Carla Kleekamp

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Carla Kleekamp

 

Schilder en graficus Carla Kleekamp woont en werkt in Nederland en in Frankrijk. Zij werd geboren in Den Haag en volgt een grafische opleiding aan het Cultureel Centrum 'de Vaart' in Hilversum. Daarna krijgt zij nog vijf jaar privé-les in de oude Chinese aquarel techniek, sumi-e en nijimi, van de Chinese leraar Lai Fung.  Haar werk bestaat uit etsen, collages, aquarellen en tekeningen. De meeste thema's in haar werk betreffen de voortdurende onderdrukking en uitputting van de natuur door de mens.  Zowel in grafiek als in tekenen blijft de zuivere lijn voor Carla het belangrijkste middel. Zoals de oude Chinese schilders, probeert zij haar lijnen een eigen dynamiek en ritme te geven en speelt de leegte een belangrijke rol.


De lessen van een Chinese leraar en een beurs voor een bezoek aan Japan hebben Carla sterk gestimuleerd. In haar werk speelt de vraag naar het waarheidsgehalte van de beelden, van de werkelijkheid en van de taal een grote rol. Het is een voortdurend zoeken om naast de gangbare interpretatie van de thema's die haar bezighouden, haar eigen visie in beelden tot uitdrukking te brengen. Welke waarden, die van haarzelf en van anderen, bepalen onze interpretatie van de werkelijkheid? De menselijke maat wordt bepaald door belangen: de consequenties hiervan probeert zij in haar werk tot uitdrukking te brengen.


Carla organiseerde en heeft deelgenomen aan nationale en internationale tentoonstellingen; deelname aan Biennales in Nederland en Slowénië.  In 1992 kreeg zij een beurs voor Japan. Ook organiseerde zij uitwisselingen van tentoonstellingen, o.a. naar Siberië via uitnodiging van het Ministerie van Cultuur van Krasnoyarsk.


Enkele uitspraken over het werk van Carla:                             


Ad van der Blom (Hedendaagse Prentkunst in Nederland, Elsevier 1984): De stijlmiddelen van deze kunstenares behoren tot het realisme maar haar inhouden onttrekken zich hieraan regelmatig.                                                                       


Frans Duister (Kunstbeeld 4/95): De oorspronkelijke fijnzinnigheid, zoals die in de loop van de geschiedenis zich heeft gemanifesteerd in de Oosterse prentkunst en die om verschillende redenen ver af staat van wat er in onze reproduktie-maatschappij te kijk wordt aangeboden, heeft in het werk van de grafische kunstenares Carla Kleekamp nieuwe kansen gekregen. In zekere zin is haar werkwijze te vergelijken met die van de Chinese en Japanse prentenmakers die in de loop van vele eeuwen binnen een grootse traditie werkten.  Haar prentkunst beweegt zich tussen Oost en West, door vele lijnen verbonden met het moderne leven.

Bekijk het fotoboek van Carla. Hier kunt u zien welke van haar werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Carla werkt in opdracht.  U kunt een bericht voor Carla achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan haar eigen site.


De ateliers van Carla zijn uitsluitend op afspraak te bezoeken:

Nieuwe Laanstraat 10

1211 DB Hilversum

tel.: (035) 624 4486

 

St. Lager Bressac

07210 Chomérac

Frankrijk

tel.: 00 33 475306326


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •