Bretagne

Bretagne

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Guérande


De Romeinen oogstten al zout in Guérande. Overblijfselen van villa’s getuigen van hun aanwezigheid. Om zich te beschermen, werden er rondom de stad dijken gebouwd. Deze dijken konden echter niet voorkomen dat de Spanjaarden in 1343 de stad plunderden. Daarna werden indrukwekkende stadswallen gebouwd, waarmee de stad haar middeleeuwse uitstraling kreeg. In de 15e eeuw, tijdens de Gouden Eeuw, werd door 269 schepen zout en wijn geëxporteerd. Verzanding zorgde er echter voor dat de havens verzakten. De opleving komt nu van het toerisme en van het winnen van zout op traditionele wijze.


Deze stad is een droomdecor voor de markt die gehouden wordt in de schaduw van de vestingwerken! De prachtige muur met gouden korstmossen omsingelt de stad over een afstand van 1,4 km. Vier poorten nodigen de bezoeker uit tot een wandeling door de kronkelende straatjes. De massieve poort St-Michel is de hoofdingang en herbergt een museum. U wandelt verder langs huizen met erkers, houten panelen en sierlijke dakkapellen. De landhuizen van de Tricot of de Prévoté zijn waardige vertegenwoordigers van deze uitgesproken architectonische stijl. De kapittelkerk Saint-Aubin met haar spreekstoel aan de buitenkant, bereikbaar via een wenteltrap, doet wat zonderling aan.


Wat een genoegen om te dwalen door de uitgestrekte raster van de zoutmoerassen! Vroeg in de ochtend of bij zonsondergang krijgen de schitterende bassins fantastische zilverkleurige, blauwe, groene en roze tinten. De kleine witte zoutpiramides worden gevormd door de “nieuwe generatie” zoutpanarbeiders die de kennis en ervaring van de voorouders voortzetten. Van juni tot en met september oogsten ze zout met behulp van hun “cimauge” (lange stok met een platte schuif). De Fleur de Sel, de kaviaar onder het zout, wordt met een verfijnde en soepele beweging geplukt. De getijden, zon en wind zijn de beste bondgenoten voor hun werk. In de kenmerkende “salorges”, mooie houten schuurtjes, bewaren zij hun oogst. Het prachtige museum Terre de Sel deelt met u haar passie voor zout!


>>>>>>>>Meer info op Bretagne-Vakantie.com

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Pont-Aven


Dit kleine stadje, gelegen in de groene riviermonding van de Aven, dankt haar faam aan de school schilders waarvan Gauguin de voorman was. Tijdens een wandeling langs de rivier, of als u de bruggen oversteekt, kunt u zich makkelijk voorstellen dat kunstenaars gefascineerd raken van de dichterlijke schoonheid en het licht van het kleine haventje.


De Aven stroomt door de stad en verandert in een grillige riviermonding, bij vloed varen enkele plezierboten op de rivier. Het water van de rivier springt omhoog tussen de afgeronde grote keien en laat een of meer houten wielen draaien van de bewaarde 14 actieve molens. In de 19e eeuw heeft de kolonie kunstenaars die zich op deze landelijke plek vestigde, nieuwe kleuren gegeven aan het dorp. Tegenwoordig zijn er galerieën in overvloed die getuigen van de “bohémien”-sfeer van vroeger.


Op zoek naar “exotische” onderwerpen en naar manieren om geld uit te sparen, vestigen schilders zich vanaf 1860 in Pont-Aven. Gauguin, brutaler dan de anderen (Bernard, Sérusier, Maufra …), neemt de leiding van de groep die de Ecole de Pont-Aven in 1886 opricht. Vanuit pension Gloanec, waar ze wonen, nemen de schilders hun ezels mee naar de Bois d’Amour. Via een mooi pad kunt u de plekken ontdekken die hen inspireerden. In het centrum laat het museum, omgeven door galeries, deze periode herleven.


Pont-Aven is een ideale plek om van omlijste landschappen over te stappen naar “natuurlijke” landschappen. De wandelroute Xavier-Grall brengt u via geheime loopbruggen van de ene naar de andere oever, langs wasplaatsen en langs de dammen en sluizen die de overblijfselen van de molens van water voorzien. Oevers vol bloemen kleuren de stenen van de muren en bruggen. In het water herinnert een grote rots, genaamd “sabot van Gargentua”, eraan dat legendarische helden die prachtige plekken wisten te vinden.


>>>>>>>>Meer info op Bretagne-Vakantie.com

Brest


Brest ligt op de westerse punt van Bretagne, en is een belangrijke militaire en burgerlijke haven. De haven van Brest is al eeuwenlang een belangrijk strategisch punt. De militaire haven werd oorspronkelijk versterkt door Vauban (1633-1707), en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Brest een thuishaven van een grote Duitse vloot onderzeeboten. De stad lag dan ook aan het einde van de oorlog compleet in puin, maar werd al vlug heropgebouwd.


De stad werd na de verwoesting van 1944 heropgebouwd en is tegenwoordig de modernste stad van Bretagne. De baai is in haar geheel een natuurlijke haven en vormt de rede van Brest. Tot de havenwerken die de grootste bezienswaardigheid van de stad zijn, behoren de jachthaven, die het dichtst bij de monding van de Elorn in de baai ligt, de handelshaven, één van de belangrijkste van Frankrijk, en de marinehaven, die onder de oorlogshavens van Frankrijk, op de eerste plaats staat.


Bron: Bretagne.nl

Dinan, stad van kunst en geschiedenis van Bretagne


Pittoreske straatjes met oude vakwerkhuizen, schattige kerkjes en voormalige kloosters; de middeleeuwse stad Dinan beschikt over een tijdloze charme en is rijk aan bezienswaardigheden. Liggend op een groene heuvel en aan de monding van de rivier de Rance, behoort Dinan tot de steden van Bretagne die u absoluut gezien moet hebben. Omringd door haar stadsmuren heeft Dinan een verrassend, goed bewaard erfgoed. Een belangrijke bezienswaardigheid voor elke cultuurliefhebber.


Laat u verleiden door de schoonheid van de stad en verdwaal in zijn rijke geschiedenis. Dankzij zijn hoge ligging, kunt u op deze manier genieten van de mooiste uitzichten op het groene landschap van Bretagne. Dinan is geclassificeerd als stad van kunst en geschiedenis van Bretagne.


Tip: kunt u geen genoeg krijgen van Dinan en bent u op zoek naar andere mooie bezienswaardigheden in de zijn groene omgeving? Bezoek dan het pittoreske Léhon, op slechts 20 minuten lopen van de stad. Dit dorpje heeft alles wat u van een typische dorpje van Bretagne verwacht; een bakkerij, gezellige cafés en knusse restaurantjes waar u kunt proeven van de gastronomie van Bretagne.


Bron: Vakantiehuis Frankrijk

Fort La Latte


Elk kasteel heeft een legende. Het kasteel Fort La Latte is geen uitzondering op deze regel. Beschermd tegen de zee door twee steile kliffen, diende het kasteel een aantal eeuwen gelegen als sterke verdediging langs de kust. Geclassificeerd als historisch monument is het zonder meer één van de juweeltjes van het erfgoed van Bretagne. Een bezienswaardigheid die u niet mag missen.


Uitkijkend over de kustlijn van Bretagne en gelegen op de top van een klif, heeft het kasteel het grootste deel van zijn originele architectuur weten te behouden. Zijn ophaalbruggen, torens en kerkers zijn leuke bezienswaardigheden die u mee zullen nemen naar een andere tijd. Dankzij zijn schilderachtige aanzicht en uitstekende staat, is het kasteel het toneel geweest van vele Franse films.


De hoogtepunten van uw bezoek zijn misschien wel de prachtige uitzichten die u heeft vanaf de ophaalbruggen en de te beklimmen torens van het kasteel.


Bron: Vakantiehuis Frankrijk

Saint-Cado en de Ria d’Etel


La Ria d’Etel, een baai gevoed door verschillende rivieren, is met het pittoreske eilandje Saint-Cado een van de mooiste plekken uit de omgeving. Gelegen tussen Lorient en Vannes stralen de oesterbanken, schiereilanden en moerassen in deze binnenzee van 22 km2 een ongewone schoonheid uit en lijken ze op een ansichtkaart.


La Ria d’Etel, een riviervallei die door de zee is overstroomd, is een beschutte baai bezaaid met eilandjes. Bij de riviermonding sluit een bewegende zandbank, de “barre d’Etel”, de baai af. Stop even in deze streek, u zult gecharmeerd raken door de verschillende landschappen. Moerassen, oesterkwekerijen, duinen, ruige stranden, charmante baaien waarin kleurrijke boten afgemeerd liggen … Afhankelijk van het zonlicht en het getij, verandert het uitzicht hier voortdurend. Aan het bijzondere karakter van de Ria zult u geen weerstand kunnen bieden.


Saint-Cado, een charmant dorpje gebouwd op een eiland midden in de rivier en aan het vasteland verbonden door een brug, is absoluut een bezoek waard. Laat u verleiden door de lieflijke vissershuizen en de prachtige Romaanse kapel die in het hoogseizoen elke dag is geopend. Bij zonsondergang heeft u een schitterend uitzicht op dit kleine dorp.


Het dorp Etel was vroeger de belangrijkste tonijnhaven van de Atlantische kust en elk jaar wordt dit roemrijke verleden op de muziek van doedelzakken en bombardes herdacht tijdens het feest van de tonijn. Een evenement dat u niet mag missen.


Bron: Bretagne-Vakantie.com

Dinard, terug naar ‘la Belle Epoque’


Aan de noordkust van dit stukje Bretagne vindt u Dinard; een elegante badplaats. Als één van de eerste badplaatsen van Frankrijk is dit één van de bezienswaardigheden van de Ille et Vilaine die u absoluut niet mag missen. In Dinard vindt u fijne zandstranden, mooie wandelpaden en smaakvolle villa’s met weelderige tuinen langs de kust. Het enorme aantal villa’s aan zee geven de stad een luxe karakter.


Van oorsprong een klein vissersdorpje, is Dinard tijdens ‘la Belle Epoque’ uitgegroeid tot de ontmoetingsplek van de nationale en internationale elite in Bretagne. Adellijke families uit Frankrijk en leden van de Europese Koninklijke families zochten de stranden van dit oostelijke deel van Bretagne op. Ook rijke Britse families vielen voor de charme van de stad en haar bijzonder milde klimaat. Langs de kust werden talloze luxe villa’s gebouwd, die vandaag de dag de welvarende periode van de stad weerspiegelen en belangrijke bezienswaardigheden zijn geworden.


Dinard kent drie mooie zandstranden die tevens het startpunt zijn voor prachtige wandelingen langs de kust van Bretagne. De Promenade du Clair is zonder twijfel het mooiste wandelpad van Dinard. Bezaaid met palmbomen leidt het u langs zee door weelderige tuinen naar mooie bezienswaardigheden en prachtige bloemenperken.


Bron: Vakantiehuis Frankrijk

Kerlouan


Kerlouan? Deze naam zegt u misschien niets, maar u kent vast wel de foto’s van de bewaker van Kerlouan of die van de vissershuisjes en mooie stranden. Deze foto’s staan op veel ansichtkaarten en in veel toeristische gidsen. Ontdek het charmante gehucht Menez-Ham. Gevangen tussen de rotsen zal de bewaker uit de 17e eeuw u niet onverschillig laten, evenals de aantrekkelijke, nu gerestaureerde huisjes met rieten dak.


In deze streek dienen de rotsen meer dan alleen als kustversiering. In het achterland is de kapel Pol omringd door rotsen. De kapel met haar toren die trots tussen de stenen uitstijgt, is in de 16e eeuw gebouwd en in de 19e eeuw herbouwd. Vlak daarnaast diende een wachthuisje van steen, die onder bevel van Vauban stond, te waarschuwen voor Engelse invallen.


Voor diegenen die op zoek zijn naar een beetje ontspanning, is het zandstrand van Brignogan uiterst geschikt. Het strand wordt omringd door granieten blokken. Niet ver daarvandaan ligt de punt van Ponsuval, met zijn haventje een prachtig beginpunt voor een wandeling. Langs de wandelroute GR 34, die het pad van de douaniers volgt, kunt u de kleine baaien ontdekken die afgewisseld worden met torenhoge rotsen met dierenvormen (schildpad, hoofd van een hond …).


Bron: Bretagne-Vakantie.com

Fougères


Het middeleeuwse stadje Fougères is één van de mooiste historische bezienswaardigheden van Ille et Vilaine. Ruim bedeeld met bossen en tuinen is het geliefd om zijn religieuze erfgoed. Gelegen in het golvende landschap van Bretagne kent de stad een bewogen geschiedenis. In de binnenstad vindt u mooie bezienswaardigheden als een middeleeuwse wijk en bloemrijke tuinen. De pittoreske straatjes van de stad staan vol met oude vakwerkhuizen, wat typerend is voor Bretagne. Door de stad vindt u bordjes met uitleg over de geschiedenis van wat u ziet, een leuke manier om de stad te ontdekken en meer te weten te komen over zijn bezienswaardigheden.


Eén van de mooiste bezienswaardigheden van Fougères is zijn kasteel. Geniet na een bezoek van een wandeling door één van de bloemrijke tuinen van het stadje. Vooral de tuin ‘le Val Nançon’ is een mooie bezienswaardigheid voor liefhebbers van groen. De tuin leidt u van het kasteel naar de rivier, waar u verder kunt wandelen langs de schilderachtige oevers. Hoger gelegen is de tuin ‘le Jardin Public’ een leuke bezienswaardigheid. Het verbindt de middeleeuwse wijk met de bovenstad, waar u een prachtig uitzicht heeft op de omgeving van dit stukje Bretagne.


Bron: Vakantiehuis Frankrijk

De schilderkunst, Bretagne exposeert talenten


De heldere kleuren fascineerden Matisse. "De prachtige genuanceerde kleuren, de goddelijke regenboogkleuren" verleidden Gauguin, voorman van de (schilders)school van Pont-Aven. Boudin werd duizelig van de luchten. Verleidelijke zwemsters brachten Picasso in verrukking. De helderheid, de kracht van de contrasten, het gele en blauwe van de heidevelden en de delicate 'glaz' (het blauwe van de zee) inspireerde alle schilders.


(Zee)waterverf

Colbert richtte het corps van de marineschilders op. Ze werden op alle officiële boten geaccepteerd, voegden een anker toe aan hun handtekening en dompelden hun kwasten in zee. Jean-François Hue maakte in de 18e eeuw prachtige schilderijen van de havens, met name van de haven van Saint-Malo. Marin Marie bracht in de 20e eeuw zijn ezel naar Cancale. Tegenwoordig hebben Titouan Lmazou en Philip Plisson (hoewel fotograaf) de eer om met een anker te ondertekenen.


Op de route van de schilders van Pont-Aven

Dankzij Gauguin, die in 1886 aankwam met Emile Bernard, Paul Sérusier en Maurice Denis, krijgt Pont-Aven bekendheid. Hun stijl viel op door de sterke expressie en contrasterende kleuren. Om hun bohemienleven te kunnen voortzetten met minder geld, installeerden de schilders zich in Pouldu. Zij betaalden de huur van hun pension door de muren te schilderen van de Maison Mary-Henry, nu gerestaureerd.  Een pad brengt u naar de voetsporen van de schilders om enkele nog niet voltooide werken te zien. In Pont-Aven zetten een museum en galeries de liefde voor landschappen en scenes uit het Bretonse leven voort.


Bréhat en haar kleurpalet

Aan het begin van de 20e eeuw trokken de veranderende horizons, de hortensia’s en de baaien van Bréhat veel kunstenaars aan. Foujita, Matisse en Henri Rivière kwamen hier inspiratie opdoen.


Een openluchtmuseum

Deze schilders, die op deze grond geboren zijn, hebben gebaad in de kleuren van de schepping. Paul Signac in Saint-Briac, Mathurin Méheut in Lamballe, Yvonne Jean-Haffen in Dinan en Tal-Coat in Quimper zijn van graniet overgestapt op schilderijen. Internationale sterren raakten gefascineerd door de helderheid van de kust. Boudin zou de luchten herontdekken, Turner en Odilon Redon de havens. Monet schilderde Belle-île wel 39 keer. Picasso raakte gefascineerd door de zwemsters en de charme van de stranden van Dinard.


Bron: Bretagne Tourisme

Bretagne vanuit de lucht

Brocéliande: magisch bos in Bretagne


Een echt sprookjesbos, zo zou je het bos van Brocéliande in Bretagne wel kunnen noemen. Het is een mythisch bos, uit de beroemde legende van Koning Arthur, waarvan de precieze locatie niet bekend was, maar sinds meer dan honderd jaar wordt verondersteld dat het Forêt de Paimpont ten westen van Rennes de plaats is waarnaar de middeleeuwse schrijvers verwezen in de vele verhalen die zich er zouden hebben afgespeeld.


Met name in verhalen uit de 12e en 13e eeuw is er een prominente rol weggelegd voor het bos Brocéliande. De bekendste vermelding is die van de 12e-eeuwse schrijver en dichter Chrétien de Troyes, die vertelt dat het bos vlakbij het kasteel van Koning Arthur ligt, en Arthur levert in het bos strijd met een vreemdsoortig dier, dat lijkt op een stier. Een latere auteur, Robert de Boron, schreef een verhaal rondom de tovenaar Merlijn waarin het bos eveneens een rol speelt. Ook in andere latere Arthur-geschriften duikt het betoverde bos herhaaldelijk op.


Vandaag de dag wordt er door de dorpen en stadjes in de omgeving van het Forêt de Paimpont goed geprofiteerd van de bekende legendes. En dat is niet zo gek, want het bos ademt een nogal sprookjesachtige sfeer uit, vooral in de lente en de herfst. In het bos vind je daarnaast ook een aantal bijzondere trekpleisters die de magische sfeer nog versterken, zoals de Tombeau de Merlin, een deel van wat ooit een hunebed was, en de Fontaine de Barenton, een waterbron die voorkomt in meerdere legendes rondom Merlijn en Arthur.


Maar het Forêt de Paimpont, oftewel Brocéliande, met een oppervlakte van zo’n 9.000 hectare, ’s vooral een bijzondere plek voor mooie wandelingen in een betoverende omgeving.


Bron: FrankrijkPuur.nl

Tips van Nederlanders in Frankrijk: Elly van vakantiehuisje Le Drap d'Or in Bretagne:


Fotofestival La Gacilly


La Gacilly, het Bretonse dorpje waar Yves Rocher (van de cosmetica) burgermeester was, heeft ieder jaar een openlucht fototentoonstelling met een ander thema.


In 2017 was bijvoorbeeld Afrika aan de beurt (portretten) én de relatie tussen mens en dier. Verder heeft dit dorp veel "artisanat", allerlei dingen die door artisten gemaakt worden van glas, hout, ijzer, sierraden, schilderijen... Ook diverse restaurantjes en gezellige zit/eet/drink hoekjes. Ook de fabriek van Yves Rocher is te bezichtingen.


Wie nog tijd overheeft, rijdt door naar Rochefort en Terre, een kwartiertje verder, in 2016 gekozen tot het mooiste dorp van Frankrijk. Oud Middeleeuwse gebouwen, een kerkje met een zwarte madonna, een kasteel met expositie en overal bloemen.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •