Ben Kapteijns

Art en France

L'Art et l'Art de vivre

Ben Kapteijns

 

Ben Kapteijns woont en werkt afwisselend in de Franse Corrèze en in het Limburgse dorp Broekhuizenvorst.  De meeste tijd brengt hij echter door in Sajueix, vanwege de stille ongerepte natuur van het platteland dat hier niet toeristisch is en zeer dun bevolkt.  Er zijn hier talloze zeer kleine, bijna verlaten dorpjes zoals Sajueix, waar vriendelijke mensen wonen en werken.  Wat Ben vooral inspireert is de levenskunst van de dorpsbewoners.  De familierelaties zijn er nog hecht, de onderlinge hulpvaardigheid is groot, men bedrijft kleinschalige landbouw middels grote gezamenlijke moestuinen en dat zorgt er voor dat een bezoekje aan de supermarkt maar zelden voorkomt.

 

In deze tijd van technische macht, snelle communicatie en welstand lijkt de echte levenskunst ons moderne mensen te ontglippen zegt Ben.  Over het belang van levenskunst schreef de Franse filosoof Foucault; “Het valt mij op dat de kunst in onze samenleving met voorwerpen te maken heeft en niet met mensen, of met het leven.” Maar waarom zou niet iedereen een kunstwerk van zijn leven maken?


Houtovens zijn grote ovens en pottenbakkers en keramisten werken twee tot drie maanden om deze gevuld te krijgen. Om dit werkproces zo vlotjes mogelijk te laten verlopen wordt er veel samengewerkt. Ook bij het stoken van de oven is samenwerking prettig omdat dit dagen- en nachtenlang kan duren.  De kunst van het vuur drukt zich niet uit in het mooie om het mooie, maar het mooie als antwoord op innerlijke behoeften van het leven zelf.  Het vuur en de klei worden gekenmerkt door karakter en wijsheid, door geduld en onderworpenheid aan de bekende en onbekende natuurkrachten.

 

Ben volgde zijn opleiding aan de Academie in Eindhoven.  Zijn disciplines: keramische vormgeving, het vervaardigen en glazuren van gebruikskeramiek, het vervaardigen van zwevende sculpturen, keramische schalen en sculpturen met fresco’s.
Bekijk het fotoboek van Ben. Hier kunt u zien welke van zijn werken te koop zijn en vindt u alle informatie over materiaal, afmetingen en prijzen. U kunt ook mailen naar info@art-en-france.nl


Ben werkt in opdracht.  U kunt een bericht voor Ben achterlaten in ons Gastenboek. Of breng een bezoek aan zijn eigen site.


De ateliers van Ben zijn op afspraak geopend.  Frankrijk: 37 Sajueix, 19130 Voutezac, Corrèze.   Nederland: Broekhuizerweg 17, 5871 AA Broekhuizenvorst.  Tel: 06-20134436.


Terug naar menu


Art-en-France © 2018 • Overname van artikelen en afbeeldingen alleen na toestemming van Art-en-France •