Limousin

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Limousin

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Diegenen die van Frans porselein houden, moeten zeker een bezoek brengen aan de fabriek van Bernardaud in Limoges. Bernardaud is een trendsetter en creatief genie, als het op porselein maken aankomt. De fabriek biedt een rondleiding aan, waarin je de verschillen etappes van productie kan zien. De tour duurt 1 uur en is enkel mogelijk in de zomer. Zeker de moeite waard ook als porselein niet echt je ding is.


>>>>>>>>Meer info

Plateau de Millevaches(door Loes Ollefers)


Het stond al jaren op mijn lijstje van nog te bezoeken streken. Nooit van gehoord? Dan ben je niet alleen. Het noemen ervan levert meestal een glazige blik vol onbegrip op. Centraal in Frankrijk gelegen ziet het kans aan de aandacht van de meeste vakantiegangers op weg naar het zonnige Zuiden te ontsnappen. Je rijdt er makkelijk aan voorbij, hetzij westelijk via Limoges ofwel oostelijk via Clermont-Ferrand. Daartussenin ligt het dus, dit gebied van de vele wateren en meren.   Want daar slaat de naam Vaches op, niet op de koeien die er overigens ook genoeg rondlopen.  Of het er duizend zijn is niet te achterhalen maar veel zijn er wel, de watertjes en stroompjes, poelen en meren.


Een paar van de bekendste rivieren van Frankrijk vinden er hun oorsprong zoal de Creuse, de Vienne en de Corrèze terwijl de Dordogne er haar jeugd doorbrengt en op krachten komt.   Waarom het mij zo trok? Geen idee eigenlijk maar het feit dat het een nog tamelijk onbekend gebied is heeft er zeker toe bijgedragen. Het heeft iets mysterieus zoals zoveel afgelegen streken in Frankrijk.  Vorig voorjaar was was het dan zover. Vanaf een kleine camping iets boven Aubusson verkenden wij de regio en het was liefde op het eerste gezicht! Mensen, wat is het er mooi! Nee, niet spectalulair zoals o.a. de Ardèche, de Pyreneeën of de Côte d'Azur maar het is van een rustgevende schoonheid die tot verstilling en bezinning aanzet.


Het was begin Mei. Bob Rossbomen bedekten de zachtglooiende heuvels afgewisseld door bloemenweiden en een enkel gehucht of afgelegen boerderij. Als onverwachte surpise dook hier en daar een kasteel op.  Hoeveel kleuren groen zouden er bestaan? In ieder geval zijn de meeste hier te zien: van het tere bleek- en geelgroen van ontluikende bomen en heesters tot het bijna lichtgevende grasgroen en het ondoordringbare donkergroen van dennenbomen, met als slagroom op een taart daartussen de uitbundige bloesem van een enkele fruitboom.  Een luidruchtige stilte werd veroorzaakt door het geluid van kabbelend en ruisend water en het gekwetter van vogels. Een paar herkende ik wel aan hun gezang maar de meeste gingen tenonder in het beschamend duister van mijn onwetendheid.  Ook de namen van de meeste nog nagenoeg kale bomen zitten daar verscholen maar gelukkig kon ik wel veel van de bloemen benoemen. Pinksterbloem, paardenbloem, gele en roze primula, boterbloem, wilde orchidee, ze staan er allemaal.


In de door mollige wolken beklede lucht cirkelde traag een buizerd op stille vleugels rond op zoek naar prooi. Door al dat moois kronkelen zich smalle weggetjes met soms een steil klimmetje of afdaling. Voor fietser is het hier een paradijs. Mijn fototoestel maakte overuren en mijn ogen vierden feest. In de verte lokte de besuikerde bult van de Puy de Dôme. Maar die moest wachten op een volgende vakantie!


>>>>>>>>Meer info

De Creuse


Een liefdesverklaring van Frankrijkschrijfster Yvonne Rieschke aan dit mooie stukje Frankrijk.  De Creuse is het 23ste departement van Frankrijk en vormt samen met de Haute Vienne en Corrèze de regio Limousin. De Creuse is met haar 22 inwoners op één km2 het op één na dunstbevolkte departement van Frankrijk. Door de Fransen zelf wordt ze liefelijk La France Profonde genoemd, het ware Frankrijk, onaangetast en oorspronkelijk. Maar men duidt de Limousin ook wel eens aan als het groene hart van Frankrijk, vanwege de vele uitgestrekte bossen en de wel 2.500 km uitgezette wandelroutes. Ook het massatoerisme is hier nog ver te zoeken. De toerist die op zoek is naar zwemparadijzen en grootschalige pretparken zullen hier tevergeefs naar zoeken. Dit is hèt gebied voor de rustzoeker. Het is een heuvelachtig landschap met laag en middelgebergte, doorkruist door enkele rivieren zoals rivier de Creuse, waarna de streek is vernoemd. Maar ook rivieren als de Voueize, de Tardes, en de Gartempe kronkelen door het liefelijke landschap. Rivier de Cher ontspringt in het zuiden van de Creuse, dichtbij het dorpje Mérinchal.


Talloze meren en étangs, stuwmeren en ‘plan de eaux’ kenmerken het landschap. De Creuse wordt daarom niet voor niets het land van de duizend en één meren genoemd. Een eldorado voor de hengelsportbeoefenaar. Het gebied kent een zeer gevarieerd landschap waar stenen muurtjes en talloze heggen de kleine weiden omlijsten. In deze weiden loopt vaak het Limousin-rundvee. Dit rundvee is in de hele wereld bekend om de kwaliteit van het vlees. Er zijn talloze leuke dorpjes en stadjes die allemaal een bezoekje waard zijn. Maar natuurlijk ook de bekendere plaatsen zoals Aubusson, de stad van de wandtapijten en de provincie-hoofdstad Limoges beroemd om het porselein en emaille. Of het liefelijke dorpje Masgot waar een Creusoise metselaar zijn tijd verdreef door figuren uit graniet te houwen.In elke streekreisgids staat genoeg beschreven over deze toeristische plaatsen.Onze voorkeur echter gaat juist meer uit naar de ‘onbekendere’ plaatsjes. Nu zijn wij iets meer thuis in het oosten van de Creuse. Ik zal me dan ook meer gaan beperken tot dit gebied. Wat wij echter wel als een ‘must’ willen aanraden is het dorp Ouradour sur Glane.Dit ligt dan wel niet in de Creuse maar Ouradour bevindt zich in het departement de Haute Vienne, iets ten Noorden van de hoofdstad van de Limousin, Limoges.


‘Souviens-toi’ (Herinner je) staat er op een bord bij de ingang van het verlaten dorp Ouradour-sur-Glane. Deze woorden staan er niet voor niets. Op zaterdag 10 juni 1944 ( vier dagen na D-Day ) werd bijna de gehele bevolking uitgemoord door een ss-divisie ‘Das Reich’, die op weg was naar het front in Normandie. Er vonden 642 mensen de dood waaronder 205 kinderen! Het gehele dorp is nu een monument, ter nagedachtenis aan de overledenen. Zeer indrukwekkend! Wij hebben twee jaar achter elkaar gekampeerd op de kleine (33 plaatsen) gemeentecamping van Chenerailles, 'La Foret'. Deze leuke en gezellige camping ligt net buiten het gezellige stadje Chenerailles. Het is wel een camping voor de niet teveel eisende kampeerder. Er zijn nog hurktoiletten en er is een invalidendoucheruimte met toilet. Ook een wasmachine is er niet aanwezig. Dit alles wordt ruim gecompenseerd door de mooie ligging en het heerlijke meertje waarin gevist en gezwommen mag worden. Om er te kunnen vissen moet je echter wel in het bezit zijn van een visvergunning die gekocht kan worden in het café in het dorp!


Chenerailles is een leuk stadje met enkele leuke cafeetjes, restaurantjes, wekelijkse markt en als het seizoen weer begint zijn er geregeld brocantes. Chenerailles is ook bekent van de paardenmarkten die twee keer per jaar worden gehouden.  Dichtbij Chenerailles staat het 15de eeuwse Chateau Villemonteix. Dit kasteel is opengesteld voor publiek en kan dus bezichtigd worden. Ook worden hier allerlei evenementen georganiseerd.


In Mainsat wordt er in de zomervakantie jaarlijks de traditionele boekenmarkt (Marche aux livres )gehouden op het marktplein. Dan worden er allerlei nieuwe en oude boeken te koop aangeboden. Op het plein is er dan ook de 'gewone' markt te bezoeken waar je overheerlijke regionale producten kunt kopen.

Mijn dagelijkse boodschappen doe ik in het levendige dorpje Evaux-les-Bains. Evaux les Bains telt ongeveer 1800 mensen en is vooral bekent om haar thermische baden. Het is de enige kuurbadplaats in de Limousin. Voor het begin van onze jaartelling was deze warmwaterbron al bekend bij de Romeinen. In 1831 is de huidige kuurinrichting gebouwd. Jaarlijks komen er vele Fransen, o.a. 'op doktersrecept', kuren. Omdat Evaux les Bains op een hoogte ligt (ongeveer 500m) is de prachtige kerk al van heinde en verre te zien. De Église St.Pierre-et St-Paul. Het portaal van de klokkentoren stamt uit de 11de en 12de eeuw. Het gehele jaar door is er elke maandagmorgen een gezellige markt in Evaux. Gedurende de zomermaanden worden er in Evaux les Bains en in de omliggende dorpen verschillenden feesten, jaarmarkten, brocantes en allerlei andere festiviteiten georganiseerd.


Chambon-sur-Voueize is ook zo'n leuk dorp. Midden juli is er altijd een drukbezochte brocante. Voor de rommelmarktliefhebber is dit een must! Onder platanen stallen de mensen hun koopwaar uit. Er staan dan ook wel 'professionals' maar het leukste is het neuzen tussen de 'zolderopruimingen' en dan ook nog het liefste de zolderopruiming van oma! Tip: Neem tassen en een gevulde knip mee...Voor de smulpapen is er de Marché du Terroire, een jaarlijks terugkerende markt waarbij men kan genieten van de meest uiteenlopende streekgerechten. Kaartjes dienen vooraf te worden gekocht bij het Office de Toursime in Chambon-sur-Voueize.Wie kent er nu niet het kamp La Courtine? In dit gelijknamige dorp in het zuiden van de Creuse hebben vele duizenden Nederlandse militairen in de begin jaren zestig hun diensttijd doorgebracht in het kamp dat dateert uit begin 1900. Het was zelfs zo bekend dat de Rijk de Gooyer er destijds een liedje over zong:

"Lieve ouders, beste Ine, hier een brief vanuit La Courtine". Nu worden er nog jaarlijks reunïes gehouden waar vele van ´onze jongens´ teruggaan naar dit kamp om samen met oudegedienden herinneringen op te halen. dat. De militairen hadden er zelfs een restaurateur gevonden die speciaal voor de Nederlandse militairen patat bakte compleet met de hun vetrouwde puntzakken en met Nerderlandse mayonaise. Deze speciaal werden geïmporteerd vanuit Nederland!In de direkte omgeving zijn talloze mooie plekjes te vinden, zoals de barrage de Rochebut, Pont Suspendu St.Radegonde, Gorges et les méandres du Cher. Velen staan eens niet vermeld op kaarten of toeritische folders gewoon omdat er geen beginnen aan is! Waar je hier ook rijdt, fietst of wandelt de natuurbewonderaar en de rustzoeker komen hier volop aan hun trekken. Maar ook de cultuurliefhebber zal in de Creuse vele 'verborgen schatten' vinden........ Hier een voorproefje te zien opYouTube De Creuse. Een gebied dat zelfs maar weinig Fransen kennen, laat staan Nederlanders. Terwijl het toch zo´n uniek mooi gebied is. Het lijkt alsof hier de tijd is blijven stilstaan. Het is niet de bedoeling dat wij het massatoerisme willen aantrekken maar wij willen mensen graag deelgenoot maken van dit nog onontdekte en ongerepte deel van Frankrijk.


Meer lezen van Yvonne Rieschke? Neem een kijkje op haar eigen website!

Limousin


Er bevinden zich in Limousin geen grote steden, maar Limoges is een redelijk grote stad waar veel leuke dingen te zien zijn. Beaulieu-sur-Dordogne is één van de mooiste steden in Frankrijk met prachtige huizen. Een van de bekendste musea in Limousin is het museum van populaire kunst en tradities uit Haute-Vézère en het insectenmuseum in Chaud. In Tulle kunt u het klooster en de kathedraal van Tulle bezoeken. Deze bezichtigingen zijn kernmerkend voor de regio Corrèze. Een prachtig kasteel in Limousin is le Château de Val, op een eilandje gelegen. Rondom dit kasteel ligt het meer Bort les Orgues waar vele boten en zeilschepen de wateren bevaren. Andere leuke dorpjes om te bezoeken zijn Dampniat, Saint Viance, Lacelle, Meyssac en Malemort. Hier kunt u rustig genieten van de Franse schoonheid in de huizen, tuinen en parken.


Na een lange wandeling in Limousin kunt u genieten van de lokale specialiteiten uit de provincie. In de keuken van Limousin zult u veel vleesproducten, kaas, vruchten en groenten tegenkomen. Ook de Franse koe uit Limousin is hier erg populair. De inwoners van Limousin zijn bereid om hun liefde voor wijn met u te delen en u te laten proeven van de lekkerste wijnen uit Frankrijk.


>>>>>>>>Meer info

Terug in de tijd in Montrol-Sénard, bij Limoges


Ben je in de buurt van Limoges dan moet je zeker eens een blik werpen in het dorpje Montrol-Sénard. Het ligt op een steenworp afstand van Oradour-sur-Glane, het indrukwekkende verlaten dorp dat een stille getuige is van de moordlust van de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. De organisatie Nostalgie Rurale heeft in Montrol-Sénard een aantal huizen in de stijl van de jaren ’30 van de twintigste eeuw ingericht.


Het authentieke Limousin-dorp roept de herinnering op aan tijden van weleer. Je waant je aan het begin van de twintigste eeuw als je door het oude schoolgebouw loopt, een huiskamer bekijkt, de sfeer opsnuift in het plaatselijke café, ziet hoe het dorpsleven zich voltrok rondom de wasruimte, de plek waar water gehaald kon worden en de werkplaatsen van de klompenmaker, smid en schoenmaker. Ook kun je de geur opsnuiven in ‘grootmoeders tuintje’, vol met vergeten groenten en kruiden.


Daarnaast is er in Montrol-Sénard een expositie van foto’s van dorpsbewoners en vind je er van mei tot september een winkeltje met regionale producten. Het leuke is bovendien: de toegang tot het ‘openluchtmuseum’ is gratis. De gebouwen die deel uitmaken van dit bijzondere museum zijn geopend van half april tot begin november.


Bron: FrankrijkPuur.nl


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •