Deev Vanorbeek

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Deev Vanorbeek

 

Deev Vanorbeek woont in de Franse Lot-et-Garonne en is autodidact.   Hij maakt sculpturen van metaal, gelaste beelden en beelden van ijzerdraad.   Hij is  iemand die houdt van de natuur en de mooie dingen erin. Hij probeert er zoveel mogelijk respectvol mee om te gaan, vandaar ook zijn ode aan de insekten en het feit dat zijn sculpturen zijn gemaakt met recyclage-metaal.   Hij heeft een sterke drang om alleen te werken, zonder baas en zonder slaaf.

 

Metaal spreekt tot Deev!

Een eerste keer dat metaal tot Deev Vanorbeek spreekt, word hij er als een magneet tot aangetrokken. Het is onmogelijk hier aan te weerstaan.


Hij kan ergens rustig aan het wandelen zijn of aan het rijden zijn in de auto, wanneer hij plots met een onwisbare zekerheid voelt, dat er in de buurt achtergelaten en afgedankt ijzer op hem wacht. Het wil door Deev gevonden worden. En hij vindt het altijd.  Terwijl hij dan de schoonheid van het gevonden metaal aanschouwt, spreekt het hem nogmaals toe, het vertelt hem hoe hij het moet bewerken en vormgeven tot een kunstwerk waarvan iedereen kan genieten.


Het grootste plezier in zijn werk bestaat eruit om wat op een eerste zicht een waardeloos stuk ijzer lijkt, te verwerken tot het kunstwerk dat het feitelijk is. Dit is Deev's manier om respect te tonen voor het metaal.  De rode draad door zijn werk is recyclage. Als hij mocht, dan vervormde hij al het afvalmetaal dat hij op een oudijzerkerkhof vond zodanig, dat het geheel een museum van hedendaagse kunst wordt. Alleen al bij deze gedachte begint Deev's hart sneller te kloppen.


Deev Vanorbeek's werk is de laatste tien jaar erg geëvolueerd in verschillende richtingen, maar was oorspronkelijk geinspireerd op insecten. Op eenzelfde manier als waarop hij bewogen raakt door die fijne schepseltjes, die soms delikaat maar toch zo krachtig overkomen, geniet hij van de intrigerende, ingewikkelde details van metaal.  Als hij insecten tot leven breng via zijn sculpturen, dan doet hij dat met alle respect die ze verdienen. Menig toeschouwer is de schoonheid in insecten gaan bewonderen nadat ze zijn sculpturen hadden gezien. Ze vertelden dat ze niet langer zo maar spontaan insecten dood trapten op hun weg. Dit is het mooiste compliment dat hij voor zijn werk kon krijgen.

 

Veel van zijn hedendaagse werk krijgt een abstracte vorm die veelal geinspireerd blijft op de natuurlijke wereld.

Kijk naar een van zijn draadabstracten en je zal er een mierenachterwerk in herkennen, kijk naar een ander en het zal je doen denken aan een zwerm bijen.  Hoe dan ook, hoewel hij zich vandaag de dag meer naar het abstracte richt, blijft hij enthousiast insectensculpturen maken wanneer er iemand daar om vraagt. Deev beschouwt het als een voorrecht dit te mogen doen, in naam van het insect en in naam van het metaal.


Wat hij met zekerheid weet is dat ijzer, staal, alle metaalvormen goed aanvoelen in zijn handen. Mensen vragen hem  waar hij zijn ideeën vandaan haalt?  Zijn antwoord is eenvoudig, hij heeft geen ideeën nodig, hij heeft metaal nodig.  Wanneer Deev het metaal ziet, laat hij het tot zich spreken, hij laat zich dirigeren, dan komt het idee vanzelf.


Bekijk het fotoboek van Deev. Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Deev werkt niet in opdracht.  U kunt een bericht voor Deev achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


Het atelier van Deev is op afspraak geopend: Château de Lagravade, Lieu-dit Lagravade, 47390 Layrac. Tel: 07-81.68.66.88.  U kunt tevens een bezoek brengen aan de kasteeltuinen waar de beelden van Deev te zien zijn.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •