Aquitaine

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Aquitaine

Bezienswaardigheden, exposities, monumenten, natuur en nog veel meer!

Atlantische Oceaan


De hele westzijde van de Aquitaine wordt begrensd door de Atlantische Oceaan De streek profiteert van het zachte oceaanklimaat en de Golfstroom. De streek profiteert van het zachte oceaanklimaat en de Golfstroom.  250 Kilometer… Dit is de lengte van de Atlantische kust in Frankrijk! De Aquitaine heeft echt het meest uitgestrekte zandstrand van Europa. Hierbij kunnen we nog 500 extra kilometers optellen van de oevers van kleine en grote meren, en van de riviermonding.


U vertoeft overal te midden van opmerkelijke beschermde natuur met heel gevarieerde fauna en flora. Meerdere natuurreservaten zijn te bezoeken (ornithologisch park van Le Teich aan het Bassin van Arcachon, het natuurreservaat Les Marais d'Orx in het zuiden van Les Landes…). Het grote aantal natuurparken is overigens een heel belangrijke aantrekkingskracht van deze kuststrook met vele gezichten. Bassin van Arcachon, Ook een reeks grote meren ligt op enkele kilometers van zee.


Aquitaine bestaat uit de departementen Dordogne, Gironde, Landes, Lot et Garonne en Pyrénées Atlantiques. Aquitaine is een regio in Frankrijk waar veel Nederlanders op vakantie gaan, kamperen, een hotelletje in Bordeaux of een gezinsvakantie in een huisje, het kan allemaal. Het gebied heeft enorm veel te biede; rivieren, bergen, schitterende steden, pitoreske dorpjes en een prachtig kustgebied maken Aquitaine tot een heerlijke streek.


Bron: Tourisme Aquitaine

Bassin d'Arcachon


Een mooie vakantiebestemming is het gebied rond het Bassin d'Arcachon. Dit is een binnenzee met een oppervlakte van ca 250 km2 en staat in open verbinding met de Atlantische Oceaan.  De oestercultuur viert hier hoogtij en de plaatsjes rondom het bassin zijn in het hoogseizoen drukbezocht. In voor- en naseizoen is het hier heerlijk toeven. Verder vindt je er het hoogste duin van Europa.  Maar liefst 105 meter door het zand omhoog klauteren en je hebt een grandioos uitzicht. Voor de lekkerbekken is het vooral verse vis en natuurlijk de overheerlijke oesters uit het Bassin d'Arcachon. 

Deze regio staat ook bekend om de goede Foie Gras en Baskische produkten zoals de zoete Gateau Basque.


Les Landes ligt ten zuiden van het Bassin d'Arcachon en bevat ongeveer 106 km van de fijnste zandstranden waar het goed surfen is. Het departement is ruim 93.000 km groot en is daarmee een van de grootste van Frankrijk. Verder noemen we nog de ruim 600.000 hectare (aangeplant) bos. De hoofdstad is Mont-de-Marsan.


Bron: Frankrijk Vakantieland

Portalet, historisch fort in de Pyreneeën


Het Fort van Portalet, verstrengeld met de klif, richt zich op naar de hemel en kijkt uit over de vallei van Aspe. Het imposante gebouw met een geheel symmetrische architectuur is tussen 1840 en 1870 gebouwd, lang geleden dus!

 

Vroeger beschermde dit fort de route van de Col van Somport tegen Spaanse indringers. Ook was het een gevangenis en … een vakantiekolonie! Laat uw fantasie de vrije loop en maak een reis terug in de tijd tijdens de rondleiding waarin u deze bijzondere geschiedenis zult horen*.


Tip: de muren van het fort zijn volledig gemaakt van grijze steen en lijken haast op te gaan in de berg, dus houd uw ogen goed open om geen misstap te maken! Wandelschoenen, een pet, een lichte sweater en een flesje water zijn een must.


>>>>>>>>Meer info

De culturele hotspots van de Dordogne op een rij

 

De Dordogne heeft alles voor een culturele vakantie in Frankrijk. De prachtige omgeving staat bekend om klassieke bezienswaardigheden zoals de vele kastelen, prehistorische grotten en middeleeuwse stadjes. In dit artikel wordt je meegenomen naar de culturele hotspots van de Dordogne. Dus heb je nog geen vakantieplannen voor dit jaar, of wil je simpelweg wegdromen in Franse sferen, lees dan vooral verder!

 

Périgueux is de hoofdplaats van de Dordogne en officieel Ville d’Art et d’Histoire; een label toegekend aan gebieden met een hoge kwaliteit aan architectuur en kunst. Opvallend is vooral de archeologische locatie Vessuna: een museum dat een nederzetting uit de Gallo-Romeinse periode toont. Deze is overkapt met een glazen constructie, wat deze plek een historische en architectonische topper maakt. De toevoeging is ontworpen en gemaakt door de internationaal bekende Franse architect Jean Nouvel.  Rond de Rooms-katholieke Cathédrale St.-Front vind je het culturele centrum van Périgueux met smalle Middeleeuwse straatjes en een uitgebreid winkelgebied. De kathedraal is een indrukwekkend bouwwerk dat boven de daken van Perigueux uittorent. Genieten van de Franse keuken kan in een van de vele restaurants rond de kathedraal, zoals Hercule Poireau of L’Essentiel. Slaap je liever buiten Périgueux, volg dan de rivier de L’isle naar Château de Lalande, waar je ook heerlijk klassiek kunt eten.

 

Aan de noordzijde van de rivier Dordogne ligt het mooie plaatsje Bergerac. Het dorp ligt midden in het wijngebied en staat bekend om zijn mooie wijnen en tabak. Een van de drie musea in het stadje is dan ook het Tobaco museum.  Ten zuiden van dit rivierstadje staat het historische kasteel Chateau de Monbazillac, wat in de 16e eeuw bekend was om zijn wijnen. Tegenwoordig kun je er nog steeds wijnen proeven en de prachtig ingerichte kamers bezichtigen. De eerste verdieping staat geheel in het teken van kunst en toont onder andere werken van Albrecht Dürer, de Duitse Renaissance kunstenaar. Tevens is er een ruimte gereserveerd voor hedendaagse kunst.

 

Sarlat is volgens de anwb een van de mooist bewaard gebleven Middeleeuwse stadjes van Frankrijk. Het stadscentrum bestaat uit mooie Middeleeuwse huizen en elke woensdag is er een markt met lokale streekproducten. In het restaurant Papilles & Cie kun je terecht voor lokale gerechten met een Aziatische twist.  In het  van de stad staat het historische Manoir de Gisson. Dit indrukwekkende 13e eeuwse herenhuis bestaat uit twee gebouwen verbonden door een hexagonische trappentoren. Bij binnenkomst bevind je je in een heus cabinet de curiosités, of curiosa kabinet, die een collectie toont van objecten die in de renessaince periode nog van onbekende aard waren.

 

Of je nu voor een prachtige wijnvelden, de ontelbare kastelen of middeleeuwse setting naar de Dordogne gaat, als cultuurliefhebber kun je in deze streek je hart ophalen. Er zijn historische bezienswaardigheden, gezellige marktjes en talloze musea. De rijke geschiedenis van de Dordogne is niet te missen.

 

Bron: OnlineGalerie.nl

Sarlat, misschien wel het leukste stadje van de Dordogne


arlat, sinds 1965 officieel Sarlat-la-Canéda, is de hoofdstad van de streek Périgord noir en de laatste paar decennia opgeleefd van ingedut slaapstadje tot het bruisende hart van de Dordogne. Jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen, vooral voor de traditionele markt, de vele historische monumenten en de karakteristieke sfeer die er in het middeleeuwse stadje heerst.


Met dank aan enkele maatregelen van de overheid werd halverwege de jaren ’60 het stof van de honderden jaren oude daken en muren van historische panden afgeblazen en konden diverse gebouwen gerestaureerd worden. Toen aan het begin van de eeuwwisseling ook een van de bekendste ex-inwoners van het stadje zich met de oude gebouwen ging bemoeien zette de stad definitief de weg omhoog in. Architect Jean Nouvel verbouwde de uit de 14e eeuw stammende Église Sainte-Marie, die na de Franse Revolutie in onbruik was geraakt, en maakte er een overdekte markt van waar lokale producenten hun traditionele waar aanbieden – jawel, die Markthal in Rotterdam is eigenlijk helemaal niet zo origineel..


Twee jaar geleden werd ook nog eens Jean Nouvels laatste idee ten uitvoer gebracht: sindsdien kun je in de oude klokkentoren met een liftje omhoog en heb je vanaf daar een magnifiek uitzicht over de daken van het schilderachtige stadje.


Op het plein voor het kerkje, Place de la Liberté, wordt elke zaterdag de traditionele markt gehouden. Maar de markt in het kerkje is zelfs elke dag geopend, afgezien van de donderdag buiten het seizoen.


In Sarlat tref je verder een groot aantal ware stadspaleisjes uit de Renaissance. Zo is er bijvoorbeeld het prachtige Maison de la Boétie, waar de Franse dichter Étienne de la Boétie geboren is. Maar ook het L’hôtel de Maleville mag er zijn, of het Manoir de Gisson. En dat zijn dan alleen nog maar de huizen die zijn opengesteld voor publiek, er zijn in Sarlat ook vele grootse middeleeuwse huizen in privébezit, waarvan je de inrichting en grandeur alleen maar kunt raden aan de hand van de façade.


Al die toeristen maken Sarlat overigens in het hoogseizoen wel tot een druk stadje. Probeer dan niet met de auto tot op het marktplein te komen, maar parkeer hem net buiten de stad en maak gebruik van de ‘navette’ die ’s zomers de toeristen vanaf de parkeerplaats naar het centrum brengt.


Bron: FrankrijkPuur.nl

Les Jardins du Manoir d’Eyrignac


Tuinen zijn in het algemeen, maar zeker in de Dordogne een feest om te bezoeken. Dit geldt in grote mate voor Les Jardins du Manoir d’Eyrignac in Salignac, gelegen in het hart van de Périgord Noir, in de buurt van Sarlat. Deze tuinen zijn qua oppervlakte niet heel groot, maar het zijn wel échte Franse tuinen met een mooie indeling en in strakke, geometrische vormen. Het geheel bestaat voornamelijk uit niet-bladverliezende planten als taxus, buxus, haagbeuk en cipressen, waardoor het park het gehele jaar door te bezoeken is.

 

Het landhuis (manoir) en de bijbehorende tuinen zijn al meer dan 500 jaar in handen van dezelfde familie. Reeds in een ver verleden had de tuin faam verworven, het verval kwam in de loop der tijd. Zo'n veertig jaar geleden echter heeft men de spa ter hand genomen en de tuin in oude luister hersteld op basis van oude gegevens. De ontwerpen, tekeningen en schilderijen uit de17e eeuw dienden als voorbeeld om de oorspronkelijke tuinen in ere te herstellen. Het resultaat is dan ook indrukwekkend.

 

De nieuwe rozentuin creëert een poëtische luchtigheid in het geheel van de tuin. In principe zijn de tuinen het gehele jaar geopend. De paden zijn goed te bewandelen, ook voor gehandicapten.


Bron: ToutdeFrance.nl

Betoverende bastidedorpen in de Aquitaine


Ken jij de mooie stadjes van het Zuidwesten van Frankrijk? In de departementen Lot-et-Garonne en Dordogne vind je veel middeleeuwse ‘bastides’ met prachtige dorpskernen en een opvallend stratenplan. Wat zijn de mooiste? En hoe zijn ze ontstaan?


Wie dacht dat het in de middeleeuwen een ongeorganiseerde bende was in Europa komt soms bedrogen uit. Reis maar eens af naar het Zuidwesten van Frankrijk en bezoek een of meerdere van de bijna 400 dorpen en steden die zo tussen 1220 en 1370 zijn ontstaan onder de heerschappij van de Franse en Engelse koningen. De zogenaamde bastiden.


Monflanquin, Villeréal, Castillonès, Pujols, Penne d’Agenais, Monpazier, Beaumont, Eymet en Villeneuve-sur-Lot. Dit zijn slechts enkele van de honderden charmante plaatsen die je op La Route des Bastides kunt tegenkomen. Het zijn net plaatjes uit een tijdschrift. Uber-Franse dorpjes, waar de tijd soms nog echt even stilstaat. Als vakantieganger flaneer je er door smalle steegjes, brand je een kaarsje in de stille kerk of drink je een kop koffie onder de arcades van het oude marktplein. Dit is vakantie! Tegelijkertijd ben je je misschien niet bewust van de rijke geschiedenis van de plek waar je bent. Maar in het geval van de bastiden die absoluut de moeite waard.


>>>>>>>>Meer info

La Cité du Vin


In de Franse stad Bordeaux is La Cité du Vin geopend, een heus wijpretpark annex kenniscentrum omtrent wijn, haar cultuur en geschiedenis. Het werd ontworpen door de architecten Anouk Legendre en Nicolas Desmazières van het Parijse bureau XTU.


Het glanzend gebouw situeert zich tussen het stadscentrum en oevers van de rivier Garonne. Het telt tien verdiepingen, is 55 meter hoog en kostte ruim 81 miljoen euro. De gevel bestaat uit gezeefdrukte glazen panelen en geperforeerde, uit regenboogkleuren bestaande gelakte aluminiumen vlakken.


Bezoekers kunnen er een reis ondernemen die een aanvang neemt in de Oudheid en eindigt op de dag van vandaag, van de schrale grond van Mesopotamië tot aan de baai van San Francisco...


La Cité du Vin wordt gerund door de Fondation pour la Culture et les Civilisations du Vin, een stichting die in 2014 werd opgericht. 


www.laciteduvin.com


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •