Centre

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Centre

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Chartres

 

De kathedraal van Chartres, een gotische kerk, met beroemde gebrandschilderde ramen en een labyrint. De kathedraal van Chartres (Cathédrale Notre-Dame de Chartres) is een hooggotische kathedraal die tot de beroemdste van Frankrijk behoort. De kathedraal staat op een heuvel met uitzicht over de stad Chartres en werd gebouwd tussen 1194 en circa 1260. De kathedraal dankt haar faam vooral aan haar gebrandschilderde ramen, waardoor de gloed van het blauwe Chartreslicht schijnt. Ze wordt wel gerekend tot de niet-klassieke wereldwonderen. De beroemdste reliek van de kathedraal is een kleed of sluier, genoemd Sancta Camisa dat gedragen zou zijn door de maagd Maria toen zij wenend onder het kruis van haar stervende zoon Jezus stond. Dit werd in 876 door Karel de Kale, kleinzoon van Karel de Grote, aan de kerk geschonken.


Het Museum voor Schone Kunsten

Achter de kathedraal ligt dit Museum voor Schone Kunsten. Dit bevat een collectie wandtapijten, schilderijen, beelden en wapenuitrustingen.

 

De Petruskerk

De Petruskerk in het zuiden van de oude stad dateert uit de 13e eeuw; de toren is van de 11e eeuw. Ook deze kerk heeft gebrandschilderde ramen.

 

Maison Picassiette

In Chartres is ook een woning te zien in de genre van Facteur Cheval. Het maison Picassiette (of het huis van duizend stukken) is een voorbeeld van naïeve architectuur bestaande uit glasscherven en faïencescherven vastgeplakt op beton. Het is gesitueerd in Chartres in de rue du Repos. Het werd gebouwd door één man Raymond Isidore, bijgenaamd Picassiette (bordendief).

Regiotip van Art en France kunstenaar Carry van Delft


Op 20 minuten rijden van onze stek in Frankrijk vind je in Nohant Vic, nabij La Châtre, het landgoed van George Sand. Zij was een beroemde Franse romanschrijfst...    En een feministe avant-la-lettre en leefde van 1804 tot 1876. George Sand wordt veel in verband gebracht met klassieke muziek. Zij heeft, vanaf ongeveer 1838, 10 jaar een verhouding gehad met Frederic Chopin. Chopin, die zeven jaar op het landgoed verblijft heeft in de periode tot 1845 menig van zijn werk op het landgoed van George Sand geschreven. Zij ontving in haar kasteel de grootste componisten en schrijvers van die tijd zoals Chopin, Liszt, Delacroix en Balzac. Regelmatig worden er klassieke muziek- en kamermuziekconcerten gegeven. De tuinen rond het huis en het kerkhof met het graf van George Sand en haar familie zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Een prachtig domein met een rijke historie. Absoluut de moeite waard om te


>>>>>>>> Meer info

De Kunsttuinen van Drulon


In het Zuiden van de Berry vindt u een bijzonder project van de Nederlandse familie Hendriks. Op 16 ha schiepen zij een kunsttuin, waar u een fantastische wandeling kunt maken. In 1998 kochten zij het domein Drulon, toen nog in verwaarloosde staat. Zij toverden Drulon om tot een geweldig fraaie plek om van kunst te genieten. In 2000 werd het domein opengesteld voor het publiek dat zijn ogen hier te goed kan doen aan een bloementuin, een kamertuin, en een wilde tuin. De botanische rijkdom van het domein en de combinaties van planten zorgen voor groot enthousiasme bij bezoekers, zowel liefhebbers als professionele bezoekers. In 2006 ontvangt Drulon het predikaat "Jardin Remarquable". Piet Hendriks en zijn tuinman Sébastien Colnot delen een zelfde passie voor het scheppen van steeds weer nieuwe tuinen. Bijvoorbeeld de tuin van Bacchus en een tuin geheel gewijd aan pioenrozen.


De tuinen van Drulon zijn open van eind april tot 1 november en er vinden in die periode meerdere manifestaties plaats. Ieder jaar wordt de expositie vernieuwd en bieden de plekken een ander aanzien.


Les Jardins Artistiques de Drulon

18170 Loye-sur-Arnon

Tel.: 02 48 56 65 96

www.drulon.com

Indre


De Indre (departement 36) ligt samen met de Cher in het zuiden van de regio Centre en tevens in het zuiden van de Loire Vallei. Een groot deel van de Indre staat, samen met de Cher, ook wel bekend als de Berry.  Genoemd naar de gelijknamige rivier is de Indre vooral bekend om haar prachtige landschap, de schrijfster George Sand (en haar omgang met Chopin) en de pyramide-vormige geitenkaas die in deze regio wordt gemaakt.  De hoofdstad van de Indre is Chateauroux, ontstaan in 937 toen Raoul de Déols daar zijn kasteel bouwde op de linkeroever van de rivier Indre. Andere grotere plaatsen in de Indre zijn La Châtre, Argenton-sur-Creuse en Valençay.


De Indre is één van de meest landelijke departementen in Frankrijk met inwoners die (nog steeds) erg ongehaast door het leven gaan. Met een populatie van 238.000 inwoners beslaat het departement Indre 6825 vierkante kilometers. Het landschap wordt gekenmerkt door glooiende weilanden die van elkaar gescheiden zijn door struiken en bomen. Er zijn volop bosgebieden en vanaf de hogere gedeeltes in de regio lijkt het soms alsof de hele omgeving uit bos bestaat. Maar binnen hetzelfde departement is er ook een totaal ander landschap, dat van de Brenne. Een plassengebied waar de flora en fauna ongestoord hun gang gaan en waar duizenden vogels hun thuis hebben.  De Indre kan omgeschreven worden als charmant en mysterieus met verrassingen om iedere hoek. Er zijn kastelen, prachtige tuinen, historische gebouwen, kathedralen en kerken.

 

Bron: Vakantie Midden-Frankrijk

Vogels kijken in de Brenne


Het Regionaal Natuurpark van de Brenne is een van de beste gebieden in Frankrijk om vogels te kijken. Het gebied is bezaaid met duizenden kleine meertjes die ontzettend veel zang- en watervogels aantrekken. Het landschap is bovendien heel gevarieerd: weilanden, bossen en moerassen wisselen elkaar af. Meidoornhagen begrenzen weiden en wegen, afgewisseld met oude eikenbomen en -struiken. De Brenne ligt ongeveer tweehonderd kilometer onder de stad Orléans en is vanuit Nederland in één dag aan te rijden. Vogelaars die gedurende een aantal dagen gegarandeerd bijzondere soorten willen zien, en liefst zo veel mogelijk, moeten De Brenne beslist bezoeken. Wij hebben De Brenne drie jaar achtereen in de eerste week van mei bezocht. De zangvogels keren in die weken terug, met de dag zag je nieuwe vogels ‘binnenvallen’. Ik denk dat de laatste twee weken van mei de optimale weken zijn om vogels te kijken in de Brenne. Dan zijn werkelijk alle vogels terug en zijn ze druk bezig hun territorium te verdedigen. Ga je zoals ons iets eerder (vanwege bijvoorbeeld de schoolvakantie), dan moet je net het geluk hebben dat hop of bijeneter vroeg in het seizoen arriveren. De hop hebben we alle drie de vakanties gezien; de bijeneter alleen de laatste. Maar vergis je niet, er is echt on-ge-lo-fe-lijk veel te genieten in de Brenne! Vogels kijken in de Brenne: echt een keer doen!


>>>>>>>> Meer info


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •