Boeken

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Boeken

 

Coup de Coeur? van Hetty Munsters

 

Dagboekfragmenten van Hetty Munsters die in 2006 in de Bourgogne een chambres d'hôtes begon. Ze beschrijft op vaak hilarische wijze wat er zoal op je pad komt als je een huis in Frankrijk koopt. Inclusief 75 succesrecepten van haar table d'hôtes.

 

Bestellen kan via de Facebookpagina van Hetty of hettymunsters@gmail.com € 14,50 exclusief verzendkosten € 3,95 (binnen Nederland).

Kleine dieren in een grote Wereld door Paul Vens

 

 

Enkele fragmentjes uit het boekje:

 

Dit boekje bevat verhalen over mens & dier. Over een paar dieren welke soms al sinds vele eeuwen in verhalen en sagen genoemd worden, en er al waren voordat de mens op het wereldtoneel verscheen. Zij maken deel uit van een onpeilbaar diep verleden, zoals de salamander, de hagedis, de uil, of de vos. Ze wekken bij mij de indruk dat zij er nog steeds zijn in hun onveranderde, welhaast tijdloze, verschijningsvorm en wezenlijkheid. Boodschappers uit een oude wereld? Maar met steeds een onderliggend vermoeden van verlangen naar andere omgangsvormen tussen hen en de mens.

 

Het leven van deze dieren ziet er soms uit alsof ze vanuit de wijze oudheid een blik werpen op onze hedendaagse wereld. Soms lijkt het alsof zij de mens ervaren als een onbeduidende voorbijganger en stellen zij geen belang in ons, behalve dat zij op veilige afstand blijven. 
Maar ik wil iets anders zeggen over een vermoeden, een stil onderliggend verlangen van dier en mens aan de hand van waarnemingen en ‘toevalligheden’. 
De relaties tussen dier en mens gaan over aanvoelen, inlevingsvermogen en open zijn voor communicatie in al zijn verscheidenheid…………

 

Het kost me tijd en moeite om me te verbinden met de wereld waarin ik nu ben, de vos de vleermuis, de uil in de nacht. Ik maak me langzaam los van de rusteloosheid van het heden, om af te dalen naar de gemeenschappelijke wereld van hen en mij……….

 

Blind gestaard op de dingen van het hier en nu dacht je misschien dat het bestaan begrensd of gekaderd was, tot een hagedis je aankijkt met de blik van vervlogen tijden. Vervlogen tijden? Is niet alles steeds aanwezig, maar of we dat willen opmerken...…

 

Ik begrijp plotseling wat dieren soms doen, hun geluiden naar de hemel roepend en wachtend, luisterend naar de geluiden waar wij ook naar verlangen. In verbinding staan met onze eigen oorsprong, in stilte of roepend en zingend van binnen en luisterend naar het diepste zelf, gereflecteerd vanuit het grote universum……….

 

Paul Vens werkt als componist, muzikant, schilder en schrijver en brengt via verschillende uitgeverijen zijn werk naar buiten. In dit boek observeert en luistert hij naar verschillende dieren in de natuur. Hij maakt via de weg van het hart opnieuw verbinding met de diepere wereld welke deze dieren bij hem oproepen. Een bijzondere plaats in zijn hart hebben de vos, de hagedis en de uil. Welhaast beschrijvingen van paradijselijke sferen van zorgeloze eenheid en rijke beelden en dromen. Dit boekje laat zien dat we innerlijk rijker zijn dan dat we doorgaans merken. Open staan en de tijd nemen om te luisteren naar de natuur kan zoveel subtiele communicatie schenken.

 

ISBN 978-90-810454-4-5

Littekens –Anke de Vries

 

Zestien jaar na het verschijnen van haar laatste jeugdroman verscheen in februari 2016 een nieuw boek van Anke de Vries, bekend van vele jeugdboekenklassiekers als Blauwe plekken en Belledonne kamer 16. Net als veel van haar andere verhalen speelt de nieuwe jeugdroman Littekens zich af in Zuid-Frankrijk, waar de schrijfster woont.

 

In Frankrijk brengt Clara de vakantie bij haar grootmoeder door – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is.

 

Paul is uit Nederland komen fietsen. Hij heeft moeilijke tijd achter de rug. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, een oude man die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar kort na Pauls vertrek komt monsieur Martin om het leven. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

 

Anke de Vries • Littekens • paperback, 168 pag. • ISBN 978 90 477 0778 3 • prijs: € 14,95

Artbook Realisme III, Roel van der Veen

 

Een prachtig boek met werk van 130 nationale en internationale kunstenaars. Met o.a. werk van Art en France kunstenaar Marcel Julius Joosen. Het boek is online te bekijken en te bestellen via de website "Hedendaags Realisme".

Nature, Ambiances. De Corrèze gefotografeerd door Berend Doornenbal

Naast thuisbasis is de Franse Corrèze ook inspiratiebron voor fotograaf Berend Doornenbal. De fotografie is voor hem een middel om af en toe eens weg te dwalen van de dagelijkse werkelijkheid. Een middel om eens even "stil te staan". Hij houdt van eenvoud, overzichtelijkheid en ruimte in composities. Of hij nu in kleur of zwart-wit werkt. Mooie kleur- of grijsnuances, weemoedige weertypen. Eigenlijk tracht hij de dingen zo puur mogelijk aan te pakken. Een foto moet uit de camera komen en niet het resultaat zijn van beeldbewerking. Intuïtief zoekt hij vaak, door compositie en kleurgebruik, rustgevende beelden. Maar dat neemt niet weg dat er soms een serie van foto’s kan zijn met erg felle kleuren.

 

Te bestellen via Art en France. Soepele kaft 15 euro, harde kaft 20 euro. Exclusief verzendkosten.

Frankrijk in 50 fragmenten, Caspar Visser 't Hooft.

 

Al meer dan 25 jaar woont Caspar Visser 't Hooft in Frankrijk, waar hij meerdere malen is verhuisd, van noord naar zuid, van oost naar west. Hij kent het land als weinig anderen. Hij weet wat de Fransen verbindt. Maar hij heeft ook gemerkt dat het land gevarieerder is dan je geneigd bent te denken na een paar zomervakanties in het zuiden of zo nu en dan een weekendje Parijs.

 

In 50 fragmenten geeft hij iets van deze verscheidenheid weer. Nu eens een grappige situatie in een restaurant, een sportschool of tijdens een groepsreis in de bergen. Dan de beschrijving van een verlaten streek, een oude ruïne, of een afgedankte kolenmijn. Of wat gedachten over Franse kunst, literatuur of politiek...

 

Deze prachtige bundel wordt ingeluid met een voorwoord van Nelleke Noordervliet, succesvol schrijfster en onder andere winnaar van de Multatuliprijs.

 

Te bestellen via Bol.Com

De mooiste foto's van de Auvergne, met werk van Kristel Schneider

Onlangs is het boek 'de mooiste foto's van de Auvergne' gelanceerd door Page Centrale in Clermont Ferrand. Het boek bevat foto's van 16 fotografen, elk met 6, paginagrote foto's een korte biografie en interview.

Kristel is erg blij als één van de fotografen deel te mogen uitmaken van dit mooie boek, ieder met een eigen thema. Het hoofdstuk van Kristel heet; 'Verstilde natuur'.

Het boek heeft 165 pagina's en is gepubliceerd met tekst in twee talen, Frans en Engels.

Uitgever Page Centrale

ISBN 979-10-90367-20-3

2015

Het boek is hier te bestellen.

Variations in Trees(Les variations de l'arbres) door Kristel Schneider

 

Een fotografische zoektocht van composities rondom een alledaags onderwerp. Een boom die ons bekend voorkomt en waar we langs lopen zonder er acht op te slaan.

 

Dit boek voert u mee op een grafische reis gemaakt van kleuren en subtiele vormen.

Variations in Trees is een diepgravendegrafische zoektocht naar de vormen en indrukken van de bomen in de Franse Auvergne. Terwijl u de pagina's omslaat wordt u mee gevoerd in een intieme fotogenieke dans en een intense inspiratie.

 

Printing house: Roelofs B.V., Eindhoven, the Netherlands

ISBN: 979-10-699-1261-8

 

Het boek is hier te bestellen.

De Joik van Sjosjana Esther Roozendaal

 

'De Joik' is een een roman over een oeroude verbinding tussen walvis en mens. Het verhaal speelt zich af in Noorwegen en bevat een geschiedenis uit Japan over de liliputter Tanaka en zijn dolfijn. Door toeval worden het mensenkind Hjalmar en de jonge walvis Olaf met elkaar verbonden door een levensdraad. Voor zowel Tanaka als Hjalmar geldt dat hun vaders hier schuldig aan zijn. Het is de vader die dit, om het leven van zijn zoon te redden, recht moet zetten. Het mytisch verhaal over de draad, zon en aarde, doorweeft het boek.

 

Sjosjana Esther Roozendaal werd in 1955 te Amsterdam geboren. Vanaf haar dertiende doorliep ze drie Kunstacademies, waarvan ze de laatste, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, met lof afrondde. Behalve illustreren en portretteren heeft zij zich jarenlang beziggehouden met theater. Daarin ontdekte ze haar schrijverstalent. Met dit boek waarin zij een protest tegen de illegale walvisvaart laat horen, debuteert zij. Sinds 2008 woont de kunstenares in Frankrijk.

 

ISBN13: 9789048419890

 

Terug naar menu

 

Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •