Auvergne Rhone Alpes

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Auvergne/Rhône-Alpes

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Wandelen in de Auvergne, Horizons - Landschapskunst


Ieder jaar van half juni tot half september vindt Horizons – Rencontres “Arts Nature” (Ontmoetingen “Kunst Natuur”) plaats rondom het Sancy massief. Het van zichzelf al zeer mooie landschap wordt gedurende die periode opgesierd met landschapskunstobjecten. Meer informatie is te vinden op de website van Horizons. De kunstobjecten bevinden zich op 11 locaties rondom het Sancy massief. Ze kunnen redelijk dicht bij elkaar in de buurt liggen, zodat er meerdere tijdens één dagwandeling zijn te bezoeken, maar vaak zijn de onderlinge afstanden binnen dit unieke kunstproject daarvoor te groot.


Om optimaal te genieten van Horizons kunt u voor een kunst-wandelarrangement terecht bij "Wandelen in de Auvergne".


Meer informatie over Horizons

Op ontdekking in de Auvergne


De Auvergne, onlosmakelijk verbonden met de Franse cultuur.  Het culturele erfgoed van de Auvergne is eenvoudig en overvloedig. Iedereen kan van de schoonheid van dit erfgoed genieten, die u niet onverschillig zal laten.


Onder al die schatten is de romaanse kunst met 250 bouwwerken bijzonder goed vertegenwoordigd, wat het erfgoed van de Auvergne tot één van de rijkste in Europa maakt. De liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan de talrijke kastelen die in de middeleeuwen werden opgetrokken.


De route van de Romaanse kerken

De Auvergne telt ongeveer tweehonderdvijftig religieuze bouwwerken die tussen de 11de en de 13de eeuw gebouwd werden. Ze vormen een uitzonderlijk cultureel erfgoed dat gekenmerkt wordt door een grote zuiverheid en eenheid. De romaanse stijl van de Auvergne wordt met name duidelijk in vijf grote bouwwerken: de kerken Notre Dame du Port in Clermont-Ferrand, die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, Saint-Saturnin, Saint-Austremoine in Issoire, Notre Dame du Mont-Cornadore in Saint-Nectaire en Notre Dame d’Orcival.


Ook buiten de omgeving van Clermont-Ferrand staan bouwwerken die belangrijk zijn voor de romaanse kunst in de Auvergne.  In de Allier: de kerk van Châtel Montagne en de kerk van Saint Menoux, in de Cantal: Notre Dame des Miracles in Mauriac, Eglise Saint-Georges in Riom-es-Montagnes (kerken). Deze kerken zijn zeker de moeite waard.


Andere niet te missen pronkstukken: de Basilique Saint-Julien in Brioude, een basiliek die in 2009 prachtig gerestaureerd werd, en de Cathédrale Notre Dame (een kathedraal die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat) in Le Puy-en-Velay, het beroemde vertrekpunt van de Via Podiensis die naar Santiago de Compostella leidt.


Even halt houden in Le Puy-en-Velay in de Haute-Loire, een stad die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, is voldoende om u in de plaats te stellen van de pelgrims die zich op weg naar Santiago de Compostella begeven. 

In Vichy in de Allier, een stad die wereldwijd bekend is als kuuroord, werd Napoleon III overweldigd door de charmes van de stad. Hij liet er een operagebouw, hotels en luxueuze villa's bouwen.


De historische route van de kastelen in de Auvergne

De Auvergne, dat in het hart van Europa ligt, is de streek van de (meestal bewoonde) kastelen die stuk voor stuk levende getuigen zijn van het historische patrimonium, het kunstpatrimonium en het architecturale patrimonium van de regio.  Met een bezoek leert u de geschiedenis van de Auvergne en de geschiedenis in het algemeen beter kennen; ze worden ook gebruikt voor speciale dagen, tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en recepties, en ook voor logies met ontbijt.

 

Bron: Auvergne Tourisme

De kazenroute is een heerlijke manier om de prachtige Auvergne te ontdekken


Cantal, Salers, Bleu d’Auvergne, Saint Nectaire, Fourme d’Ambert zijn heerlijke kazen, die alle zeer verschillend van smaak zijn en allemaal uit de Auvergne komen. Bezoek de kaasboerderijen, ontmoet de boeren, proef de lekkere kazen en andere streekproducten. Met het recept van de Cantal cake kunt u zelf ook een streekgerecht bereiden. Eet smakelijk!

 

Ontdek een authentieke kaasproductie

Volg de Kazenroute van de Auvergne en maak kennis met de veelzijdigheid van deze producten: ontdek nieuwe smaken en leer de technieken die overgeleverd zijn van de ene generatie aan de andere. Bezoek de +/- 50 boerderijen. U wordt daar gezellig en hartelijk ontvangen door de boeren, die u in hun boerderij uitnodigen. Twee keer per dag kunt u het melken van de koeien zien, en de hele dag kunt u de productie- en rijpingplaatsen bekijken. Vaak draaien zij daar ook een film over de kaasproductie. Proef en koop ter plaatse ook de kaas!

 

De Auvergne: een beschermde natuuromgeving

Geniet van een beschermde natuuromgeving, schitterende landschappen en vulkanen. De natuur in de Auvergne is prachtig. Bezoek de authentieke dorpen en probeer ook de lekkere restaurants die u streekproducten aanbieden.


Langs de kazenroute vindt u overal “Route des fromages” borden. De boerderijen zijn makkelijk te vinden en zijn voorzien van parkeerplaatsen. Meer informatie over de kazenroute : www.fromages-aoc-auvergne.com

Kent u de site met de mooiste dorpjes van Frankrijk?


Je hoeft maar een zijweg in te slaan en je stuit op verscholen pareltjes in alle hoeken van het Franse grondgebied, van de Provence tot Bretagne, van Baskenland tot de Elzas.


Hooggelegen dorpjes, rond of ruitvormig, als een kameleon met dezelfde kleur als de aarde, bekende en onbekende dorpjes, vredige oorden. Een cursus architectuur zonder architect, waarvan je stap voor stap moet genieten. De vereniging “Les plus beaux villages de France” heeft 142 kleine gemeentes uitgekozen die graag hun erfgoed willen beschermen en promoten. Volg de gids!


De reis begint aangenaam, vooral voor liefhebbers van mooie gevels, daken van “lauzes” (platte stenen ), Renaissanceramen, overwelfde passages, verborgen straatjes, originele pleinen, opmerkelijke plekjes en zeldzame sfeer. Bij sommige dorpen tref je het bord aan met het logo van de vereniging, een groene klokkentoren met drie rode bloemen in een zeshoek.


>>>>>>>>Meer info


Bron: Weg in Frankrijk.nl

Haute-Loire


Het departement Haute-Loire ligt in het uiterste zuid-oosten van de regio Auvergne. De Haute-Loire staat bekend om haar prachtige natuur, het culturele erfgoed, de historische dorpen en de vele mogelijkheiden om een actieve vakantie te organiseren. Toch wordt het gebied niet overstroomd door toeristen, wat bijvoorbeeld wel het geval is in de aangrenzende Ardèche.  De Haute-Loire is daardoor nog authentiek en dus uitermate geschikt voor het maken van wandelingen door de ongerepte natuur. En over het weer hoeft u zich geen zorgen te maken: het is één van de gebieden met de meeste zon-uren van Frankrijk!  De natuur is werkelijk overweldigend. De Auvergne wordt gekenmerkt door de vele vulkanen, die zo'n miljoen jaar geleden actief waren. De vulkanen zijn gedoofd en hebben indrukwekkende kraters en rotspartijen achtergelaten.


Het landschap in de Haute-Loire is afwisselend: bergruggen, bossen en vlakkere valleien vol bloemen wisselen elkaar af. Verder zijn er veel meren en rivieren. De Loire vindt hier z'n oorsprong.  Ook de lokale overheid heeft ontdekt dat het een fantastisch gebied is om te wandelen. Er zijn duizenden kilometers aan wandelpaden uitgezet. Ongeveer 800 kilometer maakt deel uit van "Grande Randonnées", zo'n 450 kortere routes hebben nog eens een totale lengte van 4000 kilometer.


De Haute-Loire kent een groot aantal authentieke dorpen, een aantal heeft het predikaat te behoren tot "de mooiste dorpen van Frankrijk". De bekendste stad van het departement is "Le Puy-en-Velay" met zo'n 30.000 inwoners. De stad ligt tussen de hoge lavarotsen waarop veel kapelletjes te vinden zijn. De kathedraal staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. "Le Puy" kent een actieve handel met veel markten. In de stad is veel aandacht voor kunst en muziek.


Bron: Vakantie Midden-Frankrijk

De lucht in


Bij Le Ballon Bleu heeft u bovendien de mogelijkheid om een ballonvaart te reserveren boven de Combrailles. Het landschap is vanuit de lucht zo mogelijk nog mooier dan vanaf de grond, zeker omdat dan de enorme invloed van het diepe, kronkelende rivierdal van de Sioule zo duidelijk wordt. Aan de horizon ziet u de vulkanen van de Monts Dôme en de Mont Dore. En soms voert de wind de ballon langs Europa's grootste boeddhistische klooster: ook de monniken vinden dit een inspirerende omgeving...


De ballon is bedoeld voor maximaal twee personen (plus de piloot). Het zijn dus zeer exclusieve vaarten... meestal 's ochtends heel vroeg, als het rustig is en slierten nevel in het dal van de Sioule het landschap een feeëriek aanzien geven.


Frank Schweppe heeft na 24 jaar ballonvaren en een kleine duizend uur als piloot een voorkeur voor zachte landingen en volgde in de winter van 2009/2010 de opleiding tot balloninstructeur van de Franse ballonfederatie.

 

Vooral de herfst is aan te raden, want dan zijn de kleuren in het landschap fantastisch en het weer is in de tweede helft van oktober vaak heel goed.   In de omgeving is nog veel meer te zien.  Kunstenaar Wouter Verrips, die zijn Studio Gouttières heeft gevestigd op een kwartier rijden van Le Ballon Bleu, heeft zich door die herfstkleuren laten inspireren tot het maken van een reeks schilderijen. De moeite waard om te gaan bekijken. Wie van sculpturen houdt moet zeker een bezoek brengen aan het Chemin Fais'art in Chapdes Beaufort op 20 minuten rijden van Le Ballon Bleu; een uniek project van gigantische steenobjecten verspreid langs een soms avontuurlijke wandelroute door het bos rond een dode vulkaan. Wilt u alles zien, neem dan een picknickmand mee en reken op een volle dag - of neem twee dagen de tijd om verschillende delen van het traject te bezoeken.  U kunt ook logeren bij La Ballon Bleu.


Le Ballon bleu

De verbazingwekkende route van de traboules van Lyon


Het is een van de charmes, en zeker niet de minste, van de oude wijken van Lyon. De historie en de architectuur ontdekt men door de doorsteken van het Vieux Lyon en het Croix Rousse te volgen. Eenvoudigweg continu geweldig!  Het Vieux Lyon is een oude wijk van vierentwintig hectare. Het was het eerste beschermde gebied in Frankrijk en sindsdien is het opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De route van de doorsteken is het allerleukst.


Geheim

Tussen place Saint Paul en het plein voor de kathedraal Saint Jean volgt u kleine, kronkelige straatjes met keien. Bij gelegenheid gaat u door een passage die een of meerdere straten met elkaar verbindt. Dat zijn de traboules, ofwel doorsteken.

De uitdrukking traboules komt van het Latijnse “trans ambular”, wat betekent “passeren door”. Typisch voor Lyon zorgden de doorsteken ervoor dat de inwoners minder ver hoefden te lopen van het ene gebouwenblok naar het andere.  Ze maken een sterk deel uit van de stad en haar historie. Er zijn er tweehonderddertig in het Vieux Lyon.


In de wijk Saint Jean blijft u lang stilstaan tussen 27, rue Saint Jean en 6, rue des Trois Maries, in de twee galerijbinnenplaatsen uit de zestiende eeuw. Tussen 54, rue Saint Jean en 27, rue du Bœuf gaat de langste doorsteek uit de wijk langs vier binnenplaatsen en vier gebouwen. Tussen nr. 2, place du Gouvernement en nr. 10, quai Romain Rolland gaat de doorsteek die naar de hoge binnenplaats leidt langs enkele gotische versieringen.  Andere schitterende dingen wachten op de wandelaar, maar u moet weten dat talloze doorsteken gesloten zijn voor publiek. Het gaat dan vaak om privéwegen die tot in de gebouwen leiden. Soms is het voldoende om de elektrische deur te openen door op een knop te drukken en dan kunt u er toch wandelen en bewonderen, maar dan moet u dat natuurlijk wel in alle discretie doen.


Om de adressen van de 230 doorsteken in Lyon te vinden en routes om deze te ontdekken, kunt u de site raadplegen: www.lyontraboules.net

La Tête d’Or Lyon


Het Parc de la Tête d’Or is een "Engelse tuin" en een bijzondere plaats om in de herfst een wandeling te maken, wanneer de 8500 bomen okergeel en rood kleuren. Sinds de aanleg halverwege de negentiende eeuw heeft dit park wereldfaam verworven. Naast de zeven monumentale poorten is het park onder meer een gemeentelijke botanische en zoölogische tuin rijk (de grootste van Frankrijk), evenals een enorm grote rozentuin die bestaat uit 30.000 planten.


>>>>>>>>Meer info

Chop, een paradijsvogel in de Auvergne(Tekst&fotografie: Yvonne Rieschke)


Met een uitgeprinte route op de passagiersstoel en rijdend over de kleine achteraf weggetjes vraag ik mij af wat nu een extravagante kunstenaar als Mr.Chop te zoeken heeft hier in de middle of nowhere van Frankrijk? De omgeving bestaat alleen uit boerenland, bossen en af en toe een verdwaald dorpje of gehuchtje.  Ik zou mij hier prima thuis kunnen voelen, overpeins ik als ik de auto even in een inrit van een weiland heb geparkeerd om een slokje te drinken en een paar mooie plaatjes te schieten van het rustgevende landschap. Niet zo heel ver van mij vandaan hoor ik een Wielewaal. Zijn exotische zang is onmiskenbaar zodat ik hem overal zou herkennen. Toch vreemd dat zo´n opvallende vogel, het mannetje is overwegend kanariegeel, bijna niet te ontdekken valt.  Met zijn kleur en harde maar prachtig, melodieuze zang, doet hij mij denken aan een paradijsvogel die verdwaald is, alsof hij hier niet thuishoort.

 

Zou dat ook met Mr. Chop het geval zijn? Of zou hij juist meer kunnen opvallen, meer kunnen creëren op deze eenzame plek? Wat zullen zijn beweegredenen zijn geweest om zijn geboortestad Parijs te verruilen voor een afzonderlijk leven op het Franse platteland. Ik vervolg de weg langs ontelbare weilanden waarvan sommigen gevuld zijn met zoveel klaprozen dat het lijkt alsof de groene verf is vervangen door een intense rode kleur, het gras is altijd roder bij de buren… schiet het door mijn hoofd. Vlak voor het stadje Venas staat er in de berm een beschilderd bordje staan met de tekst: “La maison Couleur du Temps”. Laat ik dat maar eens gaan volgen. 


Het huisje staat in zo´n schril contrast met de groene oase waarin het huisje zich bevind dat ik even moet knipperen met mijn ogen om ze te laten wennen aan de overdaad aan kleuren. Ik ben helemaal overdonderd. Het is geweldig! Hoe zou mijn voormalige schilderleraar dit hebben gevonden? Toen ik in een onrustige periode in mijn leven was beland had ik schilderles van een kunstenaar die het maar niets vond dat ik van die bonte kleuren uitkoos voor mijn werken. “Te agressieve kleuren”, was zijn mening. Mr. Chop heeft in ieder geval het lef om zijn huis zo te beschilderen en dat in een omgeving waar deze kunstzinnige uiting en zijn extravagante levensstijl misschien niet altijd gewaardeerd zal worden. Op de muur van zijn huis heeft hij een kat afgebeeld in verschillende schakeringen blauw. Het huis is zó bont beschilderd dat je amper de ramen en deur erin kunt ontdekken.


Ik ben een beetje te vroeg en de luiken zijn nog gesloten. Tevergeefs zoek ik de deurbel bij de deur maar die schijnt te zijn opgeslokt door de immense blauwe kat op de muur. Ik klop maar eens maar er roert zich niets. Misschien woont de kunstenaar hier niet en moet hij nog arriveren of erger, hij is de afspraak vergeten? Ik fotografeer twee jonge katjes die zich op een tuintafel hebben geïnstalleerd waarop allerlei kleurige vazen staan. Een levend kunstwerk! Aan de voorkant sieren grote insectenkoppen de muur en ik schrik mij werkelijk lens als ineens luiken opengaan die ik eens niet had opgemerkt tussen al afschrikwekkend uitziende beestenkoppen!   Mr. Chop schijnt te zijn ontwaakt en laat, door het openen van de bonte luiken, de schrille morgenzon zijn huisje binnen. Even later gaat de deur open en verschijnt de maestro zelf. Alsof hij net uit een sprookje is gestapt! Gehuld in een paarskleurig barokkostuum geeft hij mij elegant een hand en stelt zich voor als Chop. Ik ben niet zo gauw van mijn stuk maar deze man fascineert mij ongelofelijk. Het liefst had ik hem ongegeneerd willen bekijken, wat ik natuurlijk ook wel doe…maar niet te opvallend. 


Hij opent de deur van zijn fleurige paradijsje en als ik binnenkom waan ik mij in een rekwisietenkast. Het staat er zo vol en er zijn zoveel kleuren dat je meerdere dagen nodig hebt om alles te ontdekken. Ik zie verschillende kostuums hangen, overal staan kandelaars en vele objecten met daarop geschilderde ogen domineren de kamer. De ruimte, niet veel groter dan een doorsnee slaapkamer, fungeert als zitslaapkamer en wordt verwarmd door een ouderwetse potkachel.  De muren en plafond zijn hemelsblauw geschilderd met daarop wolken afgebeeld. Er staat en hemelbed, gedrapeerd met groene voile een groen satijnen sprei waarop groene kikkermaskers zijn uitgestald. Kennelijk ziet hij mijn verbaasde blik en legt uit: “Kikkers zijn nu het thema van dit seizoen en daarom heb ik alles aangekleed met kikkers en de kleur groen, de kleur van de kikkers. Ik slaap in dat bed hoor? En ik maak het elke dag weer op zoals het er nu uitziet”. “Ook met die kikkers?” vraag ik voorzichtig. “Mais bien sûr, wat denkt u dan? Die horen bij het seizoen!”, roept hij bijna verontwaardig. Dom, dom, dat ik dat ook niet wist.

 

Als ik hem vraag wat hem er toe heeft gebracht om hier te gaan wonen verteld hij dat het juist de rust en het stille landschap was hier in het noorden van de Allier, dat hem er toe hebben bewogen om van hartje Parijs naar de Auvergne te verkassen. Want de natuur en de vierjaargetijden zijn een inspiratiebron voor zijn veelal zeer kleurrijke kunstwerken. Chop is schilder en fotograaf en is gepassioneerd door de seizoenen die hij op allerlei manieren vastlegt. Zo fotografeerde hij vier seizoenen lang een `tafel van overvloed´. Bloemen, paddestoelen en fruit die passen bij het jaargetijde, aangeraakt door een pril voorjaarszonnetje of juist gesluierd door de rijp van de eerste vorst. Het leverde zeer bijzondere foto´s op die hij mij laat zien in zijn, uiteraard ook bont beschilderde, schuur.  Hij is een ware specialist in het schilderen van ogen en de `tijd´ verwerkt hij eveneens vaak in zijn kunstwerken. Zo heb ik van mijn leven niet zulke bizarre klokken gezien als in de even bizarre zitslaapkamer van deze extravagante man. Ik ben helemaal weg van het schilderij dat op een schildersezel staat: een Maine Coon, een raskat. Een schilderij dat hij in opdracht maakt. Gefascineerd kijk ik naar de kattenogen, met micro precisie heeft hij hierin het gezicht van de eigenaresse geschilderd. Echt geweldig mooi!   Zijn niet alledaagse naam heeft hij overigens over gehouden van zijn jeugd in Parijs. Terwijl zijn klasgenoten en buurtkinderen aan de jukebox hingen en luisterden naar Woodstock-legenden als Jimi Hendrix en Janis Joplin draaide Chop de elpees van Chopin grijs. Dit leverde hem zijn bijnaam en huidige (artiesten)naam Chop op. Dat hij iets heeft met vervlogen tijden bewijst ook zijn voorliefde voor kostuums en pruiken uit de periode van Lodewijk de Vijftiende. Regelmatig doet Chop een bestelling bij een kostuum- of pruikenmaker en iedere eerste zondag van het nieuwe seizoen doft hij zich helemaal op en is hij in vol ornaat met pruik en al en uiteraard met het thema van het desbetreffende seizoen, te bewonderen. Daarnaast kunnen geïnteresseerden hem ieder zondagmiddag bezoeken en de in de zomer de hele week.


Chop is helemaal in zijn element en verteld mij alles over zijn passie, de tijd en de vier jaargetijden van het jaar. Ik mis de muziek van Vivaldi en het zou niet misstaan als achtergrondmuziek. Hij heeft iets magisch over zich, alsof hij in een verkeerd tijdperk leeft, zich in een sprookjeswereld bevindt. Bijna theatraal, poëtisch en met veel gevoel voor drama leidt hij mij door zijn bijzondere huis. Als een echte Fransman gebruikt hij veelvuldig zijn handen maar Chop doet dit op een manier alsof hij een balletvoorstelling uitvoert, gracieus en expressief. Al wandelend door zijn huis waan je je in één groot kunstwerk waarin hijzelf de hoofdrol vertolkt en als levend kunstwerk woont. Bij een bezoek aan Chop en zijn maison “Couleur du Temps” raak je niet uitgekeken, niet op zijn kakelbonte huis, zijn muurschilderingen, zijn foto´s, zijn klokken, zijn schilderijen en op Chop zelf. Dit laatste vindt hij blijkbaar zelf ook want overal waar je kijkt, kom je zijn gezicht wel ergens tegen. Een bijzondere man, deze paradijsvogel uit Allier…

 

Mr. Chop

Maison “ Couleur du Temps”

Route de la Cité Médiévale de Hérsson

Lieu-dit “Clemagnet”

03190 Venas

 

Van 1 juli tot 31 augustus gehele week geopend

Dinsdags gesloten

Voorjaar-Herfst-Winter

Alle zon- en feestdagen van 15.00 tot 19.00

Groepen op afspraak

0033-(0)4-70-06-84-83

0033-(0)6-84-90-85-48

Entree is gratis

Kunst op het chateau d'Arenthon


Tussen Annecy en Thones ligt het dorp Alex.  Vlakbij het dorp staat het kasteel van Arenthon.  In dit kasteel bevindt zich een cultureel centrum waar ieder jaar een aantal exposities over moderne kunst worden georganiseerd.  Het centrum is een initiatief van Jean-Marc en Claudine Salomon.  Het kasteel beschikt over een prachtige beeldentuin en een toonaangevende bibliotheek over moderne kunst.

 

Claudine en Jean-Marc zijn sinds jaren collectioneurs van moderne kunst en zij hebben de stichting Salomon opgericht die er zorg voor draagt dat hun collectie op deze bijzondere plaats aan het publiek getoond kan worden.  Het chateau moest een levendige plaats worden waar liefhebbers van moderne kunst de kunstenaars konden ontmoeten.  Omdat in de regio verder weinig aandacht was voor de moderne kunst groeide deze plek al snel uit een ontmoetingscentrum voor een nationaal en internationaal publiek.  Regelmatig worden debatten met kunstenaars georganiseerd.


Aanrader: Het terras van de bijbehorende theesalon met een fenomenaal uitzicht!

 

Openingstijden

Voorjaar: Van maart tot half juni donderdag t/m zondag van 14.00 tot 19.00 uur.  Zomer: Juli-augustus woensdag t/m zondag van tot 14.00 tot 19.00 uur.  Najaar: September t/m november donderdag t/m zondag van 14.00 tot 19.00 uur.

 

Meer informatie: Fondation Salomon

Kunstroute in de Cévennes


Voor kunstliefhebbers, maar ook voor ‘gewone’ wandelaars is deze route een echte aanrader.

 

Charme

Het dal van Drobie, in de Cévennes, is zo’n typisch landelijk gebied waar alle Hollanders stiekem wel naartoe zouden willen emigreren. Kastanjebossen, olijfgaarden en wijngaarden wisselen elkaar af, en de dorpjes ogen er lieflijk en een tikkeltje verlaten. Om te zorgen dat de charme van de streek bewaard blijft, hebben de bewoners een mooi project bedacht: Sur le Sentier des Lauzes.

 

Kapelletjes

In het dal is een landelijke wandeling uitgezet over oude paden en weggetjes. De route loopt in een lus boven het dal; je doet er ongeveer 5 uur over. Het pad voert langs oude stenen bruggen, pittoreske herdershutjes (waarvan de dakpannen ‘lauzes’ genoemd worden), overwoekerde kapelletjes en verlaten molens. Dat alleen al zou genoeg zijn om de route aan te raden, maar er is meer...


Sculpturen

Regelmatig nodigen de bewoners hedendaagse kunstenaars uit om zich een tijdje in het Drobie-dal te vestigen. Vanuit een speciale atelierwoning kunnen ze zich laten inspireren door het typische landschap van de Cévennes. Als tegenprestatie maken de gasten een speciaal werk voor langs de route. Zo is de wandeling inmiddels een kunstroute geworden. Je komt tijdens je tocht langs sculpturen die speciaal voor die plek gemaakt zijn.


Hoogteverschil

Voor kunstliefhebbers, maar ook voor ‘gewone’ wandelaars is deze route een echte aanrader. Mijn advies: trek echt minstens vijf uur voor de wandeling uit, anders moet je je haasten aan het eind. In de dorpjes onderweg kun je pauzeren in een cafeetje. De route heeft niet veel hoogteverschil, maar trek wel goede wandelschoenen aan want de weggetjes en paden zijn soms erg rotsachtig.


>>>>>>>>Meer info

Het Paleis van Postbode Cheval in Hauterive


Op steenworp afstand van Valence, grenzend aan de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur, kunt u kennismaken met het befaamde ‘Palais Idéal du Facteur Cheval’, dat door André Malraux in 1969 werd geklasseerd als Historisch Monument. Het is een bezienswaardigheid die u echt niet mag missen tijdens uw reis door de regio Rhône-Alpes. Voor het Paleis van Postbode Cheval staat iedere bezoeker perplex. Geamuseerd, bewonderend, verbaasd maar nooit onverschillig, kijkt men naar dit unieke project. Gedurende dertig jaar heeft postbode Cheval, die van architectuur of metselwerk niets afwist en die nooit gereisd heeft, dit indrukwekkende paleis opgebouwd.


Het was een steen waarover hij gestruikeld was, die hem aan het denken zette. Zijn ideeën werden dromen en die dromen werden uiteindelijk omgezet in een concreet project. De stenen voor zijn bouwwerk bracht hij mee tijdens zijn ronde of ging hij zoeken in zijn vrije tijd. De mensen uit de streek verklaarden hem voor gek maar aangemoedigd door passanten zette hij de bouw voort van zijn ‘ideaal paleis’: hier een grot, daar een waterval, een grafsteen, gebeeldhouwde dieren, kolossale beelden, onvoorstelbare trappen.  Sommigen hadden kritiek op zijn werk, maar anderen, zoals Malraux en Picasso, zien in zijn realisatie een van de mooiste voorbeelden van ‘Art Brut’.


>>>>>>>>Meer info

Faure Museum Aix-les-Bains


Dit museum bezit de tweede grootste collectie werken van Rodin. Rodin, die met de bustes van Danielli, Carrie-Belleuse en Manon Lescaut het begin van zijn carriere markeerde. Zijn techniek was nauw verwant aan het impressionisme. Tussen 1896 en 1907 realiseerde Rodin drie vrouwenportretten in brons; "Pallas au Casque, een portret van Madame Russel, een portret van Madame Fenaille, de echtgenote van één van de grootste verzamelaars van het werk van Rodin, en een portret van Hanako, een Japanse actrice. Als hij bekender wordt, worden zijn portretten intiemer.

Tussen 1880 en 1917 maakt hij "De poort van de hel", geinspireerd door het goddelijke "La Divine Comédie" van Dante. Vele sculpturen maak deel uit van deze poort, sommigen werden zelfs zelfstandige werken.


Dokter Faure was een groot liefhebber van de mythische figuren van Rodin, zoals bijvoorbeel de drie Sirenes. Hij gaat over tot aankoop van twee van de Sirenes.

Rodin maakt nog meer; Roméo en Julliette, de kus en de Baadster. Die laatste geinspireerd door de XVIIIe eeuw, een tijd die Rodin zeer aan het hart lag. De sensualiteit van zijn werk is heel sterk.


>>>>>>>>Meer info

Het Aix-en-Provence van Paul Cézanne


Aix-en-Provence is onlosmakelijk verbonden met de schilder Paul Cézanne. Hij werd hier geboren, groeide er op en, na een periode waarin hij zijn geluk beproefde in Parijs, bracht hier zijn succesvolste jaren door. Zijn inspiratie vond hij in de directe omgeving van Aix, waarbij hij door het landschap trok en hierin een onuitputtelijke bron aantrof van vergezichten die vastgelegd moesten worden. Het onderwerp dat Cézanne mateloos fascineerde was de berg Sainte-Victoire, die op maar liefst 87 van zijn werken is afgebeeld. Als eerbetoon aan de schilder heeft de stad Aix-en-Provence - honderd jaar na zijn sterfdag in 1906 - een route aan hem gewijd, waarbij de bezoeker langs een aantal plaatsen wordt geleid die belangrijk waren in het leven van Paul Cézanne. Deze rondgang heet ‘Sur les pas de Cézanne’, ofwel ‘In de voetsporen van Cézanne’. Een boekje van de tocht is HIER te downloaden.


Aanraders in Aix-en-Provence in verband met Paul Cézanne

Het landgoed Jas de Bouffan: het familiehuis van Cézanne

Van 1859 tot 1899 woonde Cézanne op het familielandgoed Jas de Bouffan, gelegen op 2 km van het centrum van Aix-en-Provence. Hij was 20 jaar toen zijn vader deze voormalige bastide kocht. Het huis was omgeven door een park en keek uit op een laan met kastanjebomen. In 1885 richtte hij er een atelier in. Deze belangrijke plek, nauw verbonden met het werk van Cézanne, wordt ter gelegenheid van het Cézanne-jaar voor het eerst opengesteld voor het publiek.


De steengroeven van Bibémus: een openluchtmuseum

De steengroeven bevinden zich langs de wegen naar Le Tholonet en Vauvenargues. De groeven waren al vanaf de oudheid in exploitatie. In de 17e en 18e eeuw kwam hier het materiaal vandaan voor de gebouwen van Aix. Cézanne huurde hier een hut (foto rechts) waar hij veel van zijn doeken bewaarde.  De okerkleurige rotsen van Bibémus inspireerden hem tot het creëren van geometrische vormen De creaties die hieruit voortvloeiden maakten hem tot voorloper van het kubisme. Het landschap, ongeschonden door de tijd, doet bijna buitenaards aan. Een wandeling door de steengroeve  voert langs de plekken waar Cézanne de okerkleurige rotsen op doek heeft gezet en langs zijn hut, die nog steeds in goede staat verkeert.


Het atelier des Lauves: de werkplaats van de schilder

In 1901 liet Cézanne geheel volgens eigen plan een atelier bouwen langs de hellende weg van Les Lauves. In het atelier, dat open is voor het publiek, zijn allerlei attributen, zoals de schildersezel, penselen, verfpotten en voorwerpen die hij gebruikte voor zijn stillevens, tentoongesteld. In dit atelier maakte hij meesterwerken zoals de laatste Sainte-Victoire doeken en les Grandes Baigneuses.

Informatie: Atelier des Lauves

Tel.: +33 (0)4 42 21 06 53

9 avenue Paul Cézanne -13100 Aix-en-Provence

Website: www.atelier-cezanne.com


In de voetsporen van Cézanne

Een wandeltocht door het hart van Aix-en-Provence langs plaatsen waar de schilder heeft geleefd. De route staat aangegeven met de letter C en loopt van zijn geboortehuis tot aan zijn laatste woonadres: 23, rue Boulegon.

Informatie: Office de Tourisme d'Aix-en-Provence

Tel.: 33 (0)4 42 16 10 91

Website: www.aixenprovencetourism.com


Bron: Tout de France

Grot van Chauvet, nieuwe sensatie in de Ardèche

 

Onverwacht mooie rotstekeningen die veel ouder zijn dan Lascaux: Frankrijk is in de ban van de grot van Chauvet-Pont d’Arc die sinds voorjaar 2015 is geopend voor publiek.

 

Alleen al de ontdekking van de grot is spectaculair. Pas in 1994 zagen 3 Franse speleologen een paar kleine rode strepen op een steen in de buurt van Vallon-Pont-d’Arc in de Ardèche. Een leek was er vast aan voorbij gelopen, maar deze kenners zagen meteen dat ze iets belangrijks op het spoor waren. En inderdaad: achter een vele duizenden jaren geleden ingestorte rotswand, ontdekten ze enkele van de best bewaarde prehistorische muurschilderingen ter wereld.

 

Een mazzeltje voor de wetenschap is dat er in de tekeningen ook houtskool is gebruikt en niet alleen pigment. Daardoor konden de schilderingen van Chauvet-Pont d’Arc nauwkeurig worden gedateerd met C14-testen. De uitslag – 36.000 jaar oud! – zorgde voor consternatie.  Chauvet bleek namelijk 20.000 jaar eerder beschilderd te zijn dan Lascaux, waardoor diverse bestaande theorieën over kunst uit de steentijd en zelfs over de mentale capaciteiten van de oermens bijgesteld moesten worden.

 

De grot zelf is al mooi, met veel kristallen, druipstenen en rode- en okerkleurige aarde, maar de rode en zwarte muurschilderingen schijnen van ongekende kwaliteit te zijn. Vooral de enscenering is bijzonder: de schilders uit de oertijd lijken de toeschouwers door de afmetingen, kleuren en hoeveelheid van de tekeningen langzaam naar een hoofdzaal te voeren. Er zit bovendien veel ‘beweging’ in, van galoppeerde paarden, rennende bizons tot vechtende neushoorns.

 

Net als bij Lascaux in de Dordogne is ook  in de Ardèche besloten om een paar kilometer naast de originele grot een exacte kopie te maken, zodat de honderdenduizenden bezoekers die jaarlijks verwacht worden geen schade toebrengen aan de 36.000-jaar oude muurschilderingen. Het grote verschil met Lascaux II (al uit 1983) is echter dat deze kopie uit 2015, ‘La Caverne de Pont-d’Arc’, de modernste 3D-technieken gebruikt konden worden. En dat merk je met alle zintuigen: de temperatuur, luchtvochtigheid en zelfs de geuren van de echte grot zijn perfect nagemaakt.

 

Bron: Frankrijk.NL

Aiguille du Midi - de hoogste kabelbaan van Europa


Een bijzonder dagje in de vakantie vormt ongetwijfeld een tocht met de kabelbaan van Chamonix naar de top van de Aiguille du Midi. Het startpunt is bij Chamonix (1035 m) waar de téléphérique via de Plan d'Aiguilles (2317m) naar de noordelijke piek (3777 m) van de Aiguille du Midi gaat. Een loopbrug verbindt dit punt met de centrale piek, vanwaar een lift voert naar het spectaculaire panoramische uitzicht over het Mont Blancmassief op 3842 m, waar ook een lunchgelegenheid is met specialiteiten uit de Savoie.

 

De prachtige tocht tussen hemel en aarde duurt ongeveer 20 minuten met kabelbaan via de twee trajecten waarbij 2700 m wordt geklommen, de totale duur van het bezoek duurt gemiddeld 2,5 uur.  In augustus 2015 wordt het glazen terras weer geopend waarbij 'een stap in de leegte' kan worden gedaan op/boven een duizelingwekkende diepte van 1000 m.

Het wordt aanbevolen om warme kleding en een zonnebril te dragen en de tocht is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar(!)

 

Vervolgens kan de tocht nog worden uitgebreid met de Panoramic Mont Blanc Gondola naar Pointe Hellbronner in Italië over de gletsjer Glacier du Géant, een tocht van 20 minuten.


Bron: ToutdeFrance.nl

Joyeuse in de Ardèche


Tamme kastanje: broodboom van de Ardèche

Eéuwenlang was de tamme kastanje in al zijn variaties de voornaamste voedingsbron voor de arme mensen in de Ardèche. Nu onder andere het toerisme de streek een welvarender koers in hebben getrokken, blijft de dankbaarheid voor het product onverminderd van kracht. Die uit zich bijvoorbeeld in het Museum van de tamme kastanjes in Joyeuse en het kastanjepad in Ribes. Maar eveneens in een reeks (meerdaagse) feestelijkheden in oktober, waarbij traditioneel complete diners uit elementen van de kastanje zijn opgebouwd. En wat te denken van die heerlijke geglaceerde kastanjes. Eén waarschuwing slechts: pas op om de vingers er niet bij op te eten!


Joyeuse, een middeleeuws stadje, waar de hoeken zijn gevuld met stands die regionale producten omarmen, waar ook weer de kastanje in soorten en maten het voor het zeggen heeft, en de vrucht wordt bezongen en ge(min)streeld. Natuurlijk loop je hier binnen in het Museum van de Tamme Kastanjes (400 m²). Het is gevestigd in een 17e eeuws klooster van de Oratorianen, het historische centrum van dit charmante stadje. Het vertelt in woord en beeld de historie van de streek en de cultuur van de kastanje in de Cévennen. Naast uitgebreide botanische uitleg leert men hier alles over de teelt, toont het gereedschap voor het pellen van de bosvrucht en de juiste manier om de kastanjes te drogen. Verder: meubelen van kastanjehout (die uit een holle stam heten berie). In de oude eetzaal is de gereedschap-van-toen uitgestald: de wijnbouw, het kweken van zijderupsen, veeteelt, vlechtwerk en schoenmakerij.


In het aanpalende winkeltje zijn diverse producten, gemaakt van de kastanje, te koop. Kastanjejam, in vele variaties, paté met kastanje, peperkoek en noga met kastanjehoning, en likeur van tamme kastanjes waarmee het lokale apératief ‘lou castagnou' wordt gemaakt.

Boeken en tijdschriften over de kastanjeteelt, recepten enzovoort.. Verder: kastanjemeel met gekonfijte kastanjes.


De Sint Pieterskerk van Joyeuse wijst terug naar een 11e eeuwse kapel. Ze wordt in 1111 aan de abdij van Cluny geschonken en krijgt het karakter van een benedictijnse priorij, bediend door twee priesters. In 1618 verkrijgt de hertogin van Joyeuse van paus Paulus V de toelating tot het oprichten van de plaats als parochie en worden de kanunniken vervangen door de ‘Orde van het Oratorium'.


Wist u dat Art en France ook in Joyeuse gemaakt wordt? Op een steenworp afstand van het kastanjemuseum, in het hart van de Middeleeuwse stad.


Bron: ToutdeFrance.nl


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •