Boeken

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Boeken door de Art en France kunstenaars

 

De Joik van Sjosjana Esther Roozendaal

 

'De Joik' is een een roman over een oeroude verbinding tussen walvis en mens. Het verhaal speelt zich af in Noorwegen en bevat een geschiedenis uit Japan over de liliputter Tanaka en zijn dolfijn. Door toeval worden het mensenkind Hjalmar en de jonge walvis Olaf met elkaar verbonden door een levensdraad. Voor zowel Tanaka als Hjalmar geldt dat hun vaders hier schuldig aan zijn. Het is de vader die dit, om het leven van zijn zoon te redden, recht moet zetten. Het mytisch verhaal over de draad, zon en aarde, doorweeft het boek.

 

Sjosjana Esther Roozendaal werd in 1955 te Amsterdam geboren. Vanaf haar dertiende doorliep ze drie Kunstacademies, waarvan ze de laatste, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, met lof afrondde. Behalve illustreren en portretteren heeft zij zich jarenlang beziggehouden met theater. Daarin ontdekte ze haar schrijverstalent. Met dit boek waarin zij een protest tegen de illegale walvisvaart laat horen, debuteert zij. Sinds 2008 woont de kunstenares in Frankrijk.

 

ISBN13: 9789048419890

De vrouw op het perron, Agnita de Ranitz

 

Agnita de Ranitz, geboren en getogen in Den Haag, maar sinds bijna veertig jaar woonachtig en werkzaam in Frankrijk heeft een intrigerende roman geschreven over een zoektocht naar een overleden tweelingzusje, waarin elementen uit het vooroorlogse Rotterdam en het Den Haag van haar jeugd een opvallende rol spelen.

 

Een krantenartikel over een vreemde ontmoeting op het station inspireerde haar tot een zoektocht in heden en verleden met een verrassend resultaat. Aan het schrijven ging langdurig historisch onderzoek vooraf, onder andere over tweelingen en de geschiedenis van de Rotterdamse paardentram. In het boek zijn foto’s opgenomen uit de tijd waarin het zich afspeelt.

 

Cornelia, de hoofdpersoon, komt op het perron van Delft een vrouw tegen die als twee druppels water op haar lijkt. Geschokt kijken ze elkaar een ogenblik aan. Dan draait de ander zich om en verdwijnt. Cornelia vermoedt dat ze haar tweelingzusje ontmoet heeft. Maar dat kan niet: die is kort na haar geboorte overleden. Wie is dan toch die vrouw op het perron?

 

Bijzonder is dat de vrouw die het boek de titel geeft maar één keer in het hele boek voorkomt. Ook mengt een oude vrouw zich op geheimzinnige wijze in het verhaal.

 

Agnita de Ranitz (*1952, Den Haag) volgde een opleiding kunstgeschiedenis aan de Ecole du Louvre in Parijs. Na haar huwelijk met een Fransman ging ze in Frankrijk wonen. Sinds 15 jaar is zij actief als gemeenteraadslid in haar woonplaats l’ Étang-la-Ville.

 

Agnita heeft een grote passie voor creatieve vakken. Zij heeft jarenlang pianolessen gegeven aan kinderen en volwassenen. Daarnaast is zij zeer verdienstelijk beeldhouwster. Ze neemt geregeld deel aan tentoonstellingen, zowel in Parijs en omgeving als op het eiland aan de zuidkust van Bretagne waar zij het grootste deel van de zomer doorbrengt. Haar eerste tentoonstelling buiten Frankrijk vond plaats in Kunsthandel J. Van den Elshout in Den Haag.

 

Hoewel Frankrijk al bijna veertig jaar haar thuis is, komt Agnita nog geregeld en met veel plezier in Nederland. Zij aarzelde dan ook niet om dit boek te laten afspelen in de omgeving waar zij haar jeugd doorbracht.

 

Agnita de Ranitz, De vrouw op het perron, Uitgever Brevier. Paperback met flappen, 240 pagina’s, met historische foto’s. ISBN 9789491583827. Te koop bij iedere boekhandel en online. Prijs: € 19,90.

Website: www.agnitaderanitz.com

Littekens –Anke de Vries

 

Zestien jaar na het verschijnen van haar laatste jeugdroman verscheen in februari 2016 een nieuw boek van Anke de Vries, bekend van vele jeugdboekenklassiekers als Blauwe plekken en Belledonne kamer 16. Net als veel van haar andere verhalen speelt de nieuwe jeugdroman Littekens zich af in Zuid-Frankrijk, waar de schrijfster woont.

 

In Frankrijk brengt Clara de vakantie bij haar grootmoeder door – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is.

 

Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

 

Anke de Vries • Littekens • paperback, 168 pag. • ISBN 978 90 477 0778 3 • prijs: € 14,95

De mooiste foto's van de Auvergne, met werk van Kristel Schneider

Onlangs is het boek 'de mooiste foto's van de Auvergne' gelanceerd door Page Centrale in Clermont Ferrand. Het boek bevat foto's van 16 fotografen, elk met 6, paginagrote foto's een korte biografie en interview.

Kristel is erg blij als één van de fotografen deel te mogen uitmaken van dit mooie boek, ieder met een eigen thema. Het hoofdstuk van Kristel heet; 'Verstilde natuur'.

Het boek heeft 165 pagina's en is gepubliceerd met tekst in twee talen, Frans en Engels.

Uitgever Page Centrale

ISBN 979-10-90367-20-3

2015

Het boek is hier te bestellen.

Nature, Ambiances. De Corrèze gefotografeerd door Berend Doornenbal

Naast thuisbasis is de Franse Corrèze ook inspiratiebron voor fotograaf Berend Doornenbal. De fotografie is voor hem een middel om af en toe eens weg te dwalen van de dagelijkse werkelijkheid. Een middel om eens even "stil te staan". Hij houdt van eenvoud, overzichtelijkheid en ruimte in composities. Of hij nu in kleur of zwart-wit werkt. Mooie kleur- of grijsnuances, weemoedige weertypen. Eigenlijk tracht hij de dingen zo puur mogelijk aan te pakken. Een foto moet uit de camera komen en niet het resultaat zijn van beeldbewerking. Intuïtief zoekt hij vaak, door compositie en kleurgebruik, rustgevende beelden. Maar dat neemt niet weg dat er soms een serie van foto’s kan zijn met erg felle kleuren.

 

Te bestellen via Art en France. Soepele kaft 15 euro, harde kaft 20 euro. Exclusief verzendkosten.

Doe maar gewoon, Frans Veenhoven

 

Een bundel vol leuke gedichten, om ontspannen te lezen en te genieten. 60 Pagina's met prettig leesplezier voor 9,50 euro, incl. verzendkosten bestellen bij de kunstenaar. info@art-en-france.nl

 

Terug naar menu

 

Art-en-France © 2017 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •