Corse

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Corse

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Scandola


Het Scandola-natuurreservaat, opgericht in december 1975, ligt op het Franse eiland Corsica in het Regionale Park Corsica. Het park en het reservaat zijn door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed in 1983.  Het reservaat heeft twee sectoren, de Elpa Nera-inham en het schiereiland Scandola. De hoekige en steile kliffen bevatten veel grotten en worden geflankeerd door steile rotsen en bijna ontoegankelijke eilandjes en kreken, zoals Tuara. De kustlijn is ook bekend om haar rode kliffen, sommige 900 meter hoog, zandstranden en voorgebergtes.


In 1930 werd een wet van kracht die vernietiging of verandering verbood. Het Scandola-natuurreservaat wordt streng beschermd om het gebied in haar oorspronkelijke staat terug te brengen.


>>>>>>>>Meer info

Napoleon


Naast een schitterende natuur kent Corscica ook een rijke cultuur en vele bezienswaardigheden. De schaduw van Napoleon hangt nog altijd over zijn geboortestad, Ajaccio La Merveilleuse… Hier staat zijn geboortehuis. Maar natuurlijk heeft Ajaccio ook andere aantrekkelijke punten, zoals een interessant historisch centrum, diverse musea en een oude citadel. Bastia wordt ook wel de stad van kunst en geschiedenis genoemd; het "Italiaanse verleden" van de stad, de historische kerkjes en de barokke religieuze monumenten zijn aantrekkelijk voor de bezoekers. Daarnaast kan je tijdens je vakantie op Corsica over het hele eiland sporen uit de prehistorie tegenkomen in de vorm van menhirs.


>>>>>>>>Meer info

Schildpadden en de wereld onder zee


Corsica beschikt niet over grote attractie- en themaparken. Wel is er genoeg waterpret mogelijk. Een van de grotere waterpretparken is Aqua Cyrne Gliss. Het ligt zuidelijk van Ajaccio bij de kust (Porticcio). In de grotere en toeristische plaatsen vind je speelvelden, recreatiegebieden en zwembaden. Corsica heeft een unieke dierentuin, het schildpaddenpark A Cupulatta. Een van de grootste attracties van het eiland ligt er eigenlijk omheen en wel onder water. Via duikcursussen kun je de flora en fauna van de Middellandse Zee bekijken.


Grillige natuurpracht

De natuur is de baas op Corsica. Vooral het binnenland doet ontvolkt aan. De Aguilles de Bavella, de kastanjebossen van Castagniccia en de betoverende rode rotsen van de Calanchekust bij Piana zijn weergaloos. De streken Nebbio en het regionale natuurpark vragen om ontdekkingstochten. Je kunt in Corsica proeven van prehistorische cultuur (Filitosa, Cucuruzzu) en van Pisaanse kunst (St-Michel de Murato). Een van de grote collecties schilderkunst hangt in het Musée Fesch van Ajaccio (bijzondere Italiaanse schilderkunst). Naast Ajaccio zijn ook Bastia, Calvi, Bonifacio, Filitosa en Corte culturele plaatsen.


Een eiland vol zangkunst

Corsica heeft een oude cultuur, nog aanwezig in prehistorische graven in het zuidelijk deel van Corsica. De Italiaanse stad Pisa drukte in de Middeleeuwen haar stempel op het eiland. Je ziet het aan de Romaanse kerken en kapellen. Ook tref je er mooie barokkerken en interieurs aan. Eén vorm van kunst springt er echt uit in Corsica: de muziek. Vooral de zangkunst is er flink ontwikkeld. Ga daarom eens naar een lokaal feest waar wordt gezongen. Er worden veel muziekfestivals gehouden. Het festival van Calvi is één van de bekendste.


>>>>>>>>Meer info

Île de Beauté


Corsica wordt door de Fransen liefkozend Île de Beauté genoemd.  Niet verwonderlijk want de natuur is puur en indrukwekkend. Het westelijk gedeelte heeft een grillige kust met schitterende inhammen en baaien met mooie zandstranden.  Als je van al dit moois wilt genieten dan kunnen wij je aanraden om eens de kustweg die in het noorden vanaf L'Île Rousse naar het zuiden loopt te volgen tot je bij Bonifacio komt. De tussenliggende rit is adembenemend en laat je kennismaken met fantastische vergezichten.


Verder de kustweg volgend kom je in de buurt van Filitosa.  Hier is een prehistorisch centrum waar meer dan 4000 jaar oude Menhirs staan. Ze zijn bijzonder en anders dan de Menhirs in Bretagne. Velen zijn namelijk voorzien van beeldhouwwerk die mensen en wapens voorstellen. De omgeving zelf is ook markant. De tijd heeft er stil gestaan. Ook dit gebied behoort tot het Unesco Werelderfgoed.


Sartène is een leuk middeleeuws stadje met smalle straatjes. Op het zuidelijkste puntje van het eiland (en ook van Frankrijk) ligt Bonifacio. Dit stadje heeft een mooie haven en het uitzicht is hier zo mooi dat menigeen van mening is dat je in Bonifacio het mooiste uitzicht van de Middellandse Zee hebt.  In elk geval zijn de hoog uit zee oprijzende kliffen spectaculair. Voeg dat samen met het oergezellige centrum waar je talloze restaurants en cafés treft . Het loont zeker de moeite om de oude citadel te beklimmen en er van het uitzicht te genieten.


De oostkust van Corsica biedt een heel ander aanzicht dan de woeste westkust. Hier tref je veel spierwitte zandstranden aan. Porto-Vecchio is een populair vakantieplekje en in het seizoen kan het in de mooie baai behoorlijk druk zijn. Meer naar het noorden ligt Aléria dat een oude Romeinse nederzetting was.


Bron: Frankrijk Vakantieland

Bastia


De citadel van Bastia

Dit indrukwekkende complex is gebouwd door de Genuezen in de 15e en 16e eeuw en ligt in de Bastia (Noord-Corsica). Het is nog omgeven door de oorspronkelijke wallen en ligt in de wijk Terra Nova. In tegenstelling tot het oude havengebied is de citadel van Bastia tot in detail gepland.


Alle huizen zijn van gelijke hoogte en je vindt er brede pleinen. Je zal zeker genieten van het uitzicht op het glacis. Hier heb je een mooie kijk op Terra Vecchia (oude stadsdeel) en de oude haven.  Na tientallen jaren van verwaarlozing werd in de jaren ’80 een restauratieproject gestart. De eerste huizen die hun oorspronkelijke pastelkleur terugkregen waren die in de Rue St.-Michel. Juist de pastelkleuren zijn zo kenmerkend voor de Ligurische traditie. De verdedigingsmuren van de citadel zijn gebouwd tussen 1480 en 1521 door de Genuese gouverneur Tomasino da Campofregoso. Een bezoek aan Place Guasco is zeker aan te raden. Dit is het plein tussen de oude huizen in de beschutting van bomen.


Sainte-Marie kathedraal

De kathedraal van Bastia, de Sainte Marie, heeft een bijzondere gele façade die is gebouwd tussen 1604 en 1619. De klokkentoren is 71 meter hoog. De kathedraal is ingewijd in 1570 toen Bastia een bisdom werd, voorheen stond hier de Santa Maria della Consolazione. De Ste.-Marie kathedraal is in 1936 en 1998 gerestaureerd waardoor je haar nu in oorspronkelijke staat kan bekijken.


Oratoire Sainte-Croix

Dit bouwwerk (de oudste van de stad) van de rococo-architectuur bezit de Christ des Miracles en stamt uit de 15e eeuw. Het is de beschermer van vissers, die om de 3 jaar op 3 mei wordt meegedragen in de processie. Deze engels is in dit gebouw te bekijken. De Oratoire Ste.-Croix is in de afgelopen jaren verschillende keren gerestaureerd. Bij binnenkomst zie je het versierde interieur met gouden plakwerk in rococostijl.


Paleis van de Gouverneurs

In het Paleis van de Gouverneurs, opgericht in 1380, woonde van de 15e tot de 18e eeuw de Genuese gouverneurs. In de 16de eeuw werd het kasteel uitgebreid en omgebouwd tot een paleis. Tegenwoordig vind je hier het Museum van Bastia over de geschiedenis en kunst van Bastia.


Louis XVI-poort

De monumentale ingang van de citadel is eind 18e eeuw gebouwd. Het is direct verbonden met de Rue de Colle en de Place du Donjon.


Bron: Corsica Vakantie Info

Calvi


Citadel van Calvi

De 15e eeuwse Genuese citadel staat op de rots in Calvi en domineert de jachthaven en boulevard van de stad. Enorme bastions beschermen de citadel aan alle 4 de kanten, waarvan er 3 uitkijken op de zee. In 1794 werd de citadel gebombardeerd met 30.000 kanonschoten door een Britse vloot.


De ingang van de citadel is een glazen bord met de symbolen van de Genuese zeerepubliek. Dit bord begroet de bezoekers voor ze de citadel binnengaan.  In de citadel heerst een rust. Dit is een groot verschil met de het levendige Calvi. Een aantal stegen leidt naar het Palais des Gouverneurs Génois en de kathedraal van St.-Jean-Baptiste. Die laatste werd in 1567 bijna verwoest. Een wandeling over de wering, waaronder de tour de St.-Antoine, Teghiale en Malfetano bieden een mooi uitzicht.


Palais des Gouverneurs Génois

Dit gebouw uit 1492 was het huis van de Genuese gouverneurs van 1545 tot 1547 en na 1652. Het is nu van Caserne Sampiero, het Vreemdenlegioen van Corsica.


Oratoire St.-Antoine

Dit gebouw uit 1510 werd gebruikt voor bijeenkomsten van de broederschappen Sint Antonius en Maria-Boodschap. Binnen in het gebouw zie je 15e en 16e eeuwse fresco’s en een ivoren Christusbeeld dat zou zijn gemaakt door de Italiaan Sansovino.


St.-Jean-Baptiste

De kathedraal van Calvi heeft een 15e eeuwse crucifix (symbool uit de Christelijke traditie) die Christ des Miracles wordt genoemd en de Maagd van de rozenkrans. Die wordt meegedragen in de processies en voor elk festical wordt ze anders gekleed.


De heilige week

De vieringen van de Heilige Week zijn één van de mooiste gebeurtenissen op Corsica. Ze beginnen op Witte Donderdag in de kerk van Ste.-Marie-Majeure. Een andere zegening van canistrelli vindt plaats in het Oratoire St.-Antoine na een boeteprocessie (lopen alle gelovigen een tocht) van de 2 broederschappen van Calvi. Op de avond van Goede Vrijdag begint de tocht bij St.-Jean-Baptiste en trekt hij door de straten van de stad. Dit is zeker de moeite van het bekijken waard.


Bron: Corsica Vakantie Info

Vakantie op Corsica: genieten van natuur, cultuur, rust en ruimte


Zoek je nog een leuke bestemming voor de zomervakantie? Denk dan eens aan Corsica, dat ook wel het Île de Beauté wordt genoemd. Dit eiland van zo’n 9.000 vierkante kilometer is een soort Frankrijk in het klein: prachtige stranden, woeste bergen, glooiende wijnvelden, pittoreske dorpjes. In dit artikel zet ik wat van de hoogtepunten op een rijtje.


Om maar te beginnen bij de stranden, Corsica heeft enkele van de mooiste van Frankrijk. Rondom het gehele eiland vind je eigenlijk alleen maar idyllische stranden, Corsica’s kustlijn is dan ook meer dan 1.000 kilometer lang. Roccapina, in het zuiden, is één van de indrukwekkendste stranden van Corsica. Om het te bereiken zal je over een klein rotsachtig pad moeten lopen. De moeite die je hiervoor moet doen wordt echter beloond! Je komt uit bij een klein goudgeel strand, omringd door rotsen die langzaam in de kristalheldere blauwe zee verdwijnen.


Los van de stranden zijn er nog genoeg andere mooie plekken op Corsica, zoals de eeuwenoude vestingstad Bonifacio. Het ligt helemaal in het uiterste zuiden van het eiland, aan de rand van een klif, waardoor het een mooi uitzicht over de Middellandse Zee biedt. Maak een korte wandeling door Bonifacio, dat nog steeds dezelfde sfeer kent als eeuwen geleden. Smalle straatjes voeren je langs oude huizen, een kerk die uit de 13de eeuw stamt in het midden van het stadje, een schilderachtige haven, vestingmuren, genoeg redenen om dat mooie stadje eens te bezoeken.


Maar Corsica bezoek je vooral voor de indrukwekkende natuur. Zo staat de Golf van Porto, aan het westen van het eiland, op UNESCO’s werelderfgoedlijst. Dit ruige landschap bestaat voornamelijk uit rotsen van graniet, die tot 300 meter boven zee uittorenen. Iets ten noorden van de Golf van Porto vind je verder nog het natuurpark Scandola. Ook hier word je overweldigd door de rood gekleurde granieten rotskust, waar je prachtige wandelingen of vaartochtjes kunt maken.


Voor de echte fanatieke en geoefende wandelaars is er Monte Cinto, Corsica’s hoogste berg. Monte Cinto reikt tot 2.706 meter hoogte, en is, wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt vanuit het skidorp Haut-Asco, in een dag te beklimmen. Alhoewel het geen makkelijke klim is, biedt de top van Monte Cinto natuurlijk een waanzinnige panorama over het gehele eiland. Het binnenland leent zich overigens ook zeer goed voor minder uitdagende maar niet minder mooie bergwandeltochten.


Bron: FrankrijkPuur.nl


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •