van de Mont Caroux brengt. De wandeling heeft een lengte van een kleine 8 kilometer en een hoogteverschil van zo’n 360 meter.


Je begint in het dorpje Douch en loopt een rondje langs een onbewaakte berghut, het oriëntatiepunt dat je op bovenstaande foto ziet, een drassig heidegebied en vervolgens de top van de Mont Caroux, op 1.091 meter. Onderweg heb je grote kans allerlei bijzondere planten en dieren tegen te komen, waaronder wilde schapen, moeflons. Een deel van de route voert over de GR7, de wandelroute van de Vogezen tot aan Andalusië. Er lopen ook andere wandelpaden over de Mont Caroux, waardoor je de route eenvoudig kunt uitbreiden. Het gebied naar het oosten is bijvoorbeeld wat ruiger, richting de Gorges de Colombières. Een wandelkaart van het gebied vind je hier.


Bron: FrankrijkPuur.nl

Bijzondere watervallen in de Gard


De Gard, misschien wel een van de mooiste departementen van Frankrijk. Het afwisselende landschap van de Cevennen tot de Middellandse zee, de ruwe garrigue, rotsachtige landschappen, waardoor zich wilde riviertjes een weg banen, en dan natuurlijk het heerlijke weer waar je een groot deel van het jaar van kunt genieten. Altijd een mooi gezicht zijn de watervallen in het departement, die je in de talloze riviertjes en beken aantreft. Op mijn zoektocht naar nieuwe plekken om aan het verlanglijstje toe te voegen vond ik enkele mooie bezienswaardige watervallen.


Cascades de la Vis

Het riviertje de Vis, ik had er nog niet eerder van gehoord, maar hij stroomt een groot deel langs de grenzen van de Gard en de Hérault. Bij St-Laurent du Minier vind je een prachtige ronde waterval, waar je ’s zomers heerlijk kunt zwemmen.


Cascades de Sautadet

In de zomer schijnt het er ongelooflijk druk te zijn, maar buiten het hoogseizoen zou ik hier graag een kijkje nemen. Deze serie watervallen in de Cèze bij La Roque-sur-Cèze vragen er gewoon om even een duik in het water te nemen.


Abîme de Bramabiau

Wat een prachtige naam voor een riviertje: bonheur, geluk. Echte gelukszoekers kunnen niet om de Abîme de Bramabiau heen, een nauwe rotskloof bij Meyrueis waar het riviertje zich doorheen perst. In de omgeving vind je diverse watervalletjes.


Cascade d’Orgon

Voor de wat avontuurlijkere mensen onder ons: het is op diverse plekken ook mogelijk om aan canyoning te doen in de Gard. Bijvoorbeeld hier bij de Cascade d’Orgon.


Source de la Foux

Het riviertje Vis komt hier nabij Vissec weer boven de grond, bij een oude molen die enkel te voet bereikbaar is. Leuk om een dagje door te brengen tussen de bossen en rotsen, met overal het geluid van het stromende water.


Bron: FrankrijkPuur.nl

Fontfroide: Een verborgen paradijs


In het zuiden van Frankrijk in de Languedoc ligt een onbekend juweel. Op nog geen 20 kilometer ten zuidwesten van Narbonne vind je de abdij van Fontfroide. Het klooster ligt diep verscholen voor de bewoonde wereld, in een idyllisch dal omringd door de woeste heuvels van de Corbières. In dit bergachtige gebied groeien wilde tijm, lavendel en heide in wat de garrigue wordt genoemd.

 

De naam Fontfroide komt van het Latijnse ‘fons frigidus‘, wat ‘koude fontein' betekent. De abdij is vernoemd naar de bron die in de buurt is gevonden. Vanaf de hoofdweg kronkelt een lange smalle oprijlaan zich een baan naar het klooster en haar weelderige tuinen. De weg wordt geflankeerd door velden waar wijnranken, fruit- en olijfbomen groeien. Aan de randen van de velden staan rijen hoge, elegante cipressen die loom meedeinen op de warme Zuid-Franse bries die ‘s zomers nauwelijks verkoeling geeft. De abdij deed voor het eerst van zich spreken in de 11e eeuw toen het gesticht werd door Benedictijnen. Later werd ‘t overgenomen door de cisterciënzers van de orde van Cîteaux. Deze religieuze groepering stond onder leiding van de heilige Bernardus van Clairvaux en was bekend om de strenge tucht en sobere levenswijze. Overal in Frankrijk zijn abdijen van de orde van Cîteaux terug te vinden. Het klooster van Fontfroide wordt net zoals de beroemde abdijen van Fontenay en Orval een van de ‘dochters' van Cîteaux genoemd. Tegenwoordig zijn deze abdijen vooral bekend om hun prachtige gebouwen en tuinen. Die van Fontfroide worden zelfs beschouwd als een van de mooiste van Zuid-Frankrijk.


De mystieke plek heeft altijd een enorme aantrekkingskracht gehad. Bekende schilders, schrijvers, en componisten als Maurice Ravel en Claude Debussy kwamen vaak naar het klooster en haar serene tuinen om inspiratie op te doen.


>>>>>>>>Meer info

Abbaye de Valmagne


Bezoektip voor strandtoeristen rond het Etang de Thau

Als de muren van deze abdij konden praten dan hadden we meer dan 900 jaar geschiedenis kunnen horen. De 100-jarige oorlog, de passages van de de kruisvaarders, de Hugenoten.. ja zelfs de Franse revolutie heeft dit imposante klooster doorstaan.


Het waren de Benedictijnse monniken die destijds begonnen aan hun ‘huis van god’, niet ver van de binnenzee en oesterparadijs Etang de Thau. Goh, ze moesten eens weten dat de bedevaartgangers naar deze contreien anno 2016 bestaan uit zon- en zeeliefhebbers. Want er liggen diverse prachtige stranden in Languedoc-Roussillon, en plaatsen als Mèze, Sète, Marseillan, Agde en Sérignan zijn vooral geliefd als vakantiebestemming.


Na de Franse revolutie ging de abdij in 1791 over in handen van een burger, Monsieur Granier. Hij maakte er een wijnlandgoed van. Logisch, want de monniken bleken sublieme wijnmakers en hadden in de loop der eeuwen een gerenommeerde wijngaard opgebouwd. In de 19e eeuw kwam Valmagne in handen van een aristocraat, de graaf van Turenne. Het zijn nog altijd zijn nazaten die het domein beheren en restaureren. En – noblesse oblige – diverse AOC-wijnen produceren, waaronder de gereputeerde en Cuvée de Turenne.


Ook het bierbrouwen was een dankbare erfenis die de monniken nalieten: het abdijbier wordt nog steeds gemaakt volgens de ooit door de Trappister monniken geïntroduceerde methode en heeft een volle, ronde smaak.


Er is hier genoeg te proeven dus! Maar voordat je dat doet, bezoek toch eerst de abdij en haar prachtige tuinen. Vlakbij de Saint-Blaise kapel vind je de middeleeuwse tuin, die vroeger dienst deed als groente- en kruidentuin. En als open-air-apotheek: je vindt hier nog altijd tal van medicinale planten. Eenmaal binnen de contouren van het klooster leiden alle gangen je naar de fraaie patiotuin met de fontein. De citeaux-rozen die hier bloeien zijn uniek in hun soort en hier ooit gekweekt. En lekker dat ze ruiken!


Bron: Frankrijk.NL                                                                                              >>>>>>>>Meer info