Divers

Boetseren bij Le Moulin Haute Serre Creuse La France


Boetseren: vertel je verhaal in klei

Boetseren in klei is als schetsen met potlood op papier. Het is een snelle, vaak spontane manier van werken met een mooi resultaat. In deze Boetseerweek werk je toe naar een resultaat waarin je in een persoonlijke stijl van boetseren en het maken van een beeld wordt begeleid door kunstenaar Toine Dekkers.


Toine woont en werkt dicht bij Bourgondisch Maastricht waar hij aan de Stadsacademie is opgeleid tot beeldend kunstenaar. Hij maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Zijn eigenzinnige beeldtaal is te lezen in beelden, tekeningen, schilderijen en cartoons. De kracht en robuustheid van paarden en stieren gevangen in brons zijn kenmerkend voor zijn werk. Toine is een levenskunstenaar die op zijn motor vele reizen heeft gemaakt.


In deze week besteedt Toine ook aandacht aan het boetseren in was en het maken van een eenvoudige gipsen mal, wat op zich al een uitgebreide les is. Behalve het basismateriaal klei en was kunnen er ook andere elementen toegevoegd worden. Zo kunnen voorwerpen uit de natuur of uit je persoonlijke verleden, denk aan betekenisvol speelgoed uit je jeugd, een rol gaan spelen in het beeld. Veel is mogelijk. Het maken van een beeld wordt zo als het schrijven van een persoonlijk verhaal.

Toine geeft ook tekenles aan cursisten die graag willen schetsen.


Toine sluit de week af met een bespreking van verschillende beeldhouwers en hun technieken aan de hand van kunstboeken  die Toine meeneemt. Tevens exposeren de cursisten hun creaties op een mooie plek onder het genot van een drankje.


>>>>>>>>Meer info

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Overige Cursussen

Een workshop bij edelsmid Roland Scheffers


In zijn atelier in Espère geeft kunstenaar Roland Scheffers ook workshops:

Een workshop van een week (40 uur) waarbij afhankelijk van het ontwerp diverse technieken aan bod komen. U hoeft daarvoor geen kennis van zaken te hebben, Roland zal u inwijden in de geheimen van het edelsmeden. 


U deelt uw week zelf in; wanneer u in het atelier bezig wilt zijn, wanneer u een uitstapje wilt maken, wanneer u van het zwembad gebruik wilt maken.  Tijdens deze week kunt u verblijven in het huis van de kunstenaar. U slaapt in een kamer voor 2 personen met badkamer.  Kosten €300 inclusief alle maaltijden en drankjes.


Ook als uw partner geen sieraad gaat maken, kan die natuurlijk bij ons logeren. Deze week biedt u ook de mogelijkheid om samen uw trouwringen te komen smeden.  Een bijzondere manier om een creatieve met een ontspannen vakantie te combineren en met een uniek zelfontworpen en zelfgemaakt sieraad naar huis te gaan.


Andere mogelijkheden: Een twee-daagse workshop van 10.00 – 17.00 uur inclusief een echte Franse lunch met wijn kost €75 p.p. vanaf 2 personen.  Een oriëntatiedag van 10.00 – 17.00 uur met echte Franse lunch en wijn kost €40 p.p. vanaf 2 personen.


TIP: neem oude sieraden mee die niet meer gedragen worden. Van het goud of zilver kan een nieuw sieraad gemaakt worden.


>>>>>>>>Meer info

Mozaieken met Art en France kunstenaar Mirjam Bijvank


Alvorens er begonnen wordt met een mozaiek, zal er eerst aandacht besteed worden aan het ontwerp. Vervolgens worden de kleuren op elkaar afgestemd. Als je enige teken- of schildervaardigheid hebt zal dat goed van pas komen, maar is niet vereist. Gestreefd wordt dat je met hulp van Mirjam, zoveel mogelijk je eigen idee ontplooit, zodat het een origineel en persoonlijke creatie wordt.

Er kan gewerkt worden met tegels, serviesgoed en glas.


Gratis mozaiekcursus

voor mensen die graag mee willen werken aan een mozaïek op de muren van de hal van het voormalige klooster van Droiteval. Ervaring met mozaiek is niet vereist, maar een artistiek inzicht wel gewenst. Er wordt niet gewerkt volgens een vast patroon. Maar je laat je leiden door een aantal basisideeen en wat er al door Mirjam en haar leerlingen is gecreeerd.  De cursus is gratis, je betaalt alleen je verblijf.


>>>>>>>>Meer info

Zingen zonder grenzen


Zingen vanuit je gevoel en vanuit je hart. Om zelf geraakt te worden en anderen te raken.


Voor iedereen die van zingen houdt

Vind je het fijn om te zingen puur voor je plezier en aandacht te besteden aan hoe je vrijer kunt  zingen? Ada van Egdom en Miriam Stern willen dat  mogelijk maken tijdens een ontspannen en vrolijke week.


Zang

Tijdens deze cursus zingen we wereldmuziek die is uitgezocht op eenvoud en schoonheid. Moeilijke teksten laten we achterwegen, zodat we direct met plezier en passie kunnen zingen. Taizé, de Balkan, Zuid Afrika; we gaan de grens over! Slaapliedjes, religieuse liederen, Jiddische liederen, en nog veel meer.  Je hoeft geen notenschrift te kennen. We zingen niet alleen grenzeloos, maar ook moeiteloos. Spelenderwijs leren we de liederen. Er is ruimte voor solozang en improvisatie, maar niks moet.


Aandacht om vrijer te kunnen zingen

Naast het zingen gaan we kijken hoe je zonder grenzen kunt zingen vanuit jezelf. Onder andere via ontspanningsoefeningen, meditaties, visualisaties en andere verrassende oefeningen ervaar je wat jou helpt om vrijuit je stem te laten klinken. Je ontdekt hoe je eventuele belemmeringen  kunt veranderen in wat jou ondersteunt om vrijer te kunnen zingen. We stemmen het programma onderling op elkaar af en op de groep.


L’Huy Préau

Het landgoed Préau ligt midden in de prachtige natuur van de Morvan. Je wordt dagelijks culinair verwend en slaapt in een riddertent of een persoonlijk ingerichte kamer. Er is ook tijd om te zwemmen in het meer of dromerig voor je uit te kijken naar de paarden van Préau. Een boek te lezen onder een oude eik, of een wandeling te maken.


>>>>>>>>Meer info

Diverse workshops in Frankrijk bij Art en France kunstenaars Nanda van Alebeek


Tuinbeeld maken van cellenbetonblokken

Het materiaal dat we gebruiken is in iedere bouwmarkt te koop en het is rlatief goedkoop. Mensen die mijn workshop hebben gevolgd kunnen volop zelf aan de slag. het is een materiaal waarmee je op een heerlijk ontspannen manier kunt werken. In de workshop komen aspecten aan bod als gereedschappen, technieken, afwerking en verdere bewerkbaarheid van het materiaal zoals bijvoorbeeld beschilderen.


Werken met textiel

In deze workshop maken we figuurtjes met textiel en ijzerdraad. Hier werken we in combinatie met cellenbeton zodat dit samen een kunstobject vormt.


Maskers maken

De maskers worden gemaakt van verschillende materialen zoals papier maché, textiel, gipsverband. Dit kan een decoratiemasker zijn of een speelmasker. Ze worden daarna beschilderd of bewerkt met andere materialen.


>>>>>>>>Meer info

Hout – en lino snede workshops in Frankrijk


In zijn atelier in Frankrijk geeft Peter Wortel al geruime jaren op een ontspannen manier workshops. Hout – en lino snede workshops voor zowel beginners als gevorderden. Hout – en lino snede zijn hoogdruk technieken, waarbij op een plank of een stuk linoleum een afbeelding wordt getekend. Vervolgens worden er met beitels en messen delen weggehaald, waarna de overgebleven vlakken worden ingerold met inkt. Met een ronde schijf of een lepel wordt uw afbeelding op papier gedrukt.

Er wordt geen pers gebruikt, zodat iedereen dit ook thuis kan uitproberen.


In 4 lessen van 2,5 uur per keer wordt U begeleid in het maken van een zwart-wit en een kleuren prent. Er wordt gewerkt in kleine groepen om te zorgen voor individuele aandacht. De kosten van de workshops bedragen 95 euro, inclusief materiaal, koffie en thee. De data zijn in overleg. De lessen kunnen zowel overdag als ‘s avonds worden gegeven. Een groep moet minimaal uit 4 personen bestaan.


Peter Wortel is beeldend kunstenaar. Hij heeft zowel in het binnen- als het buitenland ruime ervaring in het geven van workshops.


>>>>>>>>Meer info

Workshops Creatief Schrijven


Schrijven kan een creatieve uitlaatklep zijn en een manier om ruimte te scheppen in het hoofd en het hart. Schrijven kan altijd en overal gedaan worden, falen is onmogelijk. Schrijven is bevrijdend en ontspannend.


Zin om dit zelf te ervaren? Charlotte van Zwol kan in Frankrijk (departement La Creuse, regio Limousin) een workshop creatief schrijven verzorgen op locatie voor groepen (familie, vrienden, collega's). Tijdens de workshop gaan de deelnemers individueel of in groepjes aan het werk met  creatieve schrijfoefeningen gebaseerd op verschillende thema's. Ook aan dichten wordt aandacht besteed.       

                                                                                                                                             

Iedereen kan meedoen, ook de mensen die tot nu toe alleen maar ervaring hebben met het schrijven van zakelijke teksten.  Na iedere oefening lezen de deelnemers hun eindresultaat voor aan de groep en is er ruimte voor feedback. Stimulerend en leerzaam!


Een workshop van 1 dag bestaat uit 2 dagdelen van 2,5 uur. Voor het benodigde schrijfmateriaal (papier en schrijfgerei) wordt gezorgd; dit is bij de prijs inbegrepen.                                                                     

Het minimum aantal deelnemers voor deze workshop is 5 personen. Het maximum aantal deelnemers is 10 personen.  Voor een groep van 5 tot 10 personen geldt een prijs van € 30,- per persoon per dag.


Creuse Creatief/Charlotte van Zwol

1 La Cluzelière

23600 Toulx Ste Croix

0033555658780/0033648433424

mail: charlottevanzwol@gmail.com

FB: Creuse Creatief

www.creusecreatief.fr

De pracht van smeltend glas


Onder begeleiding van glas kunstenares Anjo Brohm  5 dagen aan de slag met glas aan de brander.


Voor beginners: Kennis maken met allerlei technieken die al tijdens de eerste dag kralen tot resultaat hebben. Elke dag gaan we een stap verder om je vaardigheden te verfijnen zodat je al doende in korte tijd de voeling met het glas krijgt waardoor je kunt gaan spelen en je eigen creativiteit tot uiting kunt brengen in je werk.


Voor gevorderden: We pakken de draad op jou niveau op en werken verder aan technieken, je verbreedt al doende de mogelijkheden om het glas naar je hand te zetten bij het, toepassen van delicate decoraties, uit losse onderdelen opbouwen enz.


Heerlijk geïnspireerd door de mooie omgeving en aangename sferen de kleuren laten sprankelen ! Iedereen wordt dus op zijn of haar eigen niveau begeleid zodat je in deze cursus echt heel veel kan leren en maken.


De ervaring leert dat het fijn is om lekker wat uren aan een stuk door te werken, dan zit je er echt in dus in principe werken we van 9.00 tot 13.00 waarna een welverdiende lunch goed zal vallen. Dit betekent dat er in de middag tijd is voor de omgeving, cultuur, zwemmen, niksen enz. of…


Voor velen is het zo “verslavend” fijn om te glassen dat het natuurlijk ook in overleg mogelijk is om af en toe verder te werken aan je skills.


Het gebruik van gas, glas alle andere materialen en gebruik gereedschappen is inbegrepen tijdens de standaard cursus uren.


>>>>>>>>Meer info

Beleef uw creatieve droom met Art en France kunstenaar Corrie Vollering!


Hallo!  U bent een periode vrij tijdens de winter.....omdat de tuin slaapt, de familie thuis blijft en u geen gasten hoeft te ontvangen die blijven slapen of eten....?  Dan wordt het tijd voor uw creativiteit...!  U heeft al lang een droom om eens te leren boetseren of een lino-gravure te maken of om te  schilderen ….of ….wat u maar wilt...?  Het jaar 2017 is het jaar om uw droom te verwezelijken!


U bent van harte welkom in mijn atelier om uw creatieve droom uit te leven....

Mijn naam is Corrie Vollering en ik maak keramische en houten beelden, schilder en maak linogravures.  Ik ben lid van de internationale kunstenaarsgroep “Morvan Artistique” en wij organiseren jaarlijks exposities.  De deuren van mijn atelier staan elke woensdagmiddag open vanaf 14.30uur tot 17.00uur.  U wordt verwelkomd met thee en koek.  De eerste woensdagmiddag zal 11 januari 2017 plaatsvinden.  In Villars, 58110 Saint Péreuse.


Inschrijven:

Wanneer u geïnteresseerd bent kunt u mij bellen of mailen met al uw vragen.  U dient zich op te geven voor januari 2017 via 03-86.84.40.96. of 07-80.33.33.79.  Of per mail: c.vollering@orange.fr Men betaalt 15€ per middag, materiaal inclusief ( behalve wat duurder materiaal waar een kleine bijdrage voor wordt gevraagd).  De cursus eindigt eind april......wanneer uw tuin weer ontwaakt....  U bent van harte welkom!

Glascursus bij Henk en Hans van Jaroverre


De cursussen zijn praktijkgericht met veel praktijkoefeningen met als doel: overdracht van de technieken. We geven ook een boost aan uw creativiteit. Lessen onder begeleidng van ervaren glazeniers. Lessen worden gegeven in het atelier, de beste omgeving om ervaring op te doen. Het zijn intensieve, doch ontspannen cursussen en uitermate geschikt om het ambacht te leren en om zelf verder te gaan. Vele cursisten gingen u reeds voor.


De privécursussen:


-Traditioneel Glas-in-lood (duur 35 uur of 5 dagen)

-Traditioneel Brandschilderen (duur 35 uur of 5 dagen)

-Cursus Fusing (duur 35 uur of 5 dagen)

-Cursus Casting (4 dagen)

-Jaro's Kennismakingsstage. Duur 35 uur of 5 dagen of duur 24 uur in 3 dagen.

Een eerste kennismaking met glas tw: glas in lood, fusing en brandschilderen.

Onze cursussen staan erg goed bekend bij zowel professionele ateliers als bij de glasliefhebbers (waarvan er een aantal nu op het professionele vlak verder zijn gegaan).


Jaroverre atelier is gevestigd in Andelaroche in een oude, maar totaal gerestaureerde smidse uit de 19e eeuw. Op hetzelfde terrein staan drie andere huizen en een grote schuur met nog een aantal dependances. Een huis wordt momenteel gerestaureerd en is geschikt voor overnachtingen voor cusisten.


Het atelier heeft een aangename sfeer, het is een licht en ruim atelier met alle apparatuur voor de bewerking van glas. Neem ook deel aan het glasproces. Want wat is er mooier dan iets te creëren? En aan het eind van de cursus gaat iedere deelnemer naar huis met hun eigen gemaakt werkstuk(ken).


Jaroverre heeft ook workshops voor groepjes bijvoorbeeld voor bedrijven en/of een vriendenweekend, familiebijeenkomst etc. Fusen (duur vanaf ½ dag). Prijzen op aanvraag.


>>>>>>>>Meer info

Workshops door Ellès Kattar


Atelier Voluté is de kunstafdeling van “Volute , Vereniging voor de ontwikkeling van kunst, cultuur en toerisme”. Deze Franse vereniging is in 2001 opgezet om creatieve en educatieve activiteiten te combineren.


Atelier VOLUTE organiseert workshops voor kinderen en volwassenen, en werkt ook samen met bedrijven en andere instellingen tijdens kunstprojecten. Voor meer informatie kunt u per mail of telefoon contact met mij opnemen en ook de andere rubrieken raadplegen. Bezoek aan het Atelier Volute mogelijk op afspraak.


Workshops:


- kunst voor kids: In kleine groepjes (max. 7) leren de kinderen omgaan met de basiselement van de kunst (vorm, kleur, materie, compositie) en maken ze zich enkele technieken eigen. Het accent ligt op de persoonlijke creatieve ontwikkeling van het kind.


- coaching van personen die zich voorbereiden op een toelatingsexamen of persoonlijke begeleiding bij het creatieve proces.


>>>>>>>>Meer info

Workshop "Ontmoet je ware natuur", met creatief therapeute Angela Evers


Beeldend werken zet ons denken en voelen in beweging op een manier die andere aspecten van onze persoonlijkheid aan het licht brengt. Deze workshop is bedoeld om door creativiteit letterlijk en figuurlijk vorm te geven aan ons gevoelsleven, aan wie we zijn. Gebruik makend van de intelligentie van handen, lichaam en intuitie, openen we een andere, een poetische blik op onszelf. De sessies gaan over de vraag "Wie ik ben, of wie denk ik te (moeten) zijn"… met alle verassingen van dien !


Plakken, schilderen, textiel, schrijven, driedimensionaal vormen met elementen uit de natuur, vergangbare creaties, zullen deel uitmaken van deze ervaringen. Het creatieve proces, spelen met mogelijkheden zoals kinderen dat spontaan kunnen, staat boven het plastische resultaat.


Om deel te nemen is er dan ook geen ervaring nodig in de zin van iets al kunnen(tekenen, schilderen, boetseren), behalve een flinke doses nieuwsgierigheid en loslaten van controle…....    Een beetje Frans kunnen praten is daarentegen wel handig! Angela is helemaal bilangual. 


De sessies vinden plaats van maandagochtend t/m donderdag, van 10 uur tot 13 uur, waarna we genieten van een lunch onder de pergola. Daarna kan iedereen kiezen voor lekker luieren in de zon, een stille wandeling in de bergen, buiten schilderen of een Franse sièste…  en de indrukken van de ochtendsessie een plaats geven. Tegen 5 uur s’ middags komen we weer bij elkaar terug in de groep, waar tijd zal zijn voor mondelinge uitwisseling en/of schrijven, over  "hoe en wat" er gemaakt is, en de de daarmee eventuele samenhangende emotionele bevindingen en inzichten…  Het delen met groepsgenoten geeft een extra dimensie aan ieders individuele beleving, aan het onderzoeken en openbaren van onze ware natuur…


>>>>>>>>Meer info

Workshops Glasfusen met Mercedes Choufoer


Tijdens deze workshop van 1 dag ga je enkele unieke sieraden ( hangers, ringen) maken van samengesmolten glas in leuke vrolijke kleurtjes.   Lekker creatief en reuze spannend. Het idee voor een feestje met vriendinnen. En je gaat naar huis met 3 sieraden.


Prijs: € 49,-  Inclusief alle materialen, koffie, thee en frisdrank /wijntje.

Minimum aantal deelneemsters : 4   


Start om 9h15 – 17h30 einde.

Lunch in overleg in restaurant dichtbij of picknick terplaatse, niet inbegrepen bij de prijs.  Data: in overleg op een dinsdag, donderdag of zaterdag.


Happy Womens Club  – Montolza Prosperity, Les Bordes basses, 46250 Marminiac.  Tel: 0033.565.214192.  montolzabizz@gmail.com


>>>>>>>>Meer info

Workshops Mindful & Creatief genieten in Frankrijk met Mercedes Choufoer


Stel je eens voor: je staat in het weidse groene heuvellandschap, je hoort de stilte en ervaart de sensatie van een vleugje zwoele wind over je armen, benen en door je haren.  Je komt terug in de natuur, weg van de herrie en de stank. Geen auto’s, radio’s Niets dan vogeltjes en geritsel in de bomen. Je ontmoet wellicht enkele van de vele herten die hier rondlopen. ’s Nachts het geluid van de uilen onder de sterrenhemel met triljoenen sterren. Nog nooit heb je zóveel sterren kunnen zien!


Mindfulness, het besef van in het NU leven, dat ontdek je hier.


En vanuit dat gezichtspunt en opgeladen met frisse energie in je lichaam mag je gaan schilderen wat je ziet of wat je voelt. Dat is kunst, jouw unieke creatie en jouw kunst. Voortgekomen uit de hervonden stilte in jezelf. Dat is op zich al een kunst!

Ik help je jouw creativiteit te ontwikkelen. Deze workshops geven je een nieuwe kijk op het landschap om je heen.


Voortaan ervaar je de wereld anders en ontdek je meer schoonheid, ook in jezelf.

Lees uitgebreid over deze kans op leuke en ontspannende stap uit je comfort zône!


Happy Womens Club  – Montolza Prosperity, Les Bordes basses, 46250 Marminiac.  Tel: 0033.565.214192.  montolzabizz@gmail.com


>>>>>>>>Meer info


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •