Bourgogne Franche Comte

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Bourgogne-Franche-Comté

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Nièvre


De Nièvre (departement 58) ligt in het zuid-westen van de regio Bourgondië, ofwel Bourgogne, de Franse naam. Aan de Nièvre grenst in het westen het departement Cher (Centre) en in het zuiden de Allier (Auvergne).  Net als de meeste andere departementen is de Nièvre vernoemd naar de gelijknamige rivier die door het gebied stroomt.  De hoofdstad van de Nièvre is Nevers. Eén van de grotere steden in de hele regio met een mooi historisch centrum met veel winkels, restaurants en café's, gelegen aan de rivier Loire. Vlak voordat deze zal samenkomen met de rivier Allier.


De oevers van de Loire zijn trouwens leuk om een keer te gaan wandelen. Zo kunt u bijvoorbeeld het pad van de Promenade du Passeur volgen, heen en weer 8 km lang. Dit traject voert u naar het punt waar de Loire en Alier samenkomen. Langs dit 'pad van de veerman', die ooit van de ene naar de andere oever van de Allier voer, staan informatieborden over de flora en fauna.  Maar eerst gaat u natuurlijk eerst Nevers in. Vanaf het Bureau voor Tourisme lopen blauwe lijnen over de stoep en de weg, dwars door de stad en als u deze volgt komt u op de leukste plekjes en langs historische gebouwen. 


Zoals de kathedraal Saint Cyr-Sainte Julitte, gebouwd tussen de 6e en 20e eeuw met twee koren, één is Romaans (11e eeuw) en één is gotisch (14e eeuw). Verderop in Nevers rust in een kapel de heilige Bernadette. Of u nu op zoek bent naar spiritualiteit of als toerist vakantie viert, neem hier even de tijd om te luisteren naar de stilte van de Espace Bernadette.


Als onderdeel van de Bourgogne moet u in Nièvre natuurlijk ook voor de wijnen zijn. De mooiste Sauvignon wijnen Pouilly Fumé komen van de wijngaarden in de Nièvre, Pouilly sur Loire, Tracy sur Loire, Boisgibault en Saint Andelain. Dit is voornamelijk te danken aan de bodem en het klimaat met een relatief hete, korte zomer en een lange koude zomer.  In het oosten van de Nièvre, op de grens met de andere departementen in de Bourgogne, ligt het Parc Naturel Régional du Morvan. Een dunbevolkt gebied van 240 000 hectares groot met uitgestrekte bossen (vooral naaldbomen), rivieren en glooiende weilanden.


Bron: Vakantie Midden-Frankrijk

Wijnroutes Bourgogne


Iedere ware wijnliefhebber moet tenminste één keer in zijn leven de bron van zijn liefhebberij opzoeken, de plek waar de beroemdste wijnen ter wereld vandaan komen! Om deze reden heeft de Bourgogne een route uitgestippeld die ongetwijfeld één van 's werelds mooiste wijnroutes is.  Opgebouwd uit vijf tochten, verdeeld over de wijngebieden van de Bourgogne, leidt de weg door wijndorpen, maar brengt u ook naar de minder bekende plekjes. U kunt de route rijden met de auto of op de fiets. Maar de route is ook wandelend af te leggen, zodat u rustig kunt genieten van wijn én de streek. 


Route 1:

Route des Grands Crus

Tussen Dijon en Corgoloin ligt de Côte de Nuits, het eerste gedeelte van de Route des Grands Crus. Schitterende, zacht glooiende wjinvelden liggen achter een aaneengesloten rij van dorpen die hun naam gegeven hebben aan bekende wijnen als Chambertin, Clos de Vougeot en Romanée-Conti.


Route 2:

Route des Grands Vins

De Route des Grands Vins, van Santenay naar Saint-Gengoux-le-National, is de voortzetting van de Route des Grands Crus. Over een afstand van ongeveer 100 km leidt deze duidelijk bewegwijzerde route langs een veertigtal gemeentes in drie wijndistricten: de Côte Chalonnaise, de Maranges en de kleinere Couchois. Wijngaarden wisselen af met weiland en bos en overal liggen dorpjes, kerken en kastelen verscholen tussen de heuvels. Een tocht om van te genieten! Niet alleen met de auto, maar ook op de fiets via de Voie Verte, of met een vakantieboot over het Canal du Centre.


Route 3:

Route des Vins Mâconnais-Beaujolais.  Na de Côte Chalonnaise komt u in de meest zuidelijke wijngaarden van de Bourgogne, de Mâconnais. De Route de Vins Mâconnais-Beaujoleis eindigt in Romanèche-Thorins, in de heuvels waar de Beaujolais begint, en bestaat uit een netwerk van acht tochten. "Suivez la grappe" staat op de bordjes, dus: volg de druiventros!


Route 4:

Route touristique des Vignobles de l'Yonne In het departement Yonne hebben de wijngaarden zich ontwikkeld rond de rivieren: in het dal van de rivier de Yonne liggen de wijngaarden van Joigny en Auxerre, de Chablis-wijngaarden liggen in het dal van de Serein, die van Tonnerre in het dal van de Armaçon en die van Vézelay in het dal van de Cure. Het hele wijngebied is opnieuw in opkomst en biedt, naast de wereldberoemde chablis, een verrassende diversiteit.


Route 5:

Route des Coteaux de Pouilly-Sancerre De wijngaarden van de Nièvre, het vierde departement van de Bourgogne, liggen op de rechteroever van de Loire. Wijn die hier vandaan komt, valt dan ook onder "Vins de Loire" en zijn geen "Bourgognes". De wijnroute is een goede gelegenheid om deze aantrekkelijke, maar minder bekende streek te ontdekken. Bij Pouilly-sur-Loire wordt de befaamde Pouilly-fumé geproduceerd, ten noorden Conse-Cours-sur-Loire ligt een gedeelte van de Coteaux du Giennois en aan de andere kant van de Loire ligt 'overbuur' Sancerre.


>>>>>>>> Meer info

Hospices de Beaune


Dit hospitium is in 1443 gesticht door Nicolas Rolin en zijn vrouw, Guigone de Salins, ter verzorging van de zieken en de armen. Ze schonken eveneens wijngaarden zodat het armenhuis zichzelf van inkomsten kon verzien. Op deze wijze ontstond de Hospices de Beaune waarvan de laatste patiënt pas in 1971 vertrok.   Ten tijde van de stichting waren er vele zieken en armen door de honderd jarige oorlog. De patiënten werden door nonnen verzorgd. Vanuit hun bed in de Grande Salle des Malades hadden ze uitzicht op het altaar zodat de zieken de kerkdiensten konden volgen. Het veelluik van Rogier van der Weyden bevond zich oorspronkelijk in dezelfde kapel als dit altaar. Het decoratieve gewelf dat de Grande Salle des Malades bekroond heeft de vorm van een scheepsromp. De dwarsbalken zijn beschilderd en aan de uiteinden voorzien van monsters. Achterin de zaal staat een meesterwerk, een groot houten beeld uit de vijftiende eeuw dat Christ-de-Pitié is genaamd. Het gepolychromeerde beeld is meer dan levensgroot. De immense zaal is 50 meter lang, 14 meter breed en 16 meter hoog.


Het meest befaamde kunstwerk wat zich in het Hôtel-dieu bevindt is 'Het laatste oordeel' van Rogier van der Weyden. Het veelluik is in 1443 gemaakt in opdracht van Nicolas Rolin. De opdrachtgever en zijn vrouw zijn geportretteerd op twee panelen die zichtbaar zijn in gesloten toestand. In geopende toestand is in het centrale paneel Christus en Michael weergegeven. Michaël weegt de zielen. Hij is omringd door kleinere figuren, waaronder engelen en verdoemden. Op de zijpanelen staan apostelen en heiligen te smeken om vergiffenis voor de verdoemden. Maria en Johannes de Doper zijn weergegeven aan de uiteinden van de regenboog. Aan de onderkant van de panelen bevinden zich links van Christus de zaligen en rechts de verdoemden. Oorspronkelijk hing het veelluik boven het altaar, tegenwoordig bevindt het zich in de Salle du Polyptyque. In de negentiende eeuw is het veelluik in tweeën gezaagd zodat beiden kanten tegelijkertijd aan het publiek kunnen worden getoond.

Er bevinden zich nog andere kunstwerken in het Hôtel-Dieu. In de Salle St.-louis zijn er bijvoorbeeld zestiende-eeuwse wandtapijten uit Doornik en Brussel te zien. In het interieur is ook antiek meubilair opgesteld. In de keuken staan er bijvoorbeeld twee vuurhaarden onder een dubbele schoorsteen. Het stalen draaispit met het houten poppetje dateert uit 1698. In het interieur is tevens de geschiedenis van het Hotel-Dieu gevisualiseerd.

 

Bron: www.kunsttrip.nl


>>>>>>>> Meer info

De basilique de Ste.-Madeleine in Vézelay


De voormalige kloosterkerk is opgericht in 864 en werd één van de belangrijkste ontmoetingsplaats voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Vanaf de elfde eeuw kwamen er veel gelovigen naar de vermeende relikwieën van Maria Magdalena. In de twaalfde eeuw werden deze relikwieën door de paus erkent waardoor het aantal bezoekers fors groeide.   In 1280 neemt het grote aantal pelgrims die deze kerk bezochten drastisch af. Men meende de echte relikwieën van Maria Magdalena te hebben gevonden. De relikwieën in Vézelay werden vervolgens als nep beschouwd.   Toen veel pelgrims de relikwieën kwamen vereren, heeft men de kerk vergroot. In 1120 verwoeste een brand het schip. Men herstelde de kerk en voegde rond 1145 een voorhal toe. Het schip is romaans terwijl het koor in gotische stijl is gebouwd in 1215.   In de zestiende eeuw werd de basiliek door protestanten beschadigd en ook de revolutie liet zijn sporen na. Nadat de abdij in 1796 was verkocht als staatseigendom, werd het klooster afgebroken.De Ste.-Madeleine was in een erg slechte staat toen zij tussen 1840 en 1859 werd gerestaureerd door Viollet-le-Duc.  De kerk is beroemd door het schitterende romaanse beeldhouwwerk. Het timpaan boven de middelste portaal in de voorhal is het meeste geroemd.


In de voorhal en het langhuis bevinden zich schitterende kapitelen. De meeste kapitelen zijn geïllustreerd met verhalen uit het nieuwe testament, het oude testament en de oudheid. Zij zijn vaak op expressieve wijze weergegeven. Meestal verloopt het verhaal van links naar recht over de drie zijden van het kapiteel. Hierboven is een kapiteel te zien waarop Mozes en het gouden kalf zijn afgebeeld. Een bijzonder expressieve duivel ontsnapt uit de muil van het kalf. Aan de linkerkant van dit tafereel heft Mozes de Wetstafels op terwijl rechts een Hebreeër een ram brengt als offerdier. Slechts 8 van de 99 kapitelen van het kerkschip zijn tijdens de restauratie volledig vernieuwd. De kapitelen die niet authentiek zijn geven een getrouw beeld van het origineel. De namen van de middeleeuwse kunstenaars zijn onbekend.


>>>>>>>> Meer info

De Zoutmijn van Arc-et-Senans


De Koninklijke Zoutmijn van Arc-et-Senans is een fabriek uit de 18e eeuw, ontworpen door Claude-Nicolas Ledoux. De op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatste Zoutmijn was oorspronkelijk bedoeld voor de productie van zout, dat toen een hoge economische waarde had. De Zoutmijn, met zijn originele manier van werken en buitengewone bouwstijl, gaf tevens uiting aan de filosofische gedachten van zijn architect, die een ideaal wooncomplex wilde ontwerpen.  Claude-Nicolas Ledoux, een utopistische en stoutmoedige architect met een vooruitziende blik, bedacht hier een gemeenschappelijk wooncomplex waar de arbeiders in autarchie met hun gezinnen konden bedruipen, beschermd tegen uitspattingen en wensen die het leven korter maken van degenen die te midden van verleidingen leven.


Er werden elf gebouwen in een cirkelboog gebouwd (een halfronde beweging die de baan van de zon imiteert) rond het huis van de Directeur, een imposant gebouw in het midden van de radius, dat vanuit zijn hiërarchische positie de andere gebouwen domineerde.   

De Koninklijke Zoutmijn is een beroemd monument, die tegenwoordig een plek vol leven is, dat door de durf van zijn ontwerper opgenomen is in het erfgoed van de streek. Sinds ca. 30 jaar is het Institut Claude-Nicolas Ledoux hier gevestigd, dat het heeft omgebouwd tot een Europees Cultureel Ontmoetingscentrum.


>>>>>>>> Meer info

De Kapel van Ronchamp van Le Corbusier


In de Haute-Saône staat er in een klein stadje een grote Dame die uitkijkt over een zeer pittoreske vallei: Notre-Dame-du-Haut, de beroemde kapel van Ronchamp, ontworpen door de even beroemde Le Corbusier.


De op de heuvel van Bourlémont gelegen kapel Notre-Dame-du-Haut is een belangrijk element uit de moderne heilige kunst, een door Le Corbusier ontworpen, aan het geloof gewijde plek.


De weg die naar de kapel leidt, werd eeuwenlang gevolgd door duizenden pelgrims, die aan de voet van Maria kwamen bidden. Ronchamp draagt dan ook het stempel van een lange geschiedenis en de traditie van deze aan de Maagd Maria gewijde pelgrimstocht en is sterk verankerd met de plaatselijke cultuur. De witte kleur en de ronde vormen van het gebouw vormen een contrast met de ruwheid van het kale, ontkiste beton. Le Corbusier, die weg van deze plek was, wilde een kapel creëren die "uitkijkt op de vier horizonnen en de vier horizonnen ontvangt".


>>>>>>>> Meer info

Het Kasteel van Joux


Men kan dit aan de ingang van de "Cluse de Pontarlier" gebouwde kasteel, niet ver van de Zwitserse grens, niet missen, met zijn imposante bouw en de mysterieuze sfeer die er heerst.  Het Kasteel van Joux ligt enkele honderden meters boven de grote internationale weg en de handelsweg die in de Romeinse tijd de Jura, Bourgondië, Vlaanderen en de Champagnestreek verbond met Italië. Het Kasteel van Joux, de synthese van 1000 jaar geschiedenis van de ontwikkeling van de vestingwerken, maakt de grote Europese conflicten mee: kort verblijf van Karel de Stoute in 1476, bezetting tijdens de Dertigjarige Oorlog in 1639, de overgave tijdens de Franse verovering van de Franche-Comté in 1674...


Vanaf de 18e eeuw kreeg het Kasteel van Joux een nieuwe bestemming, namelijk een staatsgevangenis, zoals de Bastille en het Kasteel van If. Talrijke gevangenen maakten hier kennis met het zware gevangenisleven, waaronder de Graaf van Mirabeau die, enkele jaren voordat hij een actieve rol tijdens de Franse Revolutie zou spelen als één van de opstellers van de Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger, in het kasteel van Joux gevangen zat.   Het kasteel vormde tevens een belangrijke etappe langs de "Route des Abolitions" die 4 plaatsen met elkaar verbindt die symbool staan voor de strijd tegen de slavernij (Maison de la Négritude te Champagney (Haute-Saône), het huis van de Abt Grégoire te Emberménil (Meurthe et Moselle), het museum Victor Schoelcher te Fessenheim (Haut-Rhin) en het Kasteel van Joux (Doubs).   Het midden in de Haut-Doubs gelegen fort biedt tegenwoordig plaats aan een wapenmuseum uit de 18e en 19e eeuw met een rijke collectie en talrijke uiterst zeldzame voorwerpen. Het hele jaar door is er van alles te doen in het kasteel: rondleidingen, lezingen, avondvoorstellingen en het festival "Nuits de Joux".


>>>>>>>> Meer info

De klokkentorens uit de Comté of de religieuze bouwkunst


Wij tellen er minstens 700, vooral in de Haute-Saône en de Doubs. De werkelijke bouw begint de dag na de Franse verovering (Tienjarige Oorlog, waarin een groot aantal geestelijke gebouwen beschadigd werden) en men is zo enthousiast, dat dit model het embleem van de Franche-Comté zal worden.  Het geluid van de klokkentorens paste uitstekend bij het levensritme van de bewoners. De keizerlijke daken worden met verschillende materialen gebouwd: vertind ijzer, waarmee de meeste klokkentorens hier bedekt werden. Dit werd vervangen door andere materialen. De kerken van de Franche-Comté onderscheiden zich eveneens door het gebruik van gelakte veelkleurige dakpannen.

Regiotips van Art en France kunstenaar Harry Dam voor de Haute Saone


In de Haute Saone, dichtbij de A31 in een schitterend groene, rustige omgeving, ligt het huis van Art-en-France kunstenaar Harry en zijn vrouw Charlotte Dam:  Maison Le Roux.  De streek rondom maison Le Roux is nog weinig toeristisch. Hoewel het toerisme nu in opkomst raakt,  is de natuur uitgestrekt en ben je vaak de enige die aan het fietsen, wandelen of motorrijden is.


De omgeving is vooral bekend om zijn vele wasplaatsen die in de dorpen, langs de rivieren nog steeds te bewonderen zijn.  Bijvoorbeeld in Jonvelle treft u nog mooie, intacte mozaïeken aan in het Romeinse badhuis.  Een routebeschrijving voor deze wasplaatsen is te verkrijgen bij boekwinkels, bar Tabac en bij de toeristische bureau’s.


De kerken met steeds verschillende, Comtoise klokken,zijn typerend voor deze streek.  Champlitte heeft als bakermat van de beroemde Comtoiseklokken uiteraard een eigen  museum.


Het klokkenmuseum van Champlitte is gehuisvest in een prachtig Chateau uit de XVI eeuw en alleen daarom al de moeite van een bezoek waard.


De streek kent vele bezienswaardigheden zoals de prachtige stad Besançon met een van de grootste astrologische uurwerken.  En niet te vergeten de bijzondere daken, zij geven telkens een ander beeld aan kerkjes in gehuchten en dorpen.  Het mooie Hotel de ville te Vauxvilliers met het kleurrijke dak is zeker te vergelijken met het dak van Hotel Dieu te Beaunne.


Vanaf Jonvelle rijdt je naar Cristallerie La Rochere, de oudste glasblazerij van Frankrijk waar men dit oude ambacht nog dagelijks kan bewonderen. U kunt er glaswerk kopen in een schitterend gerestaureerde oude schuur.  Op www.larochere.com vindt u alle informatie over de route en openingstijden.


De wereldberoemde Kapel van Corbusier te Ronchamp is ook te bezichtigen na een mooie tour door het landschap over kleine wegen.


Galerieen en musea, de schoonheid van de streek, het is er allemaal. De Haute Saone nodigt u uit!           

 

Voor meer informatie over logeren bij kunstenaar Harry Dam en zijn vrouw Charlot kijkt u op de pagina "Logeren bij de kunstenaar".

 

Het atelier van Harry is op afspraak te bezoeken: 12 Rue Neuve  70500 Ormoy  0033-(0) 3 84 95 94 03.


>>>>>>>> Meer info

De Leeuw van Belfort


De op 2 augustus 1834 te Colmar geboren Bartholdi, die ook het beroemde Vrijheidsbeeld maakte, vervaardigde in 1880 de Leeuw van Belfort. Dit emblematische kunstwerk werd opgericht ter herinnering en erkenning van de slachtoffers van het beleg van 1870-‘71.  Bartholdi voelt aan dat Frankrijk meer dan een gedenksteen wil en dat hij een beeld moet maken dat symbool staat voor de moed en de dappere houding van de Belfortains, een monument waar de stad zich in kan herkennen. Het zal een Leeuw worden.


Bartholdi stelt voor hiervoor de geweldige, imposante rots te gebruiken die uitkijkt over Belfort en die het beeld zijn uitzonderlijke karakter zal geven.  De reusachtige, in rood zandsteen uit de Vogezen gebeeldhouwde leeuw is 22 meter lang, 11 meter hoog en wordt in 1931 op de "Franse Monumentenlijst" geplaatst.  Deze statige en heerszuchtige leeuw is het symbool van de stad. Bartholdi heeft zijn weddenschap gewonnen, Belfort is tegenwoordig bij iedereen bekend als de "Stad van de Leeuw".


>>>>>>>> Meer info

Luxeuil-les-Bains


Een Stad van Kunst, Water en Geschiedenis


Gewoon de tijd nemen om nieuwe energie op te doen...  Het aan de rand van de Vogezen en de Saône en op 70 km van Besançon gelegen kuuroord Luxeuil-les- Bains is een vredige plek waar u de tijd kunt nemen om te ontspannen en aandacht aan uw lichaam te besteden.  Met als vertrekpunt één van de talrijke hotels of vakantiehuizen kunt u één van de vele culturele excursies maken: ontdekking van het museum van de Tour des Echevins en zijn 146 treden die naar de top leiden, een romantisch bezoek aan de tuinen van het Huis van Kardinaal Jouffroy uit de 15e eeuw, een muzikale wandeling in het hart van de Basiliek Saint-Pierre en Saint-Paul met zijn prachtige orgelkast uit de 17e eeuw en een culturele bedevaart in de voetsporen van de monnik Saint- Colomban in de Abdij Saint-Colomban.


>>>>>>>> Meer info

La ligne des Hirondelles


Dit is, naar men zegt, één van de mooiste spoorlijnen van Frankrijk. De Ligne des Hirondelles doorkruist de Jura. Meer dan 120 km rails tussen de vlakte en de bergen, een tocht van 2.30 uur door het bos van Chaux, de wijngaarden van Arbois, de uitgestrekte vlakten van Le Grandvaux, de Vallée de la Bienne.


De spoorlijn telt talloze indrukwekkende kunstwerken op haar route. Over het stuk van 123 kilometer tussen Dole en Saint-Claude gaat hij door 36 tunnels en over 18 viaducten. De spoorlijn loopt van 200 meter hoogte (station van Dole) naar 948 meter (het hoogste punt, de Col de la Savine) voordat hij afdaalt naar 440 meter hoogte in Saint-Claude. e ocht tussen Morez en Saint-Claude telt alleen al 18 tunnels, d.w.z. 470 meter, 10 bruggen en viaducten. Het traject tussen Morbier en Morez staat symbool voor de Ligne des Hirondelles.


Tussen Dole, de geboortestad van Pasteur, en Saint-Claude, stad van de pijp en van de diamant, maken de reizigers kennis met een interessant erfgoed. In de omgeving van Dole gaat het door het bos van Chaux, het op één na grootste loofbomenbos van Frankrijk.


In Arc-et-Senans worden de dromers van de ideale wereld verwacht in de Saline Royale. Deze zoutziederij die in 1982 als werelderfgoed van de UNESCO is geklasseerd, vormt een historisch monument van het grootste belang. De zoutziederij, die ontworpen is door architect Claude Nicolas Ledoux, werd van 1775 tot 1779 gebouwd. De Saline Royale gebruikte hout uit het bos van Chaux om het pekelwater te laten verdampen.


Een paar kilometer van Arc-et-Senans doorkruist de Ligne des Hirondelles vervolgens de mythische ruïnes van Alesia. Deze plek zou het toneel geweest zijn van de beslissende slag van de Gallische oorlog waarin in 52 voor Chr. Julius Caesar strijd leverde tegen de Gallische coalitie onder leiding van Vercingetorix. Op basis van de exacte tekst van Caesar heeft de archeoloog André Berthier de polemiek in gang gezet door de aanwezigheid van deze ruïnes te veronderstellen op de plaats van Chaux-des-Crotenay, aan de rand van de Jura.


>>>>>>>> Meer info

Château de Cormatin: verborgen parel in de Bourgogne


In het hart van de zuidelijke Bourgognestreek ligt een bijzondere culturele schat op je te wachten, temidden van weelderige tuinen en waterpartijen: het 17e-eeuwse Château de Cormatin. De markiezen van Huxelles hebben dit gebouwd en uitgebreid om hun rijkdom en macht te tonen. Vandaag de dag raak je er nog altijd van onder de indruk, alhoewel, veel meer nog van de binnenkant dan van de buitenkant.


Want het kasteel oogt van buiten gezien misschien wat strak, saai zelfs, eerder een hoofdkwartier van een militair dan een adelijk familiekasteel. Maar ga je eenmaal de drempel over dan raak je betoverd door de overdadige inrichting, de volledig gerestaureerde 17e-eeuwse appartementen, en stap je letterlijk een andere wereld binnen. Het grote trappenhuis alleen al is een bijzonderheid, 20 meter hoog en 9 meter breed, een kopie van dat in het Palais du Luxembourg in Paris.


Het hoogtepunt zijn de stijlkamers, waar je een indruk krijgt van hoe de adel in de eerste helft van de 17e eeuw leefde. Je ogen weten niet waar ze kijken moeten in al die kamers met van de vloer tot het plafond beschilderde muren met beeldhouwwerk en vergulde franje. In de Belle époque, rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw, was een operadirecteur uit Monte Carlo eigenaar van het kasteel. Hij liet een aantal van de vele kamers opnieuw inrichten in diverse stijlen.


Het kasteel heeft lange tijd leeggestaan, tot het in 1980 volledig gerestaureerd werd, inclusief de omliggende tuinen. Neem ruim de tijd om alles te bekijken. Want heb je de binnenkant eenmaal gezien dan ben je nog niet klaar: de 11 hectare tuinen om het kasteel wachten op je.


Ze werden rond 1620 aangelegd, in de 18e eeuw omgevormd tot Engelse tuinen, maar verdwenen in 1815 toen de grond werd gebruikt om de kasteelgrachten te dempen. Bij de renovatie van het kasteel in 1980 werden ook de tuinen opnieuw ingericht, zoveel mogelijk naar de oude situatie. Alleen een aantal bomen, waaronder een driehonderdjarige eik en 130 eeuwenoude lindebomen, hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog origineel. De huidige eigenaren hebben een enorme prestatie geleverd om het domein weer in volle glorie te kunnen tonen.


>>>>>>>> Meer info                                                                                      Bron: FrankrijkPuur.nl

Vézelay: waar hemel en aarde elkaar ontmoeten


Vézelay is een van de belangrijkste centra voor de verering van Maria Magdalena, de vermeende gevallen vrouw en gezellin van Jezus uit de bijbel. Het was al een geliefde bestemming voor pelgrims in de middeleeuwen, op de weg naar Santiago de Compostela. Het stadje is gebouwd op een hoge heuvel die bij de pelgrims bekend stond as Mont Joie, en het is inderdaad een vreugdevolle verschijning.


Een bezoek aan Vézelay begint onderaan de berg, bij de stadspoort, op een weids plein met statige gebouwen zoals hotel de la Poste et du Lion D‘Or en knusse pensionnetjes. Loop het lange, steile weggetje omhoog. Het is een behoorlijke klim en je kuiten zullen niet blij zijn, maar je ogen des te meer. Vézelay is een van de grootste trekpleisters van Frankrijk, maar desondanks is het een toonbeeld van ingetogenheid en smaak. De straat omhoog wordt geflankeerd door mooie winkeltjes waar je regionale producten kunt kopen, zoals de beroemde confiture d’oignons (uienjam), cafeetjes, galerietjes en hotelletjes.


Bovenop de berg prijkt de basiliek Ste Marie-Madeleine als een kroon. De basiliek, die sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt, is adembenemend maar ook het kerkplein zelf druipt van de sfeer van weleer. De Place de la Madeleine wordt omringd door mooie karakteristieke gebouwen met schilderachtige rode dakpannen en weelderige klimop. Het plein wordt overheerst door de basiliek. Spreeuwen en duiven vliegen om de enige kerktoren en bij het juiste zonlicht kleurt de voorgevel prachtig warmgeel met een roze tint. De timpaan boven de hoofdingang is versierd met een afbeelding van het Laatste Oordeel en de balk daaronder toont het turbulente leven van Maria Magdalena.


Bron: ToutdeFrance.nl


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •